Eri lähteiden mukaan ihminen tekee 5 000 – 35 000 päätöstä päivittäin. Suurin osa päätöksistä on niin sanottuja mikropäätöksiä, jotka teemme huomaamattamme. Kun herätyskello soi, teemme päätöksen herätyksen sammuttamisesta, sängystä nousemisesta ja aamutoimista sen kummemmin asioita pohtimatta tai arvottamatta. Kyse on silti päätöksestä, sillä toiminnalle on vaihtoehto.
Jokaisella päätöksellä on aina seuraukset. Arkinen työmatka voi muuttua jopa kohtalokkaaksi pienenkin väärän päätöksen seurauksena tai toisaalta tehty päätös voi johtaa johonkin iloiseen, odottamattomaan tapaamiseen tai tapahtumaan.
Joskus päätöksen tekeminen on vaikeaa. Jos päätöstä tehdessään tietää, että päätöksellä on seurauksia pitkälle tulevaisuuteen tai päätös tulee vaikuttamaan muihin ihmisiin, on päättäminen erityisen vaikeaa. Joillekin ihmisille päätöksen tekeminen pienissäkin asioissa on haasteellista ja toiset taas tekevät isojakin ratkaisuja helposti ja nopeasti. Lisähaastetta tuo tieto siitä, että päätöksellään sulkee pois muut vaihtoehdot. Kakkua kun voi harvoin yhtä aikaa syödä ja säästää.
Jos päättäminen on vaikeaa tai päätöksen seuraukset pelottavat, voi helposti keskittää tarmonsa suunnitteluun ja haaveiluun päätöksen tekemisen sijaan. Toisaalta päätöshän on sekin, että jättää päätöksen tekemättä.
Elämässä on kuitenkin tehtävä päätöksiä, vaikka ei tiedä valitseeko oikein vai väärin. Päätös toteutuu vasta käytännön toimissa. Psykologi Satu Pihlaja kehottaa pohtimaan omia vaaran paikkojaan, eli niitä hetkiä, kun huonoja päätöksiä yleensä syntyy. Yksi arkinen esimerkki on nälkäisenä ruokakauppaan meneminen. Alhainen verensokeri saa helposti mieliteot laukkaamaan ja käsi käy herkästi leivos- tai karkkihyllyllä, vaikka parempiakin valintoja olisi tarjolla. Tieto ja mahdollisuus eivät kuitenkaan Pihlajan mukaan riitä siihen, että ihminen toteuttaisi päätöksensä. Usein tarvitaan myös vaivannäköä ja kurinalaisuutta.
Englantilainen kirjailija ja journalisti Malcolm Gladwell on sanonut, että onnistunut päätöksenteko perustuu tasapainoon harkitun ja vaistomaisen ajattelun välillä. Luotan Gladwelliin. Jos perusteita ei löydy järjen puolelta, sydän kyllä kertoo.
Pian on edessä päätöksen paikka äänestysuurnilla. Vaalikoneet tarjoavat tietoa valinnan pohjaksi ja ehdokkaat jalkautuvat ahkerasti toreille jututettavaksi. Kerätään nyt tietoa, pohditaan ja kuunnellaan myös sitä intuitiota. Ja sitten päätetään äänestää.
Mervi Venäläinen
mervi.venalainen@kotikarjala.fi