Puhoksen bioterminaalin rakennustyöt etenevät suunnitellussa aikataulussa. Kuva: Hannu Putkuri / Karelian Kaitafilmi Oy
Kiteen Puhoksen satama-alueella on tapahtunut paljon sen jälkeen, kun BIOTER – Puhoksen bioterminaalin investointihankkeelle näytettiin rahoituksen osalta vihreää valoa. Valtakunnallisesti ainutlaatuinen bio- ja puuterminaalikokonaisuus valmistuu kuuden hehtaarin tontille ja on tarkoitettu materiaalien käsittelyyn, välivarastointiin ja jatkojalostamiseen. Vuoden 2024 alussa alkanut hanke päättyy toukokuussa 2026 ja jatkunee vielä jatkohankkeiden myötä tulevinakin vuosina. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 5,5 miljoonaa euroa. Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on myöntänyt hankkeelle 70 prosentin investointituen EU:n JTF - oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta.
Hankkeessa alueelle mm. rakennetaan uutta tiestöä ja pistoraide sekä tehostetaan valaistusta. Uuden infrastruktuurin rakentamisella varmistetaan kustannustehokkaat ja toimivat logistiset yhteydet ja kansainvälisestikin kilpailukykyinen toimintaympäristö monenlaisen yritystoiminnan hyödynnettäväksi.
Hankkeen tässä vaiheessa maamassojen leikkauksia on jo tehty merkittävä määrä ja pistoraiteen ratakiskotkin ovat jo olemassa. Maanrakennusurakoissa usein eteen tuleviin yllätyksiin on löydetty kustannustehokkaita ratkaisuja ja rakennustyöt ovat päässeet etenemään aikataulussaan.
Erinomainen sijainti
Puhos on bioterminaalille erinomainen paikka, sillä se on vesistö-, raide- ja maantieliikenteen saavutettavissa. Nykyaikainen ja vähäpäästöinen multimodaalinen bioterminaalikokonaisuus tarjoaa erinomaiset puitteet monenlaiselle yritystoiminnalle ja mahdollistaa uusia avauksia jatkojalostukseen, logistiikkaa ja hukkalämmön hyödyntämiseen. Myös maankäyttösuunnitelma ja kaavoitus tukevat alueelle sijoittumista. Kiteen kaupunginjohtaja Pekka Hirvonen sanoo, että kaava alueella on jo olemassa, mutta se kaipaa muutosten ja muuttuneiden tarpeiden takia uudistamista.
– Alueen teollisuustontit ovat eri vaiheissa, joten kaikille halukkaille toimijoille on tarjota toimintaan ja yrityksen tarpeisiin sopiva toimintaympäristö. Meillä on tarjolla vaihtoehtoja raakamaatonteista valmiisiin tontteihin, Hirvonen sanoo ja jatkaa, että näillä näkymin alueella tulee olemaan merkittävä määrä niin kutsuttua hukkalämpöä tarjolla.
– Kiteen kaupungin kaukolämpöverkkoon lämmön johtaminen ei aiempien selvitysten mukaan ole kannattavaa eikä teknisestikään kovin helppoa, joten kaupunki etsii aktiivisesti yritystä, joka voisi hyödyntää hukkalämpöä omassa toiminnassaan.
Työpaikkoja ja tulevaisuuden toivoa
Bioterminaalin infrastruktuurin rakentaminen tulee hyödyttämään koko Puhoksen logistiikka- ja teollisuusaluetta, jonne toiminta varsinaisesti keskittyy. Alueella toimivien ja sinne sijoittuvien yritysten toiminta vaikuttaa positiivisesti logistiikkatoimintoihin, vesi- ja raideliikenteeseen sekä teolliseen jatkojalostukseen ja uusiin avauksiin rakentamisen toimialalla.
Pekka Hirvonen toteaa, että alueella toimivien ja sinne sijoittuvien yritysten yhteistoimintaa tarkastellaan, koska kaikkien halutaan menestyvän uudessa toimintaympäristössä. Hirvonen arvioi, että satamatoimintojen kehittäminen on yksi merkittävistä tulevaisuuden kehittämiskohteista, kun sisävesiliikennettä Vuoksen vesistöillä tehostetaan yhteistyössä muiden vesistöaluetta hyödyntävien toimijoiden kanssa.
Yksi hankkeen tärkeimmistä tavoitteista on uusien työpaikkojen saaminen Kiteelle. Pekka Hirvonen sanoo, että työpaikat mahdollistavat mielekkään asumisen alueella ja luovat laajemminkin tulevaisuuden toivoa.
