Opiskelija Anna Shaitan (vas.) ja rehtori Eeva Nygren Kiteen Evankelisen Kansanopiston edustalla. Kitee on Shaitanin mielestä rauhallinen ja hyvä paikka asua. – En halua muuttaa täältä minnekään.
Miikka Kivinen
Kiteen Evankelisen Kansanopiston ruokalassa käy monikielinen puheensorina.
– Kiteen Kansanopisto on yhteisöllinen paikka. Täällä on kodinomainen tunnelma, kehaisee kansanopiston rehtori Eeva Nygren.
Kaksikymmentä vuotta rehtorina toiminut Nygren kertoo, että kansanopisto on vapaan sivistystyön oppilaitos, jossa on monipuolinen kurssitarjonta. Tarjolla on esimerkiksi pitkiä linjoja, ammatillista koulutusta ja lyhytkursseja.
– Pitkillä linjoilla on yhteensä noin 100 opiskelijaa. Heistä 60–70 on maahaanmuuttajia, Nygren kertoo.
Pitkien linjojen koulutukset päättyivät toukokuussa ja käynnistyvät uudelleen elokuun 19. päivä.
TUVA-opetuksessa kehitetään opiskelu- ja urasuunnittelutaitoja
Muun muassa NUOPPIS- ja TUVA-opetus kuuluvat pitkiin linjoihin. Niissä opinnot räätälöidään opiskelijan omien tarpeiden mukaan ja opistolla voi halutessaan majoittua.
NUOPPIS eli Nuorten opistovuosi on ilmainen, alle 18-vuotiaille pidennetyn oppivelvollisuuden piiriin kuuluville nuorille suunnattu koulutus.
– Sen aikana voi parantaa opiskelutaitoja ja miettiä, minne suuntaisi jatkossa. Puolet on yhteisiä opintoja ja loput valinnaisia. Opintoja voi todellakin suunnata oman mielenkiinnon mukaan, Nygren painottaa.
TUVA eli tutkintokoulutukseen valmistava koulutus on puolestaan kaikenikäisille suunnattu koulutus, jossa kehitetään opiskelu- ja urasuunnittelutaitoja. Myös TUVA:ssa edetään henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.
Ukrainalaisen Anna Shaitanin TUVA-opintoihin on sisältynyt runsaasti suomen kielen opintoja jatko-opiskelua silmällä pitäen. Kaksi vuotta Kiteellä asuneen Shaitanin mielestä opiskelu Kiteen Evankelisessa Kansanopistossa on ollut tosi mukavaa. Hän kehuu myös opettajia.
– He antavat meille aikaansa ja auttavat meitä tekemään tulevaisuuden suunnitelmia.
Shaitan pitää hyvänä asiana myös sitä, että suomen kielen opetus tapahtuu kasvokkain eikä verkossa.
– On tärkeää, että keskustelemme ja näemme opettajan. Häneltä voi tarvittaessa kysyä asioista.
Ukrainassa opettajana työskennellyt Shaitan on opiskellut kotimaassaan kreikkalaista filologiaa. Kumpi siis on hankalampaa, suomi vai kreikka?
– Kyllä suomi on vaikeampaa, Shaitan sanoo nauraen.
Myös työharjoittelu on tärkeä osa TUVA-opintoja.
– Siinä voi mennä kokeilemaan alaa, joka itseä kiinnostaa, Nygren kertoo.
Shaitan oli työharjoittelussa kiteeläisessä Arppen koulussa, jossa hän toimi apuopettajana. Hän on hyvin tyytyväinen harjoitteluun. Tulevaisuuden haaveisin kuuluukin työskentely koulussa.
Myös Nygren korostaa työharjoittelun merkitystä opiskelijoille. Hän toivoo, että paikalliset yritykset rohkenisivat entistä enemmän ottamaan opiskelijoita harjoitteluun.
Opettaja auttaa kartoittamaan omat vahvuudet ja haasteet
Kiteen Evankelisessa Kansanopistossa on lisäksi meneillään Yksilölliset polut ammattiopintoihin -hanke.
Nygren kertoo, että kohderyhmänä ovat maahanmuuttajat, joiden kotoutumisaika on ylittynyt.
– Myös heille suunnitellaan henkilökohtainen sisältö. Kyseessä voivat olla joko suomen kielen opinnot tai muut taidot, jotka auttavat jatko-opinnoissa tai työelämässä, Nygren kertoo.
– Hankkeen opiskelijoille järjestetään lyhytkursseja, kuten esimerkiksi digitaitoja, hygieniapassikoulutusta ja ensiapukurssi.
Ajatuksena on, että opettaja auttaa kartoittamaan omat vahvuudet ja oppimisen haasteet. Hankkeessa mukana olevat opiskelijat saavat lisäksi tukea opettajalta sekä harjoittelupaikkojen etsimisessä että työharjoittelussa ollessaan.
Opistolla on tarjolla myös suomen kieleen painottuvaa kotoutumiskoulutusta.
– Syksyllä alkaa esimerkiksi jatkotason kurssi, joka kestää elokuusta jouluun saakka, Nygren vinkkaa.
Maahanmuuttaja-/kotoutumiskoulutukset
• Koulutusten tavoitteena on auttaa kotoutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan ja saada valmiuksia jatko-opintoihin tai työelämään.
• Perus- ja jatkotason suomen kielen koulutus: koulutuksen pituus riippuu suomen kielen osaamisen tasosta ja oppimisvalmiuksista.
• Yksilöllisiä polkuja ammattiin ja ammattiopintoihin: koulutukseen voi osallistua joustavasti yksilöllisten tarpeiden mukaisesti yhdestä viikosta puoleen vuoteen pää- tai sivutoimisena opiskelijana.
• Jokaisen opiskelijan kanssa tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS).
• Opintoihin kuuluu henkilökohtaista ja ryhmäohjausta sekä kieli-/työharjoittelua työpaikalla.
Peruskoulun jälkeen
• Nuorten opistovuosi (NUOPPIS):
alle 18-vuotiaille maksuton oppivelvollisuuden piiriin kuuluva koulutus.
• Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA):
ilman toisen asteen tutkintoa oleville opiskelijoille maksuton opintolinja, jonka aikana voi selkeyttää tulevaisuuden suunnitelmia, korottaa päättötodistuksen arvosanoja ja vahvistaa opiskelutaitoja jatkokoulutusta varten.
• Kummassakin koulutuksessa opintoja suoritetaan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOPS)
mukaan, esimerkiksi painottuen suomen kieleen tai omiin harrastuksiin.
• Ohjausta ja tukea antavat opettajien lisäksi asuntolaohjaaja ja opiston muu henkilökunta.