"Someraivo repesi Suomen viisuvalinnasta" otsikoi Iltalehti UMK:n jälkeen. "Tämä kuva räjäytti laturaivon" Ilta-Sanomat kertoi viime marraskuussa. "Rattiraivo on merkki empatian puutteesta" paljasti Yle vastikään.
Doudecim Terveyskirjaston mukaan aikuisen ihmisen raivokohtausten taustalla voi olla aggressiivinen perusluonne, päihdeongelma, aivovamma, persoonallisuushäiriö tai muu psykiatrinen sairaus. Raivokohtausten arvellaan liittyvän aggressiivisuutta ja impulsiivisuutta säätelevien keskushermoston osien häiriöihin.
Itsehoidoksi suositellaan välttämään päihteitä ja raivokohtauksia aiheuttavia tilanteita. Otsikoiden henkilöiden osalta siis sosiaalista mediaa, hiihtolatuja ja autoilua.
Mistä se kertoo, että viisuvalinta tai liian hitaasti ajava auto aiheuttaa raivokohtauksen? Miksi järkevä ihminen tökkii hiihtosauvalla toista hiihtäjää ladulla tai kirjoittaa sosiaaliseen mediaan mitä mielikuvituksellisimpia solvauksia vieraille ihmisille?
Tänään Koti-Karjalassa on teemana perhearki, jota monen elämä pääasiassa on. Perhearjessa lapset ovat keskeisessä roolissa, ja lasten kautta aikuiset voivat arvioida myös omaa käytöstään. Peilin tavoin lapset ilmentävät aikuisten antamaa mallia hyvässä ja pahassa.
Lasten ja nuorten lisääntyneestä psyykkisestä oireilusta on noussut otsikoihin monta huolenaihetta. Syinä on tuotu esille mm. koronaa, sotaa ja maailman epävakaata tilannetta.
Samaan aikaan äärimmäinen tunneilmaisu on ottanut vallan aikuisten kommunikoinnissa. Puheisiin on vahvasti noussut viha. Viime viikkoina on vihattu talvea, vihattu pakkasta, vihattu lunta tai vähintään vihattu talviautoilua. Vihattu ylipäätään.
Terveyskirjasto kertoo, että raivonpuuskien taustalla voi olla käsittelemättömiä traumaattisia kokemuksia tai tunteita. On ehkä helpompaa suoltaa tunteet ulos vihaisina sanoina muita kohtaan kuin käsitellä omia vihan tunteitaan, joita voi hillota vuosien ajan. Mutta on vain ajan kysymys, kun vuosikertahillot kuohahtavat ja viha pursuaa yli äyräiden.
Lasten tunnekasvatukseen kiinnitetään nykyisin paljon huomiota jo varhaiskasvatuksessa. Tunnetaitojen harjoitteluun kannustetaan myös kotona itsehavainnoinnin ja reflektoinnin avulla. Lapsia ei kannusteta tukahduttamaan tunteitaan, mutta niitä opetellaan säätelemään. Yksi voimakkaimmin säätelyä kaipaavista tunteista on viha, mutta senkin säätelyä voi oppia harjoittelemalla.
Jos lapset oppivat, voivat aikuisetkin oppia. Oma kurjuus kun ei häviä muiden oloa kurjistamalla.
M.V.