Matkakarjalalta peruuntui koronan takia 72 matkaa. Ne pyritään kuitenkin tekemään, kun pandemia on selätetty, toimitusjohtaja Jyrki Savolainen vakuuttaa.
Jouko Väistö
TOHMAJÄRVI
Jouko Väistö
Monet merkit viittaavat siihen, että Niiralan rajanylitysliikenteessä toivotaan päästävän normaaliin päiväjärjestetykseen. Tämä on ollut aistittavissa rajan molemmin puolin; suomalaiset haluaisivat mennä Venäjälle ja venäläiset haluaisivat tulla Suomeen.
– Matkustushalukkuus näkyy kiinnostuksena Venäjän viisumin hankintaa kohtaan. Optimismista kertoo paljon se, että monet haluavat hankkia itselleen neljän vuoden viisumin.
– Meillä viisupalvelusta on muodostunut korona-aikaan päätoimiala, sanoo Tohmajärvellä ja Joensuussa majaansa pitävän Matkakarjala Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Savolainen.
Normaaliakaa odotellessa
Tietoa normaaliin päiväjärjestykseen paluusta ei ole, eikä Savolainenkaan halua ennustajaksi ryhtyä. Voimme vain odottaa ja aika näyttää, mitä tuleman pitää.
Täysin kiinni Niiralan rajanylityspaikkakaan ei toki ole. Raskas liikenne soljuu entiseen tapaan ja henkilöliikenteelle raja on auki klo 9-20 välisenä aikana. Tällöinkin rajan ylittämiseen tarvitaan hyvät perustelut, kuten perhesyyt.
Kun 72 matkan valmistelu meni hukkaan
Matkailualalle ja matkojen järjestäjille korona on asettanut isoja haasteita. Savolaisella on niistä konkreettista kokemusta. Hänen matkatoimistossaan oli ennen koronaa valmisteltu 72 matkan tekemistä Venäjälle. Ne kaikki peruuntuivat pandemian takia. Siinä meni monen kuukauden työ hukkaan.
Vastoinkäymisistä huolimatta Savolainen ei ole laittanut hanskoja tiskiin. Peruuntuneet matkat ovat pysyneet yrityksen matkaohjelmassa ja ne pyritään tekemään, kun pandemia on selätetty.
Venäjä-osaaminen valttina
Tarvittaessa Venäjälle voidaan tehdä hyvinkin eksoottisia reissuja. Hyvästä esimerkistä käy aiemmin Paanajärvelle Vienan Karjalaan tehty matka, jonka Suomen Latu osti kokonaan.
Retken henkeen kuului, että ateriat valmistettiin omin voimin, yöt vietettiin kämppien lavereilla kaukana hotelleista ja päivisin tutustuttiin elämyksellisiin kulttuuri-, luonto- ja kalastusmatkailukohteisiin. Paanajärvi oli paikka, missä kännykkä ei pirissyt, eikä turisteista ollut riesaa. Se rauhoitti mieltä, Savolainen muistelee.
MatkaKarjalan vahvuutena niin viisumi- ja matkatoimistopalveluissa kuin matkojen järjestelyissäkin on ollut Venäjä -osaaminen. Siihen velvoittavat perinteetkin. Vuonna 1993 perustetun yhtiön enemmistöosakkaana oli pitkään Suomi-Venäjä-seura. Savolaisen omistukseen liiketoiminnot siirtyivät vuonna 2019.
Perinteisten toimintamuotojen rinnalle Matkakarjala Oy on kehitellyt uutta liiketoimintaa. Larisa Karpova välittää viikoittain suomalaisia tuotteita venäläisille kuluttajille.
Jouko Väistö
Matkatoimistot joutuvat muutamaan toimintatapojaan
Pienissä määrin peruuntuneita Venäjän matkoja on koronan aikana korvattu kotimaahan suuntautuneilla matkoilla. Yhtenä esimerkkinä hän nostaa esiin viimekesäisen, räätälintyönä tehdyn matkan Kotkan, Porvoon ja Loviisan seudulle.
Isossa kuvassa matkatoimistot joutuvat laajemminkin muuttamaan toimintatapojaan. Ei ole enää mieltä kisailla markkinoilla, joilla ei ole menestymisen mahdollisuuksia.
– Ei ole järkevää kilpailla asiakkaasta, joka on päättänyt tilata lomamatkansa netin kautta. Tai miksi yrittää kaupata matkaa ihmiselle, joka ei ole halukas lähtemään itselleen tuntemattomien kanssa samaan bussiin.
Tilausta hän sen sijaan näkee olevan räätälöidyille ryhmämatkoille, jotka tehdään toistensa hyvin tuntevien, kuten sukulaisten tai tuttuun järjestöön kuluvien kesken.
Lisäpalveluita jatkuvuuden turvaamiseksi
Koronapandemian aikana Matkakarjala on toimintansa jatkuvuuden turvaamiseksi kehitellyt perinteisten toimintamuotojen rinnalle muutakin liiketoimintaa. Savolainen hankki itselleen taksiluvat ja järjestää nykyään taksipalveluja kahdella autolla.
Puoliso Larisa Karpova puolestaan välittää viikoittain laadukkaita suomalaisia tuotteita venäläisille kuluttajille pientä välityspalkkiota vastaan.