Hallitus antoi viikko sitten esityksen laiksi väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi. Rajaturvallisuutta vahvistavan lain tavoite on varmistaa, että Suomella on tehokkaat keinot torjua tilanteet, joissa välineellistettyä maahantuloa käytetään Suomen painostamiseen sekä varautua välineellistetyn maahantulon vakavimpiin tilanteisiin.
Harvoin ovat maailmantilanteen heilahtelut vaikuttaneet tapahtumiin, joista on paikallislehdessäkin uutisoitu. Kiitos rajaviranomaisten valmiuden, Venäjän välineellistämä turvapaikanhakijoiden Suomeen ohjaaminen viime vuoden lopulla pysyi hallinnassa. Alueellamme normaali elämä on saanut jatkua turvallisessa ympäristössä eikä aiheesta enempää uutisoitavaa ollut.
Tapahtumat viime vuoden lopulla Suomen itärajalla, muun muassa Niiralan rajanylityspaikalla kuitenkin osoittivat, että Suomella on oltavat työkalut torjua Venäjän toimet häiritä maamme vakautta.
Vaikka konkreettinen häiriötilanne saatiinkin torjuttua lähes kokonaan sulkemalla rajanylityspaikat, Venäjä pääsi yhteen tavoitteeseensa: se onnistui luomaan jakolinjoja Suomeen sisäisesti. Keskustelu rajojen sulkemisen tarpeellisuudesta ja keskustelu rajaturvallisuutta vahvistavan lain tarpeellisuudesta on saanut suomalaiset jakautumaan eri leireihin.
Rajavartiolaitoksesta apulaispäällikkö Markku Hassinen totesi hallituksen esitystä valaisevassa tiedotustilaisuudessa, että laille on ehdoton tarve, tilanne on poikkeuksellinen ja riskitaso on korkea. Tämän pitäisi olla selvää tekstiä tilannetta läheltä seuranneelta viranomaiselta.
Kuitenkin keskusteluissa on laitettu vastakkain Suomen turvallisuus ja ihmisten oikeus hakea turvapaikkaa.
Kyllä: Turvapaikkaa tarvitsevalla on oltava oikeus sitä hakea. Mutta mikään maa ei saa käyttää järjestelmää hyväkseen omien tavoitteidensa ajamiseen. Valitettavaa on, että nämä lastenpolkupyöriä talvikelissä työntäneet ihmiset ovat joutuneet suurvaltapolitiikan pelinappuloiksi ja tämä peli konkretisoitui viime vuoden lopulla Niiralassakin. Vaikka olemmekin tottuneet asumaan täällä rajan tuomien kirojen ja ilojen rinnalla, hallitsematon maahantulo olisi meille ja koko Suomelle liikaa. Vaikuttamisen välineenä olevan maahantulijan maahantulo on siis pystyttävä estämään.
Jos laki saadaan voimaan, olisi se viesti Venäjälle ja myös välineellistettyjen turvapaikanhakijoiden lähtömaihin, että Suomeen ei kannata pyrkiä.
Jos välineellistetty maahantulo saadaan torjuttua, mahdollistaisi se rajaliikenteen avaamisen sitä oikeasti tarvitseville. Tämä helpottaisi monen Keski-Karjalassakin asuvan venäläistaustaisen yhteydenpitoa läheisiinsä Venäjällä.
K.S.