JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
28.4.2025 10.53
Mielipiteet

PÄÄKIRJOITUS: Nuorten tulevaisuudenusko on heikentynyt – on syytä olla huolissaan

Vuo­sit­tain Val­ti­on nuo­ri­so­neu­vos­ton jul­kai­se­ma Nuo­ri­so­ba­ro­met­ri ku­vaa suo­ma­lais­ten 15-29 -vuo­ti­ai­den nuor­ten ar­vo­ja ja asen­tei­ta. En­sim­mäi­sen ker­ran Nuo­ri­so­ba­ro­met­ri jul­kais­tiin lama-Suo­mes­sa vuon­na 1994. Vii­me vuon­na koo­tus­sa Nuo­ri­so­ba­ro­met­ris­sa tar­kas­tel­laan nuor­ten aja­tus­ten ja nä­ke­mys­ten muu­tos­ta ku­lu­neen 30 vuo­den ai­ka­na. Vuo­den 2024 Nuo­ri­so­ba­ro­met­ri on vii­mei­nen, jos­sa tie­to­ja on ke­rät­ty verk­ko­vas­taus­ten li­säk­si myös pu­he­li­mit­se, sil­lä nuor­ten ha­luk­kuus osal­lis­tua pu­he­li­mit­se teh­tä­vään tut­ki­muk­seen on ro­mah­ta­nut vuo­si­kym­men­ten ai­ka­na.

Yk­si pää­ha­vain­to tut­ki­muk­sen te­ki­jöil­lä on, et­tä kol­men vuo­si­kym­me­nen ai­ka­na ke­rä­tyt nuor­ten vas­tauk­set osoit­ta­vat jat­ku­moi­ta, mikä ker­too suo­ma­lai­sen yh­teis­kun­nan va­kau­des­ta. Esi­mer­kik­si nuor­ten us­ko hy­vän kou­lu­tuk­sen ja työn­saan­nin vä­li­seen yh­tey­teen on yhä vah­va. Yh­teis­kun­taan kuu­lu­vuu­den tun­ne on ny­ky­nuo­ril­la vah­vem­pi kuin 90-lu­vul­la ky­se­lyyn vas­tan­neil­la ny­kyi­sil­lä kes­ki-ikäi­sil­lä oli ai­ka­naan. Nuor­ten luot­ta­mus yh­teis­kun­nal­li­siin ins­ti­tuu­ti­oi­hin on en­ti­ses­tään kas­va­nut.

Suu­rim­pa­na huo­le­nai­hee­na uu­sim­mas­sa Nuo­ri­so­ba­ro­met­ris­sa nos­te­taan esil­le nuor­ten tu­le­vai­suu­de­nus­kon heik­ke­ne­mi­nen. Nuo­ri­so­ba­ro­met­ris­sa op­ti­mis­ti­ses­ti tu­le­vai­suu­teen­sa us­ko­vien nuor­ten mää­räs­sä on näh­tä­vis­sä huo­mat­ta­vaa las­kua vuo­des­ta 2021 läh­tien ja eri­tyi­ses­ti vuo­des­ta 2008 läh­tien, jol­loin 86 pro­sent­tia vas­taa­jis­ta suh­tau­tui tu­le­vai­suu­teen­sa op­ti­mis­ti­ses­ti. Vuon­na 2024 vas­taa­va luku oli 61 pro­sent­tia. Myös elä­män­tyy­ty­väi­syyt­tä kos­ke­vis­sa vas­tauk­sis­sa on ha­vait­ta­vis­sa las­kua.

Nuo­ri­so­ba­ro­met­rin tu­lok­siin on syy­tä suh­tau­tua va­ka­vas­ti jo sii­tä syys­tä, et­tä maam­me tu­le­vai­suus on nuor­tem­me kä­sis­sä. Jos nuo­ret ei­vät it­se us­ko pa­rem­paan tu­le­vai­suu­teen, voi­ko sel­lais­ta kos­kaan ra­ken­tua?

Nuor­ten tu­le­vai­suu­de­nus­koon voi­daan vai­kut­taa po­liit­ti­sel­la pää­tök­sen­te­ol­la niin val­ta­kun­nan ta­sol­la kuin pai­kal­li­ses­ti­kin. Se, et­tä nuo­ret ko­ke­vat kuu­lu­van­sa yh­teis­kun­taan, vaa­tii sen, et­tä he tu­le­vat kuul­luk­si ja huo­mi­oi­duk­si. Teh­tä­vien pää­tös­ten li­säk­si on huo­mi­oi­ta­va toi­von luo­mi­nen pu­hei­den ta­sol­la, vaik­ka maa­il­ma ym­pä­ril­lä vel­loo­kin epä­tie­toi­suu­des­sa. Us­ko huo­mi­seen ra­ken­tuu toi­vee­seen pa­rem­mas­ta.

Ai­he on huo­mi­oi­tu myös ku­lu­van vuo­den Yh­teis­vas­tuu­ke­räyk­ses­sä, jos­sa ke­rä­tään va­ro­ja nuor­ten mah­dol­li­suuk­sien ja toi­von vah­vis­ta­mi­sek­si. ”Eri­tyi­ses­ti näi­nä ai­koi­na on val­ta­van tär­ke­ää, et­tä nuo­ril­la säi­lyy toi­vo. Mi­ten voi ra­ken­taa tu­le­vai­suut­ta, jos sii­hen ei voi luot­taa”, ky­syy Yh­teis­vas­tuu­ke­räys­tä joh­ta­va va­rain­han­kin­nan pääl­lik­kö Ruut Lem­me­tyi­nen.

M.V.

Lisää aiheesta

Kysely