Kari Sarkkinen
Poliisin tietoon tulee jatkuvasti tapauksia, joissa rikolliset ovat huijanneet uhreilta suuria summia rahaa. Usein näihin huijauksiin liittyy turvatilit, joita ei oikeasti ole olemassa, tiedottaa Itä-Suomen poliisilaitos.
– Yksi yleisimmistä viime aikoina esille tulleista huijaustavoista kulminoituu siihen, että uhriin otettaan yhteyttä esiintyen pankin edustajana ja kerrotaan hänen pankissa olevien varojen olevan vaarassa. Tilillä olevien rahojen pelastamiseksi ne pitää siirtää turvaan turvatilille tai uudelle perustettavalle tilille. Tällaisia turvatilejä ei ole eli kyseessä on rikollisten huijaus. Jos saat puhelun tai viestin, jossa rahojasi pyydetään siirtämään turvatilille, sulje puhelu tai hävitä viesti, Itä-Suomen poliisilaitoksen vanhempi rikoskonstaapeli Mona Nenonen neuvoo.
Liikkeellä on esimerkiksi KRP:n nimissä lähetettyjä viestejä, joissa viestin saajaa pyydetään kuulusteluun. Viestin mukana on linkki, jota kautta kuulustelu tulee sopia ja linkki johtaa rikollisten sivulle, jonne pitää tunnistautua antamalla verkkopankkitunnukset, jolloin ne joutuvat rikollisten tietoon. Tekotapa voi jatkua myös turvatilipetoksena, jolloin uhrille soitetaan pankin tai poliisin edustajana esiintyen ja pyydetään siirtämään rahoja turvatilille. Poliisin lähettämissä viesteissä ei ole linkkejä, eikä poliisi tai pankit kysy koskaan kenenkään pankkitunnuksia.
Esimerkkejä viimeisimmistä poliisin tietoon tulleista huijauksista
Viime viikolla poliisin tietoon tuli tapaus, jossa 80-luvulla syntynyt pieksämäkeläinen nainen oli menettänyt usean vuoden aikana tapahtuneeseen nettihuijaukseen yhteensä lähes 20 000 euroa. Huijaus oli alkanut siitä, kun uhrille oli luvattu yli 90 000 euron lahjoitus ulkomaalaisen naisen perinnöstä.
Alkuviikosta niin ikään pieksämäkeläinen 60-luvulla syntynyt nainen ilmoitti poliisille, että hän oli vajaan vuoden aikana menettänyt huijarille yhteensä noin 130 000 euroa. Tämä huijaus oli alkanut viime syksynä Facebook Messengerissä, jossa huijari oli lähestynyt uhria ensimmäisen kerran. Myöhemmin tuttavuus oli edennyt keskusteluihin WhatApp-sovelluksessa ja johtanut siihen, että nainen oli lähettänyt huijarille useita käteistä rahaa sisältäneitä postilähetyksiä kotimaahan ja ulkomaille sekä siirtänyt rahaa huijarin Steams-tilille. Poliisi tutkii tapausta törkeänä petoksena.
16.7. joensuulaiselle 40-luvulla syntyneelle naiselle soitettiin ulkomaalaisesta puhelinnumerosta ja soittajana ollut suomea puhunut nainen oli kertonut olevansa Osuuspankista. Sitten puhelimeen oli vaihtunut suomea puhuva mies, joka oli kertonut, että naisen rahoja oltiin siirtämässä Puolaan ja tämän estämiseksi nainen oli kertonut soittajalle verkkopankkitunnuksensa. Rikolliset veivät naisen tililtä yli 8 000 euroa. Tapausta tutkintaan rikosnimikkeellä petos.
