Otsikon iskulausetta olisin itsekin yrittäjänä ja työnantajana mielelläni kantanut Senaatintorilla helmikuun alussa työntekijöidemme edustajien kanssa.
Työnantajalla ei ole oikeutta puuttua työntekijän vapaa-aikaan eikä tietenkään harrastuksiin tai hänen harjoittamiinsa muihin vapaa-ajan aktiviteetteihin. Sivutoimiinkin voi puuttua vain poikkeustapauksissa.
Kuitenkin, kun työntekijä jostain syystä sairastuu, maksaa työnantaja tekemättömästä työstä täyttä palkkaa yhdeksältä (9) työpäivältä ja sen jälkeen aina neljäänkymmeneenkahteen (42) päivään saakka KELAn päivärahan ja henkilön keskituntiansion erotuksen. Yksinkertaistetuin termein työntekijän sairastuminen maksaa sosiaalikuluineen yhdeksän päivän osalta keskimäärin 1800 euroa ja tuon 42 päivän jakson osalta lisäksi noin 2800 euroa KELAn korvausten jälkeen. Tämän lisäksi kustannusta kertyy sijaistyöntekijästä, joka tekee sairastuneen työntekijän tekemättömät työt.
Jos sairastumisen syy on työtapaturmassa tai puutteellisissa työoloissa, niin on luonnollista ja oikein, että työnantaja on vastuussa kustannuksesta. Työntekijää ei saa rangaista työnantajan aiheuttamasta sairastumisesta.
Kun työntekijällä on käytettävissä hänen itsensä työtä tekemällä ansaitsemat työajan jousto, työajan lyhennyskertymän vapaa, lomapäivät ja lisäksi vielä vaihtoehtona palkaton vapaa, niin miksi sairastumiseen tai lapsen sairastumiseen täysin syytön työnantaja maksaa kulut? Tässä työnantajaa rangaistaan asiasta, johon hän ei ole syyllinen.
Sairastamisesta ei saisi rangaista, vaan sen kustannus pitäisi kohdentua oikein. Sitä se ei nyt tee.
JAAKKO KILPELÄINEN
yrittäjä, Pohjois-Karjalan Yrittäjien hallituksen jäsen