Jouluaattoon on enää 11 yötä. Lahjastressi saattaa kivistää monen mielessä. Mitä veisin vanhemmilleni tai isovanhemmille? Entä mitä lapset kaipaavat? Jos joku olisi kirjoittanut joulupukille, sieltähän ne parhaat lahjavinkit saa.
Joulu on antamisen ilon ja saamisen ilon aikaa. Erityisesti se on sitä silloin, kun niin antaja kuin saaja aistivat lahjan tulevan sydämestä, siinä on mukana myös niin tärkeä rakkauden tunne.
Joulustressiä saattaa aiheuttaa myös se että oma tai perheen taloudellinen tilanne ei mahdollista rahankäyttöä lahjaostoksiin eikä ehkä muutenkaan perinteiseen joulunviettoon. Taustalla ovat pienentyneet tulot ja/tai kasvaneet elinkustannukset.
Joulun voi itselle ja toiselle ihmiselle antaa myös ilman rahankäyttöä. Se että annamme toiselle hetken tai useammankin hetken aikaamme yhdessäoloon, seurusteluun, yhteisiin elämyksiin tai rakkauteen, voi olla arvokkaampi lahja kuin millään rahalla hankittu esine.
Meillä täällä Kiteellä, Kesälahdella, Rääkkylässä ja Tohmajärvelläkin on nuoria, jotka miettivät, että heistä ei kukaan välitä. He ovat yksinäisiä, kun kenelläkään ei ole aikaa edes kysyä, mitä kuuluu?
Entä yksinäiset ikäihmiset kodeissaan, hoivakodissa tai sairaalan osastolla. Heistä monen lapset ovat muuttaneet kauaksi synnyinpaikkakunnaltaan. Pitkä välimatka ja kiireinen arkielämä ovat estäneet tapaamiset. Olemmeko tulleet ajatelleeksi, kuinka nyt yksinäisenä ikäihmisenä elävä äiti tai isä toivoo, että vielä edes kerran lapset hakisivat hänet viettämään joulun kanssaan? Nimenomaan hakisivat, sillä varmasti on takana useampi joulu, jonka tämä äiti tai isä on järjestänyt omille lapsilleen.
Ei ole tavatonta sekään, että kiireisessä työyhteisössä on jäsen, jonka näemme aina iloisena, aktiivisena ja osallistuvana, kun hän on niin sanotusti työmoodissa. Entä jos hänen työn ulkopuolinen elämä on yksitoikkoista yksinäisyyttä?
Nuori, ikäihminen tai työelämässä mukana oleva. Hänellä arvokkain joululahjatoive saattaakin olla, että läheinen tai kuka tahansa ihminen antaa hänelle aikaansa yhdessäoloon.
Annetaan aikaa läheiselle tai toiselle ihmiselle, kun meillä on siihen mahdollisuus - muulloinkin kuin jouluna. Aika on aineeton lahja. Se voi olla kultaakin arvokkaampi, mutta sen antamiseen ei tarvita rahaa eikä aineellista varallisuutta.
Kari Sarkkinen
kari.sarkkinen@kotikarjala.fi