Suurriistavirka-apu (SRVA) on viime aikoina ollut aihe, josta on riittänyt parran pärinää. Pärinä alkoi, kun kymmenkunta riistanhoitoyhdistystä päätti lopettaa virka-avun antamisen poliisille hirvi-, suurpeto- ja villisikakolarien yhteydessä. SRVA-sopimuksen irtisanoneet yhdistykset eivät hoida myöskään suurpetojen karkotusta taajaan asutuilta alueilta.
Samanlaista henkeä on ollut aistittavissa riistakolmiolaskentojen osalta. Talvilaskentoihin ei ole ilmaantunut jälkihavaintojen tekijöitä entiseen malliin. Etenkin Pohjois-Karjalan pohjoisosissa, Kainuun seudulla ja pohjoisimmassa Suomessa kolmiot on jätetty laitanaan laskematta.
Myös suurpetohavaintojen kirjaaminen Tassu -järjestelmään tökkii. Suurpetoyhdyshenkilöt kokevat, että on turhauttavaa tehdä vapaaehtoistyötä, kun kiitokseksi tulee vain märkää rättiä kasvoille.
Protestointi ei ole tullut yllätyksenä. Metsästäjiä on risonut jo pitkään pelkkä statistin rooli kaikissa suurpetokantojen hoitoon liittyvissä asioissa. Pitkään kireällä ollut vieteri taisi katketa lopullisesti, kun ilveksenkin metsästykseen myönnetyt pyyntiluvat jäivät käyttämättä valitusten takia.
Kriittisten metsästäjien tunnot tulivat hyvin esille viime kuun puolella pidetyssä Keski-Karjalan riistanhoitoyhdistyksen kokouksessa ja napakasti niitä kuvaili myös tohmajärveläinen Mika Piiroinen Karjalaisessa muutama viikko sitten julkaistussa mielipidekirjoituksessa. Kritiikin nuolen Piiroinen kohdisti Riistakeskukseen, Luonnonvarakeskukseen ja oikeuslaitokseen. Ne ovat hänen mielestään saaneet aikaan tilanteen, jossa suurpetojen metsästys on jumissa.
Jonkinlaista vastakaikua metsästäjien esittämä kritiikki on saanut aikaan. Maa- ja metsätalousministeriö asetti tiistaina 12.3. asiantuntijatyöryhmän pohtimaan suurpetojen poikkeuslupakäytäntöjen kehittämistä. Työryhmän tehtävänä on laatia ehdotus asetuksesta, joka sujuvoittaa suurpetojen vahinkoperusteisten lupien myöntämistä. Lisäksi työryhmän tulee tehdä esityksiä kannanhoidollisten poikkeuslupien mahdollistamiseksi sekä ehdottaa, miten suurpetokantojen arviointia ja hoitoa voidaan kehittää.
Työryhmää asetettaessa maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah totesi, että tämäkin kivi on käännettävä ja ministeriössä selvitettävä, mitä poikkeuslupakäytännölle on tehtävissä kansallisilla ratkaisuilla nykyisen EU-lainsäädännön puitteissa.
Työnsä työryhmä aloittaa aprillipäivänä. Aika näyttää, jääkö työ aprillijutuksi, vai saadaanko sillä jotain konkreettista tulosta aikaan.
J.V.