18.7. lieksalaiselle 90-luvulla syntyneelle miehelle oli tullut tekstiviesti If-vakuutusyhtiön nimissä ja laskussa oli muistutettu erääntyvästä laskusta, joka on menossa perintään. Viestissä oli linkki, josta olisi päässyt rikollisten tekemälle Ifin feikkisivulle. Mies oli tarkastanut, että hänellä ei ollut mitään avoimia vakuutusmaksuja. Kohta miehelle oli tullut puhelu, jonka soittaja oli esiintynyt pankin työntekijänä ja kysellyt, että oliko mies yrittänyt siirtää tilillään olevia rahoja ulkomaille. Mies oli kertonut, ettei ollut mitään tällaista tehnyt, jolloin soittaja oli kertonut, että hänen pankkitunnuksensa on ilmeisesti viety ja hänelle avataan uusi tili, jonne tilillä olevat rahat pitää siirtää turvaan. Mies oli siirtänyt tililtään 18 000 euroa rikollisten tilille. Tapausta tutkitaan törkeänä petoksena.
Pankin sivulle ei tule kirjautua hakukoneiden antamien linkkien kautta
Poliisille ilmoitettiin 14.7.2025, että 40-luvulla syntyneen kuopiolaisen naisen POP-pankkitililtä oli viety yli 46 000 euroa. Nainen ei ollut kertomansa mukaan antanut verkkopankkitunnuksia kellekään, eikä hän ollut asioinut missään, missä pankkitunnuksia olisi tarvittu. Poliisi tutkii tapausta törkeänä maksuvälinepetoksena ja selvittää, miten rahat on onnistuttu viemään naisen tililtä.
POP-pankin asiakkaat ovat tehneet poliisille useita rikosilmoituksia, joissa pankkitunnusten vääriin käsiin joutuminen on ollut epäselvää. Monet uhrit ovat kertoneet asioineensa verkkopankissa verkkoselaimella ennen kuin heidän tileiltään on alkanut lähtemään luvattomia tilisiirtoja. Poliisin tiedossa on, että POP-pankin nimissä on viime aikoina suoritettu hakukoneoptimoinnilla tehtyä pankkitunnusten kalastelua, jossa uhri ohjataan hakukoneen antamilla hakutuloksilla oikean pankin sivun sijaan rikollisen ylläpitämälle pankin sivua muistuttavalle sivulle.
Poliisi muistuttaa, että verkkopankkiasiointiin ei tule käyttää hakukoneita pankin sivuille siirryttäessä vaan pankin verkkosivun osoite tulee kirjoittaa selaimen osoiteriville itse tai käyttää pankin omaa mobiilisovellusta.
Näin voit parhaiten suojautua kalasteluhyökkäykseltä
Älä käytä pankkitunnuksiasi tai korttitietojasi teksti- tai sähköpostiviestissä olevan linkin kautta. Lue tarkasti mitä olet varmistamassa pankkitunnuksillasi.
Pankki, poliisi tai kukaan muukaan laillinen toimija ei soita ja pyydä pankkitunnuksiasi tai pyydä siirtämään varojasi turvatilille.
Mobiilivarmennehuijauksissa varoitusmerkit ovat samat kuin muissa pankki- ja verkkohuijauksissa eli viestissä pyydetään toimimaan nopeasti ja klikkaamaan viestissä olevaa linkkiä tai linkkejä tai syöttämään PIN-koodi.
Varoja siirtäessäsi – tee se ilman painostusta tai kiirettä. Ole erityisen varovainen, jos siirto liittyy kryptovaluuttaan tai henkilölle, jota et ole fyysisesti tavannut. Tilin alussa olevat FI kirjaimet tarkoittavat Suomen maatunnusta.
Jos joudut petoksen uhriksi, ole heti yhteydessä omaan pankkiisi ja kerro tapahtuneesta. Tee tämän jälkeen mahdollisimman nopeasti tapahtuneesta rikosilmoitus poliisille. Mitä nopeammin pankki ja poliisi saavat tapauksesta tiedon, niin sitä parempi mahdollisuus on saada huijattuja rahoja takaisin.
Rikosuhripäivystyksestä saat rikosprosessiin liittyviä käytännön neuvoja ja henkistä tukea myös tietoverkkorikosasioissa.
Lisää tietoa petosrikoksista löytyy poliisin nettisivuilta.