Sortavalan luterilainen kirkko tulessa. Kirkko tuhoutui pommituksissa 2.2.1940. Kuva: finna.fi.
finna.fi
Monille lehden lukijoille hyvin tuttu Sortavalan kaupunki perustettiin 1643. Kaupunki kehittyi erityisesti 1800-luvulla, jolloin sen rakennusten määrä kaksinkertaistui ja kaupunkiin perustettiin Sortavalan seminaari.
Taloudellisen nousun merkkipaaluna oli v. 1894 valmistunut Karjalan rata Viipurista Sortavalan kautta Joensuuhun. Vuonna 1939 varsinaisessa kaupungissa asui 4253 asukasta, mutta esikaupungit mukaan luettuna asukasmäärä kohosi 8720 asukkaaseen.
Talvisota alkoi 85 vuotta sitten 30.11.1939, eikä Sortavala säästynyt sen aiheuttamilta tuhoilta. Sortavalaa pommitettiin talvisodan aikana useamman kerran. Kaikkiaan noissa talvisodan aikaisissa pommituksissa kuoli 31 ihmistä ja rakennusten tuhot olivat mittavia. Kun 13.3.1940 tuli tieto Moskovan ankarista rauhanehdoista, herättivät ne koko maassa suurta murhetta. Suomi menetti yli kymmenesosan pinta-alastaan ja yli 420 000 suomalaista joutui jättämään kotinsa. Lähtö tuli myös sortavalalaisille.
Oskari Kanervo toimi vuosina 1928–1949 Sortavalan rovastikunnan lääninrovastina ja hän kuvasi lopullista lähtöä kohti Kiteetä seuraavasti:
Koitti sitten kohtalokas maaliskuun 13. päivä, jolloin rauhanehdot meille radiossa saneltiin ja niiden mukana murhesanoma Karjalan menetyksestä. Oudosti se kouristi sydäntä, kun sanottiin, että koti ja koko kotiseutu oli jätettävä ja lähdettävä mierontielle. Sinä päivänä itkettiin kautta Karjalan ja samalla nyrkkiä puristettiin! Kolmessa päivässä haalittiin kokoon se vähä vaatteita ym. mitä arveltiin voitavan ottaa mukaan. Maaliskuun 16. päivä klo 17 lähdimme Sortavalasta sitten kun onnistuimme saamaan pienen kuorma-auton, johon vähäiset tavaramme hyvin mahtuivat. Mutta minne oli mentävä? Kukaan ei tietänyt. Pois, pois vain Karjalasta!
Ikimuistoinen on tuo Kiteelle kuljettu öinen matka. Tavallisissa oloissa tämä seitsemän peninkulman matka ajettiin autolla parissa tunnissa, menetettiin nyt siihen 11 tuntia kovassa talvipakkasessa. Miten se on mahdollista? Tie oli lumen paljouden tähden ylen huonossa kunnossa ja tuon tuostakin vierähti joku auto pois tieltä ja silloin oli koko loppumattoman pitkän karavaanin pysähdyttävä odottamaan, kunnes raskas vaunu oli tielle nostettu. Monta huokausta siinä kohosi ahdistuneista sydämistä: ”Herra, auta meitä!” Sen huomion teki, että suomalainen osaa olla vaikeuksissa kärsivällinen. Kun sotilaat komennettiin nostamaan autoja, ei kuulunut juuri kirouksia, vaan leikinlaskua. Mutta monelta meistä siviili-ihmisistä pyrki loppumattomassa talviyössä rohkeus tyrehtymään. Kun kuului huokaus: ”Jospa pääsisimme vielä Suomen puolelle,” nousi ajatus: ”Eikö meillä poloisilla enää ole isänmaatakaan? Onko kaikki menetetty?”
Vihdoinkin päästiin klo 3 seuduissa Kiteen kirkonkylään. Koko olemus oli jähmettynyt, ettei jalat kannattaneet, vaan täytyi kotvan niitä verrytellä ennen kuin pääsi kävelemään. Kiteen kappalainen Kalle Heikkilä otti ystävällisesti vastaan meidät nääntyneet matkalaiset ja tarjosi kuumaa teetä ja korviketta, mikä virvoitti jähmettynyttä kehoa. Tavarat saatiin purkaa hänen aittaansa ja oikaista väsyneet kehot hänen lattialle. Kaikki huoneet tuppautuivat täyteen väsyneitä pakolaisia. Ei se nukkuminen paljon merkinnyt, kun kautta yön kulki ihmisiä, mutta mieltä rauhoitti tieto, että vihollisen jaloista oli päästy.
Valkeni sitten Palmusunnuntai, mutta niin väsyneitä oltiin, ettei kirkkoon kyetty, eikä siellä jumalanpalveluksesta tullut mitään, sillä kirkko oli täynnä häliseviä siirtolaisia ja heidän itkeviä lapsiaan. Kaikki kirkonkylän tiet olivat täynnä siirtolaisia, jotka kyselivät omaisiaan ja tuttujaan.
Sortavalan kaupungin asukkaat sijoitettiin talvisodan jälkeen Kuopioon, mutta heitä asettui myös eri puolille Suomea. Jatkosodan jälkeen kaupunkilaisten virallinen sijoituspaikka oli Vähäkyrö.
Luovutettujen seurakuntien toiminta ja siten myös Sortavalan kaupunkiseurakunnan toiminta päättyi 31.12.1949.
Outi Örn
varapuheenjohtaja, Karjalan Liitto ry
Lähde: Örn Outi, 2022. Selostuksia eräiden siirtoseurakuntien kohtaloista ja sotatapahtumista 1939 – 1949, Karjalan Liitto ry.