Lapsuus- ja nuoruusiän olosuhteet vaikuttavat oleellisesti myöhempään terveyteen ja hyvinvointiin. Panostaminen ongelmien ennaltaehkäisyyn kannattaa, sillä se on huomattavasti edullisempaa kuin niiden korjaaminen. Esimerkiksi mielenterveysongelmien hoito aikuisuudessa maksaa paljon enemmän kuin varhaisen tuen tarjoaminen lapsuudessa ja nuoruudessa. Tänään säästetty euro voi muodostua huomisen 100 euron kustannukseksi.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa oikeudellisesti kuntia ja hyvinvointialueita aktiivisesti edistämään sopimuksessa turvattujen oikeuksien toteutumista. Sopimus luo pohjan kestävälle ja pitkäjänteiselle lapsia, nuoria ja lapsiperheitä koskevalle päätöksenteolle. Kuntien ja hyvinvointialueiden on arvioitava ja otettava huomioon lasten edut kaikissa lapsia koskevissa ja heihin vaikuttavissa päätöksissä ja toimissa.
MLL toteutti vuonna 2024 verkkokyselyn lapsille ja nuorille heille tärkeistä kunnissa ja hyvinvointialueilla edistettävistä asioista. Lapset ja nuoret nostivat tärkeinä asioina harrastukset ja vapaa-ajan, koulunkäynnin ja opiskelun sekä niihin liittyvät resurssit, mielenterveystyön sekä nuorisotyön ja nuorten palvelut. He mainitsivat myös vähävaraisten perheiden tukemisen, kiusaamiseen puuttumisen, syrjäytymisen ehkäisemisen sekä terveydenhuollon turvaamisen ja hyvinvoinnin edistämisen tärkeyden.
MLL:n perhepulssi -kyselyyn vastanneista lapsiperheistä yli viidesosa elää tilanteessa, jossa menojen kattaminen tuloilla on hankalaa tai se ei onnistu. 27,5 % vastaajista kokee perheensä tilanteen haastavana ja tulevaisuuden huolestuttavana. Haastavassa tilanteessa eläviä perheitä oli vastaajista enemmän kuin niitä, joilla tilanne on hyvä (26,9 %). Vastaajien mukaan erityistä huomiota lähitulevaisuudessa tulee kiinnittää toimivaan terveydenhuoltoon, laadukkaaseen koulutukseen ja varhaiskasvatukseen sekä köyhyyden vähentämiseen. Vastaajista 85 % oli kahden aikuisen perheitä, joissa asui myös 0–6-vuotiaita lapsia.
Kyselyiden tulokset kertovat ensikäden tietoa lapsiperheiden tämän hetken tilanteesta. Taloudelliset vaikeudet näkyvät konkreettisina sekä vanhempien että lasten arjessa. Taloudellisilla vaikeuksilla lapsuudessa ja nuoruudessa on kauaskantoisia seurauksia, jotka näkyvät mm. haasteina terveydentilassa, mahdollisuutena joutua kiusatuksi sekä yksinäisyytenä. Kunta- ja hyvinvointialuevaaleissa onkin tärkeää valita päättäjiä, jotka näkevät lapsuuden ja nuoruuden sijoituksena tulevaisuuteen, ja jotka ymmärtävät hyvinvointipalveluiden tärkeyden koko yhteiskunnan kannalta. Valittavien päättäjien on kyettävä tekemään päätöksiä, jotka varmistavat, että lapsilla on mahdollisuus kasvaa turvallisesti, oppia ja kehittyä tasavertaisina kansalaisina riippumatta perheen tulotasosta, vanhempien työllisyystilanteesta tai siitä, sijaitseeko koti kaupungissa vai maaseudulla. Hyvinvoinnin perusta rakentuu lapsuudessa ja sen varaan me kaikki voimme rakentaa paremman huomisen.
PÄIVI TURKIA
toiminnanjohtaja
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piiri