JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
24.3.2025 6.00
Mielipiteet

TOIMITTAJAN KYNÄSTÄ: Päätöksiä, päätöksiä

Eri läh­tei­den mu­kaan ih­mi­nen te­kee 5 000 – 35 000 pää­tös­tä päi­vit­täin. Suu­rin osa pää­tök­sis­tä on niin sa­not­tu­ja mik­ro­pää­tök­siä, jot­ka teem­me huo­maa­mat­tam­me. Kun he­rä­tys­kel­lo soi, teem­me pää­tök­sen he­rä­tyk­sen sam­mut­ta­mi­ses­ta, sän­gys­tä nou­se­mi­ses­ta ja aa­mu­toi­mis­ta sen kum­mem­min asi­oi­ta poh­ti­mat­ta tai ar­vot­ta­mat­ta. Kyse on sil­ti pää­tök­ses­tä, sil­lä toi­min­nal­le on vaih­to­eh­to.

Jo­kai­sel­la pää­tök­sel­lä on ai­na seu­rauk­set. Ar­ki­nen työ­mat­ka voi muut­tua jopa koh­ta­lok­kaak­si pie­nen­kin vää­rän pää­tök­sen seu­rauk­se­na tai toi­saal­ta teh­ty pää­tös voi joh­taa jo­hon­kin iloi­seen, odot­ta­mat­to­maan ta­paa­mi­seen tai ta­pah­tu­maan.

Jos­kus pää­tök­sen te­ke­mi­nen on vai­ke­aa. Jos pää­tös­tä teh­des­sään tie­tää, et­tä pää­tök­sel­lä on seu­rauk­sia pit­käl­le tu­le­vai­suu­teen tai pää­tös tu­lee vai­kut­ta­maan mui­hin ih­mi­siin, on päät­tä­mi­nen eri­tyi­sen vai­ke­aa. Joil­le­kin ih­mi­sil­le pää­tök­sen te­ke­mi­nen pie­nis­sä­kin asi­ois­sa on haas­teel­lis­ta ja toi­set taas te­ke­vät iso­ja­kin rat­kai­su­ja hel­pos­ti ja no­pe­as­ti. Li­sä­haas­tet­ta tuo tie­to sii­tä, et­tä pää­tök­sel­lään sul­kee pois muut vaih­to­eh­dot. Kak­kua kun voi har­voin yh­tä ai­kaa syö­dä ja sääs­tää.

Jos päät­tä­mi­nen on vai­ke­aa tai pää­tök­sen seu­rauk­set pe­lot­ta­vat, voi hel­pos­ti kes­kit­tää tar­mon­sa suun­nit­te­luun ja haa­vei­luun pää­tök­sen te­ke­mi­sen si­jaan. Toi­saal­ta pää­tös­hän on se­kin, et­tä jät­tää pää­tök­sen te­ke­mät­tä.

Elä­mäs­sä on kui­ten­kin teh­tä­vä pää­tök­siä, vaik­ka ei tie­dä va­lit­see­ko oi­kein vai vää­rin. Pää­tös to­teu­tuu vas­ta käy­tän­nön toi­mis­sa. Psy­ko­lo­gi Satu Pih­la­ja ke­hot­taa poh­ti­maan omia vaa­ran paik­ko­jaan, eli nii­tä het­kiä, kun huo­no­ja pää­tök­siä yleen­sä syn­tyy. Yk­si ar­ki­nen esi­merk­ki on näl­käi­se­nä ruo­ka­kaup­paan me­ne­mi­nen. Al­hai­nen ve­ren­so­ke­ri saa hel­pos­ti mie­li­te­ot lauk­kaa­maan ja käsi käy her­käs­ti lei­vos- tai kark­ki­hyl­lyl­lä, vaik­ka pa­rem­pi­a­kin va­lin­to­ja oli­si tar­jol­la. Tie­to ja mah­dol­li­suus ei­vät kui­ten­kaan Pih­la­jan mu­kaan rii­tä sii­hen, et­tä ih­mi­nen to­teut­tai­si pää­tök­sen­sä. Usein tar­vi­taan myös vai­van­nä­köä ja ku­ri­na­lai­suut­ta.

Eng­lan­ti­lai­nen kir­jai­li­ja ja jour­na­lis­ti Mal­colm Glad­well on sa­no­nut, et­tä on­nis­tu­nut pää­tök­sen­te­ko pe­rus­tuu ta­sa­pai­noon har­ki­tun ja vais­to­mai­sen ajat­te­lun vä­lil­lä. Luo­tan Glad­wel­liin. Jos pe­rus­tei­ta ei löy­dy jär­jen puo­lel­ta, sy­dän kyl­lä ker­too.

Pian on edes­sä pää­tök­sen paik­ka ää­nes­ty­suur­nil­la. Vaa­li­ko­neet tar­jo­a­vat tie­toa va­lin­nan poh­jak­si ja eh­dok­kaat jal­kau­tu­vat ah­ke­ras­ti to­reil­le ju­tu­tet­ta­vak­si. Ke­rä­tään nyt tie­toa, poh­di­taan ja kuun­nel­laan myös sitä in­tui­ti­o­ta. Ja sit­ten pää­te­tään ää­nes­tää.

Mer­vi Ve­nä­läi­nen

mer­vi.ve­na­lai­nen@ko­ti­kar­ja­la.fi

Lisää aiheesta

Kysely