Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen taloustilanne on kriisissä ja edessä on kymmenien miljoonien eurojen sopeuttamistarve. Olemme aluevaltuustossa toistuvasti kuulleet, kuinka tärkeää on tehdä kestäviä ja harkittuja päätöksiä, jotka ottavat huomioon tiukan taloustilanteemme. Nyt eteemme on kuitenkin tuotu suunnitelma yli 30 miljoonan euron sotekeskuksen rakentamisesta Joensuuhun lainarahalla – keskelle taloudellista kriisiä!
Kun luottamuskausi alkoi, meille päättäjille toistettiin mantraa: "Seinät eivät hoida." Nyt näitä seiniä halutaan kuitenkin rakentaa lisää, vaikka samaan aikaan olemassa olevia, hyväkuntoisia soterakennuksia ympäri maakuntaa suunnitellaan tyhjennettäväksi ja samanaikaisesti palvelujen lopettamista siellä. Tämä suunnitelma tuntuu erityisen epäoikeudenmukaiselta, kun tiedämme, että kärsijöinä ovat juuri ne asukkaat, jotka asuvat kauempana Joensuusta – etenkin ikäihmiset, autottomat ja muut palveluja kipeästi tarvitsevat.
Kun kysyin aluevaltuuston iltakoulussa perusteluja Sortavalan kadulle suunnitellulle sotekeskukselle, minulle vastattiin, että palvelut halutaan saman katon alle. Tämä keskittäminen ei kuitenkaan paranna palveluja, vaan tulee heikentämään niitä etenkin reuna-alueilla. Tällaiset päätökset eivät rakenna oikeudenmukaista hyvinvointialuetta, vaan syventävät epäoikeudenmukaisuutta.
Aluehallituksen 18.12.2024 hyväksymä sotepalveluiden alueellinen järjestämissuunnitelma oli surullista luettavaa. Kaikkien pitäjien sotepalvelut aiotaan supistaa pelkästään hoitajan vastaanottopalveluihin, joita tarjottaisiin vain muutamana päivänä viikossa. Heinävedellä, Polvijärvellä, Rääkkylässä, Tohmajärvellä ja Juuassa sote-asemille on suunniteltu myös kiireetöntä lääkäripalvelua, mutta niitäkin olisi tarjolla vain muutamina päivinä viikossa. Päivystysvastaanottopalvelut keskitetään sotekeskuksiin. Merkittävä heikennys näiden kuntien asukkaille on se, ettei aikuisväestölle enää jatkossa omalla paikkakunnalla tarjota suun terveydenhuoltopalveluja. Esimerkiksi Polvijärvellä, jossa hammaslääkäritilanne on ollut erinomainen, palvelut aiotaan järjestämissuunnitelman mukaisesti kutistaa suuhygienistin ja hammashoitajien vastaanottokäynteihin kouluilla, päiväkodeissa, kiinteissä toimipisteissä, etäpalveluina tai asumispalveluissa. Tämä on suuri askel taaksepäin palveluiden saavutettavuudessa.
On myös epäselvää, milloin olemme tehneet päätöksen Joensuun sotekeskuksen rakentamisesta. En ole ymmärtänyt aiempia käsittelyitä sitoviksi. Meille väitetään nyt, että päätös on tehty. Tämä ei kuitenkaan ole pakollinen investointi, ja aluevaltuustolla on täysi oikeus peruuttaa suunnitelma. Nykyisessä taloustilanteessa tällainen investointi on valtavan suuri riski!
Eikö olemassa olevia kiinteistöjä voitaisi käyttää paremmin hyödyksi? Hyvinvointialueeltamme löytyy ympäri maakuntaa jo valmiiksi hyvässä kunnossa olevia toimitiloja, jotka olisivat saatavilla huomattavasti edullisemmin. Miksi emme keskity näiden tilojen hyödyntämiseen ja palveluiden säilyttämiseen koko alueella sen sijaan, että velkaannumme uudella kalliilla hankkeella?
Päätösten on oltava vastuullisia ja oikeudenmukaisia. Nyt suunniteltu soteinvestointi ei täytä kumpaakaan kriteeriä. Meidän on otettava aluevaltuutettuina vastuu siitä, että emme lisää alueemme taloudellista taakkaa ja samalla heikennä koko hyvinvointialueemme jo ennestään suurissa vaikeuksissa olevia sotepalveluja. Tämä ei ole oikea tie!
TARJA HYYKKY
aluevaltuutettu (kesk.), tarkastuslautakunnan vpj, Juuan apteekin apteekkari