Ystävyys on kuin pikkuinen ukko, jolla on taskussa avain ja lukko.
Sillä se sitoo ystävät yhteen niin kuin viljelijä pellolla lyhteen.
Näin oli loruillut koulukaverini kiiltokuvavihkoon, joka löytyi, kun selvittelin työhuoneemme yläkaapin sisältöä. Tekstin kirjoitusasuun on selvästi panostettu: kaunokirjaimilla siististi kirjoitettuun tekstiin on taiteiltu ylimääräisiä koukeroita isoihin alkukirjaimiin. Tekstinkäsittelyohjelmien valmiit fontit kalpenevat niille kuin nenänpää näillä pakkasilla.
Muistan, että vihot vietiin kotiin eikä niihin yritettykään suhertaa välitunnilla. Ja eihän se olisi onnistunutkaan, kun oli hiihdettävä, valloitettava vuoria tai hypättävä vistiä tai narua.
Värssyt olivat suullista perinnettä ja ne oli muistettava ulkoa. Eikä voinut kirjoittaa samaa, jonka joku toinen oli jo kirjoittanut. Voi sitä pään pakotusta, jos jonkun vihkoon olivat päätyneet jo kaikki muistamani värssyt!
Alaluokkien kiiltokuvat ja värssyt jäivät unholaan, kun markkinoille tulivat Ystäväni-kirjat, joiden riveille vastattiin valmiisiin kysymyksiin. Oli hienoa, jos keksi persoonallisia vastauksia, mutta homma meni enemmän liukuhihnatyöksi: joka kirjaan samat vastaukset. Mieleeni on kyllä erityisesti piirtynyt sisareni vastaus kysymykseen, että mitä inhoat – pieniä sukkahousuja. Se kyllä pitää yhä paikkansa.
Näistä juohtuvat mieleeni tämän päivän muistamiset, onnittelut ja ystävänpäivätoivotukset. Kortteja lähetetään paljon entistä vähemmän. Onnittelut on niin helppo hoitaa valmiiden emojien avulla somessa. Hui, miten persoonatonta, kun tarkemmin ajattelee. Helppoa ja vaivatonta kyllä, mutta siitä puuttuu jo kortin valinta onniteltavan mukaan. Myös se oman kynän sipaisu, vaikkapa lyhytkin tervehdys, joka on omistettu juuri saajalleen.
Tätä kirjoittaessa tulee mieleen, että kaksi noista alakoululuokkien ystävistä viettää syntymäpäivää lähiaikoina. Pitääkin suunnata korttiostoksille. Myös ystävänpäiväkortteja pitää lähettää niille ystäville, joiden kanssa tapaamiset jäävät välimatkojen takia vähiin.
Ystävänpäivä ei minulle ole vaaleanpunaista sydänhöttöä, mutta muistuttaa arjessa ystävien merkityksestä. Tosiystävyyttä kannattaa huoltaa ja helliä, koska ei sitä varmasti kenenkään kohdalle ole kertynyt liikaa.
Mirja Hurskainen