– Työpaikkojen ja uusien yritysten myötä kaupunki saa verotuloja ja työpaikat vaikuttavat myös väestökehitykseen ja alueen palveluiden kysyntään. Jo rakentamisvaihe jättää Kiteelle euroja ja jokainen teollinen työpaikka työllistää aina myös välillisesti.
Työllisyysvaikutusten ohella hankkeella nähdään positiivisia vaikutuksia myös matkailun näkökulmasta.
– Uusien työpaikkojen ja kansallisten ja kansainvälisten yritysvieraiden myötä majoitus- ja ravintolapalvelut saavat lisää asiakkaita ja lounasruokailutarve lisääntyy. Bioterminaalin laajennuttua myös uittotoimintaan, voidaan Vanhaa Puhosta kehittää enemmän matkailu- ja virkistyskäyttöön. Tämä tuo uusia potentiaalisia mahdollisuuksia matkailu- ja ohjelmapalveluyrityksille.
Puhoksen palveluiden määrän uskotaan lisääntyvän uusien yritysten sijoittumisen myötä.
– Voidaanko tulevaisuudessa paremmin hyödyntää myös järvimatkailun mahdollisuuksia, potentiaalia tähänkin on nähtävissä, Hirvonen pohtii.
Alueelle on tehty massiivisia maansiirtotöitä ja rakennettu tiestöä logistiikan parantamiseksi. Kuva: Hannu Putkuri / Karelian Kaitafilmi Oy.
Hannu Putkuri
Markkinointitoimet alkamassa
Samaan aikaan BIOTER – investointihankkeen kanssa on ollut käynnissä BIOTER – kestävien ja innovatiivisten ratkaisuiden kehittäminen -hanke. Lähes 280 000 euron hanke on Euroopan Unionin osarahoittama, Pohjois-Karjalan maakuntaliiton myöntämä tuki hankkeelle on 80 prosenttia.
Projektipäällikkö Birgitta Väisänen sanoo, että hankkeessa kehitetään bioterminaalin toimintaa ja luodaan sille toimintamalli, joka käsittää maankäytönsuunnittelun, toimijasegmentointia, hinnoittelua sekä potentiaalisten alueelle sijoittuvien toimialojen kartoitusta. Toimintamallissa arvioidaan myös kaikkien eri toimintahaarojen ja toimialojen vaikuttavuutta aluekehitykseen.
Hankkeessa on tehty kartoitustyötä potentiaalisten alueelle sijoittuvien yritysten löytämiseksi. Muutamia potentiaalisia toimialoja on jo tunnistettu.
– Tunnistetut toimialat ovat esimerkiksi logistiikka, puupohjaisten tuotteiden varastointi ja jatkojalostus, kierrätysmateriaalien jatkojalostus ja rakentamiseen liittyvät uudet avaukset. Alueen yritysten tuottaman hukkalämmön hyödyntäminen on yksi tärkeimmistä tarkastelun kohteista, Väisänen kertoo.
Kiteen Puhoksen logistiikka- ja teollisuusalueen brändi ja logo ovat valmistumassa ja seuraavaksi alkaa markkinointitoimenpiteet. Aluetta markkinoidaan dynaamisena, yhteisöllisenä ja tehokkaana toimintaympäristönä.
– Tämä tulee näkymään visuaalisen ilmeen väreissä ja muotokielessä. Tavoitteena on, että Kiteen Puhoksen logistiikka- ja teollisuusalue tunnetaan valtakunnallisesti viiden vuoden ja kansainvälisesti kymmenen vuoden aikajänteellä
Laajaa kiinnostusta
Puhoksen kehittymistä seurataan aktiivisesti Kiteellä, koko maakunnassa ja laajemminkin. Valtakunnallisista medioista alueella on vieraillut viimeisimpänä mainostelevisio tekemässä uutispätkää.
– Tavoitteena täytyy olla, että Kitee näyttäytyy kehittyvänä, virkeänä ja rohkeasti eteenpäin suuntautuvana seutukaupunkina myös tulevaisuudesta. Tavoitteen saavuttaminen vaatii myös tekoja, pelkkä markkinointihypetys ei tunnetusti pitkälle kanna, Pekka Hirvonen sanoo.
Birgitta Väisänen iloitsee, että investointihankkeen myötä kiinnostus on lisääntynyt ja investointien tarpeellisuudesta on tullut rohkaisevia viestejä.
– Varsinkin multimodaalisuus katsotaan olevan Puhoksen valttikortti etenkin, kun saadaan myös uittotoiminta siirrettyä bioterminaalialueelle. Näin kaikki puumateriaaliin liittyvä logistiikka ja jatkojalostus on keskitetty samalle alueelle, täysin vastaavaa toimintaympäristöä ei ole Suomessa. Keskitetty puutuotteiden varastointi ja jatkojalostus tuo kilpailuetua ja kustannussäästöjä sekä vähentää liikenteen päästöjä.
