Helteet uuvuttavat erityisesti ikääntyneitä ja moniaisraita. Kuvituskuva: Pixabay.
Pixabay
Mervi Venäläinen
Siun soten yhteispäivystyksessä on kuluvan viikon aikana hoidettu päivittäin helteen uuvuttamia ikäihmisiä. 24/7 akuuttikeskuksen palvelupäällikkö, ylilääkäri Terhi Savolainen toteaa tiedotteessa, että ikääntyneiden ja monisairaiden yleistila laskee nopeasti elimistön kuivahtaessa.
– Monien sairauksien lääkkeet altistavat kuumuuden aiheuttamalle kuivumiselle. Sydänoireita ja kaatumisia on ollut monilla. Lonkkamurtuma voi olla iäkkäälle hengenvaarallinen. Sydänoireet ja suolatasapainon muutokset vaativat usein sairaalahoitoa.
Siun sotesta muistutetaan, että helteellä on tärkeää huolehtia erityisesti ikääntyneistä ja sairaista, joiden asuntoja on hankalaa viilentää.
– Sukulaisen voi hakea kuumasta asunnostaan, vaikka mökin viileyteen vierailulle tai käydä yhdessä kauppa- tai kirjastoreissu pitkän kaavan mukaan, sillä näissä julkisissa tiloissa on usein viileämpää, sanoo ikääntyneiden palvelujen vs. toimialuejohtaja Hannele Komu.
Asuntojen kaihtimet ja verhot on hyvä pitää kiinni ja lasitettujen terassien ikkunat auki, jotta asunto kuumenisi mahdollisimman vähän. Asuntoa kannattaa viilentää yöaikaan pitämällä ikkunat auki. Komu sanoo, että viilennykseen voi auttaa suihkussa käyminen tai kosteiden vaatteiden pukeminen. Olennaista on riittävä nesteiden ja ravinnon nauttiminen. Ikääntymisen myötä janon ja nälän tunne usein vähenee ja kuumuus pahentaa tilannetta entisestään.
– Janoa ei kannatakaan jäädä odottamaan vaan hellepäivinä voi vaikka aamulla varata itselleen tai ikääntyneelle läheiselle jääkaappiin viileää juomista valmiiksi laseihin sopiva määrä joka tunnille. Näin juomaa tulee helpommin nautittua tasaisesti päivän mittaan. Vesi ja laimea mehu ovat hyviä juomia helteellä. Muista myös syödä riittävästi, jotta elimistön suolatasapaino säilyy hikoilusta huolimatta normaalina, Savolainen muistuttaa.
Neste- tai suolavajauksesta voi seurata eriasteisia lämpösairauksia, jolloin oireina voi olla esim. väsymystä, heikotusta, huonovointisuutta, päänsärkyä tai elimistön lämpötilan nousua. Jos oireet ovat voimakkaita tai eivät hellitä viilennyksen ja nesteytyksen jälkeen, tai jos perussairauden oireet pahenevat, ota yhteyttä terveydenhuoltoon. Jos oireet ovat hankalia ja harkitset lähtöä päivystykseen, soita ensin päivystysapuun, puh. 116 117. Henkeä uhkaavassa tilanteessa tulee aina soittaa hätänumeroon 112.
Neuvoa voi kysyä myös digitaalisten palvelujen kautta osoitteessa siunsote.fi/digi.