JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Mielipiteet
17.12.2025 4.40

TOIMITTAJAN KYNÄSTÄ: Kukaan ei kysynyt, miltä ruoka maistuu, kun suu oli täynnä ruokaa

Ra­vin­to­laan men­nes­sä­ni toi­von ins­pi­roi­tu­va­ni jol­lain ta­val­la. Saa­va­ni ide­oi­ta esi­mer­kik­si sii­tä, mitä omas­sa ko­ti­keit­ti­ös­sä voi­si ko­keil­la. Jos­kus tun­tuu­kin, et­tä ase­tan­ko ra­vin­to­la­vie­rai­lul­le lii­an suu­ria pai­nei­ta. Tun­tuu, et­tei pel­käs­tään rii­tä, et­tä näl­kä läh­tee. Ra­vin­to­las­sa käyn­nin pi­tää ol­la elä­mys.

Eh­kä moi­nen aja­tus­mal­li joh­tuu sii­tä, et­tä käyn har­voin ra­vin­to­lois­sa ja nau­tin it­se ruu­an lait­ta­mi­ses­ta ja uu­sien re­sep­tien ko­kei­lus­ta ko­to­na. Ys­tä­vä­pii­ris­sä­ni on myös mo­nia tai­ta­via ruu­an­lait­ta­jia, osa jopa alan am­mat­ti­lai­sia, joil­ta olen poi­mi­nut val­ta­vas­ti ins­pi­raa­ti­o­ta ja op­pe­ja. Ra­vin­to­laa va­li­tes­sa lai­tan­kin pal­jon pai­no­ar­voa ar­vos­te­lui­den lu­ke­mi­sel­le, ka­ve­rei­den suo­si­tuk­sil­le sekä sil­le, mil­lai­nen fii­lis ra­vin­to­loi­den omas­ta so­si­aa­li­ses­ta me­di­as­ta vä­lit­tyy.

Vuo­si sit­ten Ita­li­aan mat­kus­ta­es­sa­ni olin on­nes­sa­ni. Olin juu­ri aloit­ta­nut ma­ku­mat­kan it­se­teh­ty­jen gnoc­c­hien ja mui­den tuo­re­pas­to­jen sekä täy­del­li­sen piz­za­tai­ki­nan met­säs­tyk­sen maa­il­maan. Odo­tin­kin re­sep­ti muis­tiin­pa­no­je­ni ole­van täyn­nä mat­kan jäl­keen.

Va­li­tet­ta­vas­ti to­tuus oli kui­ten­kin su­rul­li­nen. Ra­vin­to­la ra­vin­to­lan jäl­keen tuot­ti pet­ty­myk­sen, vaik­ka ko­kei­lim­me ys­tä­vä­ni kans­sa niin pai­kal­li­sia pik­ku paik­ko­ja kuin tu­ris­te­ja täyn­nä ole­via ra­vin­to­loi­ta. Ruo­ka mais­tui kui­ten­kin pa­rem­mal­ta, kun tuo­reet raa­ka-ai­neet nap­pa­si mu­kaan kau­pas­ta ja val­mis­ti ruu­an ret­ki­keit­ti­mel­lä ret­kei­ly­pa­kun ul­ko­puo­lel­la.

Toi­sin kui­ten­kin kävi Tans­kaan suun­na­tes­sa­ni. Tämä eh­kä kuu­los­taa hie­man koo­mi­sel­ta. Et­tä Tans­kas­ta sai­si pa­rem­man ra­vin­to­la­ko­ke­muk­sen kuin Ita­li­as­ta. Ei kui­ten­kaan pidä ym­mär­tää vää­rin, et­tä mat­kal­la Köö­pen­ha­mi­naan ins­pi­raa­ti­o­ta toi tans­ka­lai­nen ruo­ka­kult­tuu­ri. Suun­ta­sim­me mat­kal­la ko­re­a­lai­seen ja ja­pa­ni­lai­seen ra­vin­to­laan, jois­sa kum­mas­sa­kin niin ruo­ka kuin ra­vin­to­lan tar­jo­a­ma ko­ke­mus oli­vat mie­leen­pai­nu­via. Tans­kas­sa vie­rai­lun jäl­keen omaan keit­ti­öön ko­kei­luun me­ni­vät­kin niin bi­bim­bap, man­du-dump­li­git kuin eri­lai­set ver­si­ot ra­me­nis­ta­kin.

Ruu­an li­säk­si mie­leen­pai­nu­vaa oli myös ra­vin­to­loi­den vi­su­aa­li­nen il­me sekä tar­joi­lu. Ko­re­a­lai­ses­sa ra­vin­to­las­sa tar­joi­li­ja pyy­det­tiin pai­kal­le nap­pia pai­na­mal­la. Pöy­däs­sä oli kol­me ku­vi­o­ta: val­mis ti­laa­maan ruu­an, ha­lu­an ti­la­ta li­sää tai ha­lu­an mak­saa ruo­kai­lun. Eh­kä suo­ma­lai­se­na tämä osa läm­mit­ti eri­tyi­ses­ti sy­dän­tä, sil­lä ih­mis­kon­tak­ti ta­pah­tui omin eh­doin. Asi­a­kas­pal­ve­lus­ta ei kui­ten­kaan tin­git­ty tip­paa­kaan, päin vas­toin. Plus­sa­na oli myös, et­tei ku­kaan ky­sy­nyt, mil­tä ruo­ka mais­tuu juu­ri sil­loin, kun suu on täyn­nä ruo­kaa.

Roo­sa Sal­li­nen

Lisää aiheesta

Kysely