Pekka Hirvosen mukaan suoria neuvotteluja alueelle sijoittumisesta käydään jo useampien toimijoiden kanssa. Yritysten toimintaedellytysten ja sijoittumisen selvittämisessä kaupunki tekee yhteistyötä Business Joensuun asiantuntijoiden kanssa. Mukana on myös kansainvälisiä investoreita, joiden taustojen selvittämisessä Business Joensuun apu on ollut arvokasta.
– Myös Stora-Enson alueelle ja tiloihin haetaan edelleen korvaavaa toimintaa yhteistyössä Business Joensuun ja Stora Enson kanssa. Vuoden 2025 alkupuolella useampikin palaveri on pidetty asian tiimoilta. Stora Ensolla on hallitilaa merkittävä määrä tarjolla, joten kiinnostuneiden kannattaa olla myös siihen suuntaan yhteydessä. Yhteystiedot saa elinkeinopäällikkö Risto Hiltuselta tai minulta, Pekka Hirvonen kertoo.
– Kaikenlaiset yritykset ovat alueelle tarvetulleita, vaikka osa alueesta rakennetaankin nyt ns. vihreän siirtymän JTF rahoituksella. Meillä on alueella hyvin tilaa eri toimialoilla toimiville yrityksille.
Itä-Suomi ja Kitee on rajan läheisyydestä huolimatta Hirvosen mielestä mielenkiintoinen investointikohde.
– Eteläisemmässä Suomessa sähköenergiansiirtokapasiteetti alkaa olla käytännössä varattu, mutta meillä on vielä jonkin verran tehoreserviä tarjolla. Tulevaisuuden toivelistan kärjessä on 400 kV:n siirtoyhteys, sillä se avaisi mahdollisuuksia aivan uudenlaisille avauksille.
Kevätauringon pilkahdellessa Pekka Hirvosella on kaupungin puolesta tervehdys meille kaikille.
– Toivotamme kaupungin puolelta kaikille kiteeläisille, alueen yrittäjille ja Koti-Karjalan lukijoille aurinkoista alkavaa kevättä! Olkaa matalalla kynnyksellä yhteydessä yritysneuvojiin, elinkeinopäällikköön ja kaupungin henkilöstöön.
Puhoshallissa tapahtuu
BIOTER-hankkeet ovat kirittäneet myös Puhoshallin kunnostustoimia ja siten monipuolistaneet yritystoiminnan mahdollisuuksia alueella. Puhoshallin yritysvetureina toimintaansa aloittelevat Nordic Freeze Dry Oy ja Aisti Corporation Oy. Tiloissa toimii jo ennestään Narskuttelu Oy.
– Puhoshallin osalta suunnitteluvaihe on käytännössä valmiina, teknisen keskuksen asiantuntijat ja suunnittelijat ovat tehneet hyvää työtä. Nordic Freeze Dry Oy:n tilat ovat jo valmiina, Narskuttelun tilat valmistuvat kesäksi ja Aisti Corporationin tiloja koskevat suunnitelmat ovat valmiina kilpailutukseen. Lehden ilmestyessä ovat jo todennäköisesti kilpailutuksessa. Näillä näkymin käytännössä koko Puhoshalli tulee yritysten vuokrakäyttöön muutostöiden jälkeen, kertoo kaupunginjohtaja Pekka Hirvonen.
Nordic Freeze Dry Oy
Kotimaisen pakastekuivauksen edelläkävijä Nordic Freeze Dry Oy on toiminut vuoden verran Tampereella ja on parhaillaan aloittamassa toimintaansa Kiteen Puhoksessa. Nordic Freeze Dry perustettiin Kiteellä vuonna 2022 ja sen visio on tarjota maailman parasta kokonaisvaltaista pakastekuivauspalvelua. Pakastekuivaus mahdollistaa erilaisten elintarvikkeiden ja luonnontuotteiden pitkäaikaisen säilömisen.
Aisti Corporation Oy
Aisti Oy tulee valmistamaan Puhoshallissa akustiikkalevyjä kuusesta valmistetusta massasta. Yritys tavoittelee tuotteellaan 30 prosentin markkinaosuutta Pohjoismaisilla markkinoilla.
Aisti Oy:n tuotannon koekäytön on suunniteltu alkavan Kiteellä kesäkuussa 2026. Alkuvaiheessa tuotanto tulee työllistämään kymmenisen henkilöä ja kun asteittain siirrytään ympärivuorokautiseen tuotantoon, yritys tulee työllistämään 30-40 henkilöä.