Liikenneturvan verkkosivuilla on paljon asiaa liikenneturvallisuuteen ja tien päällä liikkumiseen liittyen. Verkkosivuja selatessa alkaa väistämättä miettiä myös omaa liikennekäyttäytymistään. Pohtiessaan saattaa tehdä havainnon, että monet liikenneturvallisuutta parantavat asiat tuntuvat itsestäänselvyyksiltä.
Näin ei kuitenkaan ole.
Esimerkiksi asenteet turvavyön käyttöä kohtaan vaihtelevat. Turvavyön käyttäminen tai kuljettajana matkustajilta turvavyön käytön vaatiminen ei ole kaikille päivänselvää. Osa kuljettajista ajaa edelleen ilman turvavyötä tai kuljettaa läheisiään, joilla ei ole turvavyötä. Myös nopeusrajoituksiin suhtaudutaan osittain hyvinkin leväperäisesti. Etenkin suurempien nopeuksien tieosuuksilla saatetaan ajatella, ettei nopeusrajoitusten ylittäminen ole niin vaarallista. Myös tutuilla teillä ajetaan usein turhan kovaa.
Toisaalta muiden tien käyttäjien kuitenkin oletetaan noudattavan liikennesääntöjä ja käyttävän turvalaitteita. Melko ristiriitaista. Ehkä omiin kuljettajan taitoihin on helpompi luottaa kuin toisten. Tai ehkä onnettomuuden sattuminen omalle kohdalle tuntuu vain kovin epätodennäköiseltä.
Liikenneturvan ennakkotietojen mukaan vuonna 2024 tapahtui yli 2700 henkilövahinkoon johtanutta tieliikenneonnettomuutta. Jollekin se onnettomuus siis aina kohdalle sattuu. Kaikkeen ei liikenteessä voi varautua, mutta jokaisen vastuu on huolehtia liikenneturvallisuudesta omalta kohdaltaan.
Liikenneturvan kouluttaja Eija Honkanen sanoo blogitekstissään, että liikennekasvatus tulisi sisällyttää toisen asteen koulutuksiin. Hän perustelee näkemystään sillä, että liikenne ja liikenteessä operoiminen kuuluu jokaisen arkeen jollakin tasolla. Myös monissa ammateissa liikenteessä liikkuminen on osa työtehtäviä.
Honkanen on huolissaan siitä, että perinteinen kuljettajaopetus tavoittaa enää alle puolet 17-19 -vuotiaista, sillä ajokortin ajaa yhä harvempi nuori. Tämän takia liikennekasvatukseen tulisi Honkasen mukaan panostaa suunnitelmallisesti ja sen tulisi olla osa oppilaitosten toimintakulttuuria.
Liikennekasvatuksen tulisi olla osa myös perheiden toimintakulttuuria, sillä lapset omaksuvat liikenteessä liikkumisen tiedot ja taidot mallioppimisen kautta. Liikenteen tutkiminen ja liikennesääntöjen oppiminen on usein lapsista hauskaa, senhän näkee kesäisin Kiteen liikennepuistossa. Se onkin oiva paikka opetella asioita leikin varjolla. Liikenteessä kun leikkiminen on kielletty niin lapsilta ja kuin aikuisiltakin.
M.V.