Kuntavaaleissa valitaan kaupungin- ja kunnanvaltuustoihin edustajia, jotka päättävät mm. varhaiskasvatukseen, perus- ja lukiokoulutukseen, liikunta- ja kulttuuripalveluihin, katujen kunnossapitoon ja kaavoitukseen sekä kunnan elinvoimaan liittyvistä asioista. Kaikessa päätöksenteossa on myös huomioitava vaikutukset eri ikäisten ihmisten hyvinvointiin, niin kunnan asukkaisiin kuin kaupungin työntekijöihin, nyt ja tulevaisuudessa.
Varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa päätöksillä on vaikutusta mm. siihen, onko kaikilla lapsilla ja nuorilla turvallista olla ja oppia niin päiväkodissa kuin koulussa. Päätöksillä on vaikutusta siihen, onko päteviä ja välittäviä opettajia, kasvattajia ja muita ammattilaisia riittävästi, että kenenkään työtaakka, millään toimialalla, ei kasva kohtuuttomaksi ja että työntekijät viihtyvät ja haluavat pysyä työssään.
Kuntalaisten hyvinvointiin ja terveyden edistämiseen vaikutetaan niin hyvinvointialueen kuin kunnan toimilla. Kunnassa päättäjä voi vaikuttaa siihen, minkä verran yhteisiä verovaroja käytetään kunnan tarjoamiin liikunta- ja kulttuuripalveluihin. Yhteistyö kunnan, hyvinvointialueen, seurojen ja yhdistysten kesken on ensiarvoisen tärkeää, jotta niukkenevia varoja osataan käyttää järkevästi.
Asuinalueisiin ja niiden viihtyisyyteen, puistoalueisiin, muuhun rakennettuun ympäristöön sekä katu- ja kevyen liikenteen väyliin voidaan vaikuttaa mm. eri kaavoitusratkaisuilla. Näihin asioihin on kaikilla kuntalaisilla mahdollisuus ottaa kantaa kaavoituksen suunnittelu- ja kuulemisvaiheissa ja päättäjällä valmistelu- ja hyväksymisvaiheessakin.
Valtuutettu osallistuu päätöksentekoon myös erilaisissa elinvoimaan liittyvissä kysymyksissä. Yritykset, olevat ja tulevat, sekä niiden työpaikat ja niiden myötä verotulot, ovat entistä ratkaisevammassa asemassa kunnan tulojen määräytymisessä. Valtionosuusuudistuksen vaikutuksia kunnan valtionosuustuloihin kun ei vielä tiedetä. Niinpä valtuutetut vaikuttavat päätöksillään siihen, kuinka vetovoimainen kunta on elinympäristöineen, yrityspalveluineen, vapaa-ajan palveluineen liikenne- ja tietoliikenneyhteyksineen jne. yritysten ja työntekijöiden silmissä.
Kaikki nämä ja vielä monet muut eteen tulevat asiat vaikuttavat tavallisen kuntalaisen hyvinvointiin ja arjen turvallisuuteen. Asioiden valmistelua eikä päätöksentekoa voi tehdä kukaan yksin. Ei yksilönä eikä poliittisena ryhmänä, vaan yhdessä. Hyvän arjen ja hyvän tulevaisuuden tekemiseen tarvitaan yhteistyötä sekä ymmärtävää ja toista kunnioittavaa keskustelua.
Lähde mukaan vaikuttamaan päätöksentekoon ja ilmoittaudu ehdokkaaksi vaaleihin, muutama päivä on vielä aikaa. Varmasti arvoillesi sopiva ryhmä löytyy. Anna ainakin äänesi, älä jätä äänestämättä.
MERVI HOLOPAINEN, sd