Posti korottaa jakeluhintoja yksipuolisella ilmoituksella kesäkuusta alkaen. Viime vuonna perusjakelun hinnat nousivat kahdessa erässä yhteensä 17 prosenttia, nyt korotus on 12 prosenttia. Kuva: Postin kuvapankki.
Postin kuvapankki
Mervi Venäläinen
Posti ilmoitti korottavansa lehtien jakeluhintoja 12 prosenttia. Asia ei saa ymmärrystä lehdistön edustajien keskuudessa. Jatkuvat jakeluhintojen korotukset syövät tilattavien lehtien kannattavuutta entisestään ja tietävät irtisanomisia sekä vaikeuksia lehtien toimituksissa.
– Kesäkuussa voimaan tuleva jakeluhintojen korotus on tyrmäävä. Koti-Karjalan osalta se tarkoittaa yli 20 000 euron lisäkuluja jakeluun. Tähän emme ole varautuneet, sanoo toimitusjohtaja-päätoimittaja Marko Torni.
– Korotuksen jälkeen verottoman kestotilauksen hinnasta lähi- ja etäjakelun osuus on meillä 35 – 48 prosenttia. Kaksi vuotta sitten siirryimme kaksipäiväisestä julkaisusta yksipäiväiseen korkeiden jakelukustannusten vuoksi. Säästöä oli vain reilun vuoden ja nyt ollaan jakelukuluissa jo ylitetty parin vuoden takainen jakelun hintataso, kritisoi Torni.
Hän on huolissaan etenkin niistä lehdistä, jotka jo nyt ovat kannattavuuden äärirajoilla.
Painon myyntipäälliköltä tyrmäys
Vuoden 2024 perusjakeluiden hintakorotukset olivat kahdessa eri erässä yhteensä 17 prosenttia ja heti perään tälle vuodelle 12 prosenttia.
Koti-Karjala -lehteä painavan Botnia Printin myyntipäällikkö Risto Hämäläinen kertoo antaneensa täyden saavillisen Postille.
– Härskimmäksi vain muuttuu. Käyttökatteet Postipalvelu-segmentissä ovat jo 20 prosenttia, eli näin törkeälle hinnankorotukselle ei ole perusteita. Korotukset koskevat ainoastaan niitä tuotteita, joissa postilla ei ole valtakunnallista relevanttia kilpailua. Postipaketit, Economy-vakiokirje Pro, rahti, asiakassuora ja varhaisjakelu jäävät ilman korotuksia, Hämäläinen sanoo.
Hän on sitä mieltä, että Posti subventoi tuloksentekokykyään näillä monopolihinnoilla. Osoitteellinen haja-asutusalueen päivä- ja etäjakelu on tässä hyvä kohde.
– Tämä on tosi laiskaa myynninjohtamista, kun he ristiin subventoivat niitä, joissa eivät enää pärjää. Pienten paikkakuntien lehdet häviävät kartalta. Nyt pitää nostaa äläkkä. Kepulaiset toitottavat, että elinvoima pitää säilyttää, mutta jos se tuhotaan valtion omistamalla Postin toiminnalla, niin onhan se pyhäinhäväistys, Hämäläinen toteaa.
Lisäksi hän kehottaa kansanedustajia katsomaan peiliin, koska he itse määrittelevät Postin reunaehdot.
Lehdet vielä pitkälti printin varassa
Lehtien digisiirtymä ei ehdi mukaan. Lehdet pyörivät vielä täysin printin varassa ja posti toimillaan uhkaa paikallislehtien tulevaisuutta.
Kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.) ottaa myös tiedotteessaan vahvasti kantaa erityisesti maaseudulla ilmestyvien lehtien puolesta.
– Jakeluhintojen korotukset ymmärtäisi, jos postissa olisi suuri taloudellinen paine niihin. Posti jakoi kuitenkin osinkoa 31,8 miljoonaa euroa ja 20.12.2024 päätetty ylimääräinen osinko oli 150,0 miljoonaa euroa, Kalmari toteaa tiedotteessa.
Useiden paikallislehtien ja maakuntalehtien on pakko siirtää kustannus suoraan tilaajahintoihin, sillä toimituksissa ollaan jo minimimitoituksessa ennestäänkin. Tämä tarkoittaa kallistuvia lehtiä. Monilla asiakkailla voi ylittyä kynnys lehden tilaamiseen.
Kansanedustaja Anne Kalmari vaatii, että Postin hallintoneuvoston puheenjohtajan Mia Laihon (kok.) tulee estää jakeluhintojen nosto.
– Puheenjohtajan tehtävä ei ole vain levitellä käsiään, kun suomalaista mediakenttää ajetaan alas, Kalmari sanoo.