Monen aikuisen arki on yhtä oravanpyörää. Työn ja yksityiselämän yhteensovittaminen ei ole yksiselitteisen helppoa. Monilla työntekijöillä on haasteita tasapainottaa työ ja omien vanhempien hoivatarpeet. Rinnalla voi olla huollettavana omia lapsia ja joskus jo lapsenlapsiakin. Erilaiset päivähoidon, koulun, harrastusten ja muun arjen pyörittämisen haasteet ovat läsnä päivittäin. Tämä voi aiheuttaa merkittävää stressiä ja vaikuttaa työhyvinvointiin.
Yhteiskunta luo uhkakuvia, kuinka omien vanhempien huolehtiminen jäisi enemmän perheenjäsenten vastuulle. Tämä voi olla juuri se kohta, jossa kamelin selkä katkeaa, kun ihmisellä ei ole aikaa työnsä ohella hoitaa vanhempiaan, eikä myöskään rahaa maksaa hoitoa omista varoistaan, saati jäädä työstä pois hoitamaan vanhempiaan itse. Tällaista vastuuta ei mielestäni kenellekään voi asettaa, vaan kaikille on taattava palvelut myös ikääntyessä verovaroin riippumatta perhetaustasta tai varallisuudesta.
Onneksi myös työnantaja voi vaikuttaa työntekijän jaksamiseen ja hyvinvointiin. Työnantajan tuki ei missään tapauksessa ole merkityksetöntä, vaan siitä on hyötyä sekä työntekijälle, että työnantajalle itselleen, kun työntekijän työkyky säilyy paineen keskellä. Konkreettisia keinoja tukemiseen ovat joustavat työajat, etätyömahdollisuudet ja erilaiset tukipalvelut, joissa on tarjolla neuvontaa ja vertaistukea. Psyykkisen kuormituksen ollessa voimakasta, mielenterveyden tukeminen työpaikalla korostuu.
Työnantajan tarjotessa joustavaa työaikaa, työntekijä voi muokata työpäiviään tai lyhentää työviikkoa, jolloin hänellä on mahdollisuus palautua ja kokea saavansa tukea sekä työssä, että kotona. Avoin keskustelu jaksamisen ja hyvinvoinnin keinoista työnantajan ja työntekijän välillä on tärkeää, jotta tehdään oikeita asioita. Kaikille työntekijöille eivät samat keinot sovi, mutta jokaiselle on olemassa keinoja, jotka keskustellessa yleensä löytyvät. Työntekijälle on merkityksellistä myös se, että kokee työnantajan välittävän.
Kaikki työntekijät eivät ole erityisen kuormittuneita, mutta työhyvinvoinnin lisääminen hyödyttää myös heitä. Erilaiset työhyvinvointitapahtumat sitouttavat työntekijöitä työhönsä ja luovat työpaikalle hyvää yhteishenkeä. Nykyään on olemassa paljon erilaisia sovelluksia ja sopimuksia, joilla työnantaja voi tarjota henkilöstölle liikunta-, kulttuuri-, hyvinvointi- tai lounasetuja haluamallaan summalla, tai vaikkapa tukea hyvinvointia leasingpolkupyörällä. Keinoja kehitetään koko ajan lisää, työnantajan on vain budjetoitava hyvinvointiin käytettävä raha ja valittava suuresta tarjonnasta sopivimmat keinot.
Kunnassa ja kunnan alihankkijoilla on näkyvä asema suurena työllistäjänä. Kunta työnantajana on avainasemassa näyttämässä esimerkkiä työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen tukijana. Kaikki mitä hyvinvointiin ja jaksamiseen panostamme tulee takaisin työntekijöiden tehokkuutena ja innostuneisuutena. Näiden ajatusten myötä toivotan kaikille hyvinvointia kevääseen.
ANU KASTIKAINEN
Kuntavaaliehdokas, SDP