Sosiaali- ja terveydenhuollon yksi suurimmista uhkista on henkilöstöpula. Aluevaltuustossa suurin osa henkilöstöön liittyvästä keskustelusta pyörii lääkäripulan ympärillä. Ja totta on, että alueellemme kaivattaisiin kipeästi lisää lääkäreitä myös ympäristökuntiin, ei ainoastaan Joensuuhun.
Hyvinvointialueen suurin henkilöstöryhmä ovat kuitenkin hoitajat. Heitä työskentelee terveydenhuollon tehtävissä, ikääntyvien palveluissa, vammaispalveluissa ja perhe- ja sosiaalipalveluissa. Yksin ikääntyvien palveluissa työskentelevien määrä oli vuoden 2023 lopussa hyvinvointialueen henkilöstökertomuksen mukaan 2449. Suurin osa heistä lähi- ja sairaanhoitajia.
Henkilöstön vähimmäismitoitus välittömässä hoitotyössä laski ikääntyvien ympärivuorokautisessa hoivassa vuoden vaihteessa 0,6 aiemmasta 0,65. Tämä tarkoittaa 6 välitöntä hoitotyötä tekevää 10 vanhusta kohti. Valvira on määritellyt välittömän ja välillisen työn eron lokakuussa 2020. Määrittelyä noudatetaan edelleen. Välittömään hoitotyöhän ei saa laskea tukipalveluja, kuten siivousta, pyykkihuoltoa tai ruoan valmistusta. Ei myöskään esihenkilöiden ja palveluvastaavien hallinnollista työtä.
Valvira ohjaa sivuillaan selkeästi, että henkilöstömitoituksen on oltava vähimmäismitoitusta korkeampi, jos asukkaiden palvelutarve edellyttää sitä. STM:n Vanhuspalvelulain ympärivuorokautisen hoidon vähimmäishenkilöstömitoituksen soveltamisohjeessa pidetään todennäköisenä, että aiempaa suuremmassa osassa yksiköitä tarvitaan vähimmäismäärää suurempi henkilöstömitoitus.
Yksi tulevan valtuuston tärkeistä tehtävistä on valvoa, että tämä toteutuu. Iäkkäiden määrä keskuudessamme tulee edelleenkin lisääntymään ja hoivan tarve kasvaa. Jokainen vanheneva ansaitsee arvokkaan vanhuuden, hyvän ja tarpeitaan vastaavan hoidon. Työ tarvitsee tekijänsä. Hoitajista tinkimättä.
SATU MELKKO
aluevaaliehdokas KD
Liperi