Negatiivisiin asioihin keskittyvä mediamme tuntuu näkevän nuoret ongelmana ja heidän elämänsä täynnä huolia. Nuorten mielenterveys on romahtanut, sähkötupakointi on räjähtämässä käsiin ja alaikäisten tekemät rikokset ja jopa murhat ovat viikkoja klikkiotsikkoina.
Näistä kohu-uutisista huolimatta suurella osalla nuoria menee heidän omasta mielestään hyvin. Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuoden 2023 kouluterveyskyselyn tuloksista. Kyselyyn osallistui noin 260 000 lasta ja nuorta.
Yli puolet kyselyyn osallistuneista 4. ja 5. ja 8. ja 9. luokan oppilaista ja ammattiopiston ja lukion opiskelijoista pitää koulunkäynnistä. Suurin osa on myös tyytyväisiä elämäänsä, ja he kokevat terveystilanteensa hyväksi.
Tästä huolimatta ongelmia ei voi ohittaa. Lasten ja nuorten kokemat mielenterveyden haasteet ovat yleistyneet vuoden 2019 jälkeen. Jo 23 prosentilla alakouluikäisistä on ollut mielialaan liittyviä ongelmia. Yläkouluikäisistä 8.- ja 9.-luokkalaisista tytöistä 54 prosenttia ja pojista 17 prosenttia on ollut huolissaan mielialastaan edeltäneen vuoden aikana.
Kokemukset seksuaalisesta häirinnästä sekä huolta pitävien aikuisten tekemästä henkisestä ja fyysisestä väkivallasta ovat tytöillä huomattavasti poikia yleisempiä. Yläluokkalaisista ja toisella asteella opiskelevista tytöistä lähes puolet oli kokenut seksuaalista häirintää. Yleisimmin sitä koettiin netissä ja julkisilla paikoilla. Asialla ovat monesti aikuiset, kuten valeprofiilin nuorten suosimaan Snapchat-viestipalveluun luonut MOT-ohjelman toimittaja sai todeta.
Nuorten jaksamista tukevat arkirutiinit. Riittävä liikunta, ravinto ja uni ovat paitsi fyysisen kasvun eväitä, myös tasoittavat myllertävää mieltä. Silti lapsista lähes joka kolmas ja nuorista noin puolet ei syö aamupalaa jokaisena kouluviikon aamuna. Myös koululounas saattaa jäädä väliin. Unen määrä arkisin jää alle kahdeksan tunnin 36–51 prosentilla nuorista.
Lapsi ja nuori ei itse voi ottaa vastuuta kasvustaan ja kehittymisestään. Vastuu siitä, että nuori on turvassa niin kotona, koulussa kuin harrastuksissa on aikuisilla.
Mirja Hurskainen