“Voi ei, Dumbo!” äitini parahtaa ties kuinka monetta kertaa. Jo lapsena olin syvästi ihastunut satuihin. Nyt vuosia myöhemmin, kun lukeminen onnistuu jo omin neuvoin, voin ylpeydellä todeta, että lukemisesta on tullut perustavanlaatuinen osa elämääni. Kirjojen kautta oppimani asiat ihmeellisistä faktoista vahvaan sanavarastoon ovat vahvistaneet käsitystäni itsestäni, mutta ennen kaikkea ne ovat helpottaneet itseni ilmaisemista myös muille.
Nyky-yhteiskunnassa, jossa oman ainutlaatuisen persoonansa esille tuominen on aiempaakin tärkeämpää, lukeminen on valitettavan aliarvostettu keino erottua joukosta. Uskon, että lukemalla oppimamme asiat ovat sellaista henkistä pääomaa, joka korostaa tehokkaasti yksilöllisiä piirteitämme. Onko siis perusteltua väittää tiedon luovan yksilön? Entä kuinka suuri merkitys lukemisella ja erityisesti kirjoilla on?
Tyypillisesti tekstien voidaan ajatella yhdistävän meitä. Koulukirjat pyrkivät tarjoamaan tasavertaisen pohjan sivistykselle, ja kertomus sotkan munasta yhdistää kokonaista kansakuntaa. Tekstien avulla voimmekin helposti vahvistaa ajatteluamme sekä maailmankuvaamme. Maailmassa, jossa uusia tekstejä julkaistaan aina vain enemmän, pääsemme lopulta käsiksi vain häviävän pieneen osaan. Miksemme siis keskittyisi perehtymään juuri itseämme kiinnostaviin aiheisiin? Valitsemalla aidosti itseämme puhuttelevia teoksia, voimme samalla oppia uutta itseämme kiinnostavista asioista ja ilmiöistä. Oli kyseessä sitten politiikka tai puutarhatontut. Tieto on aina arvokasta ja sen avulla voimme myös erottua joukosta. Tietämyksemme mitä erilaisimmista asioista saattaa osoittautua tarpeelliseksi mitä yllättävimmissä tilanteissa.
Taannoin lukemani Seija Paasosen kirja Naiset jotka maalasivat taivaan (2023) on saanut aikaan mitä innostavimpia keskusteluja siitä, kuinka valloittavan ihmeellisiä pilvet ovatkaan. Mitä enemmän luen, sitä enemmän uusia ulottuvuuksia maailma ympärilläni saa. Kuinka paljon voikaan saada iloa tehdessään onnistuneita havaintoja kirjoista, jotka parhaimmillaan muuttavat tapaa katsoa maailmaa? Tuskin koskaan räntäpilvetkään ovat enää vain ja ainoastaan ankeita ja harmaita. Sen lisäksi, että saan kirjoista aina jotakin uutta irti, opin aina uutta myös itsestäni. Toisinaan innostun ihan täysin itselleni uudesta aiheesta, toisinaan taas jätän kirjan kesken. On ehdottoman tärkeää uskaltaa myös olla eri mieltä ja kyseenalaistaa.
Monipuolinen lukukokemus kehittää kykyä argumentoida ja parantaa kriittistä lukutaitoa, jotka ovat tulevaisuudessa entistäkin tärkeämpiä taitoja. Henkilö, joka osaa esittää mielipiteensä ja ajatuksensa vakuuttavasti, jää parhaiten mieleen. Itsensä haastaminen ajoittain mukavuusalueensa ulkopuolelle on siis tärkeää, ja vahva lukijaidentiteetti on oiva avain huomatuksi tulemiseen.
Lukemisen lähtökohtana ei kuitenkaan aina tarvitse olla pelkkä halu sivistää tai kehittää itseään, vaan yhtä hyvin syy tarttua kirjaan voi olla nautinto. Kirjan ei aina tarvitse olla klassikko tai yhteiskunnallisesti ravisteleva. Kaunokirjallisuus on oikeastaan harvoin tietokirjallisuutta köykäisempää. Opimmehan me lapsuutemme saduistakin moraalista kuin huomaamatta. Toivoisinkin, että säilyttäisimme läpi elämämme edes pienen osan siitä lapsuuden palavasta uteliaisuudesta ja tiedonjanosta, jotka mahdollistavat kehittymisemme ainutlaatuisiksi yksilöiksi.
Lopulta, olipa meillä kuinka suuret korvat tahansa, lukeminen tekee meistä entistäkin aidompia ja verrattomampia. Mieluisan ja vangitsevan kirjallisuuden lukeminen on valtava etuoikeus ja mikä parasta, sitä löytyy riittävästi jokaiselle. Ehkä joku innostuu vielä kirjoittamaan jotain omaakin.
SONJA IKONEN