Muistan aikoinaan hämmästyneeni, kun yliopiston murrekurssilla kerrottiin, että Pohjois-Karjalassa puhutaan savolaismurteita. Niin vahva oli mielikuvani esimerkiksi joensuulaisten tuttavien karjalaisuudesta ja heidän puhumansa kielen omalaatuisuudesta. Sanoivathan he ”sie” ja ”mie” ja olivat muutenkin jotenkin välittömämmän oloisia kuin me kuopiolaiset.
Muutimme perheeni kanssa Pohjois-Karjalaan puolisentoista vuotta sitten. Savossa ja Pohjois-Karjalassa puhutun kielen erot ja yhtäläisyydet ovat tulleet tutuiksi, ja ne ovat meillä suosittu puheenaihe. Usein juttelemme esimerkiksi siitä, kuinka pohjoiskarjalaisten tuplakonsonantit ovat savolaiseen korvaan väärässä paikassa. Kun minulle kerrottiin, että Joensuun torilla oli myyty ”perunnaa”, piti minun moneen kertaan varmistaa, miten se kirjoitetaan. Kielikorvani mukaan se on ehdottoman väärin. ”Perunata” tai ”perunoo” vielä menisivät, mutta ”perunnaa” kuulostaa keksityltä. Hämmästyttävältä, mutta kuitenkin järkeenkäyvältä kuulostavat esimerkiksi ”olovvaa” ja ”-loita” loppuiset monikot: ”Soitan sille, jos se vois antaa minulle neuvoloita”.
Luulen, että nämä yllä antamani murre-esimerkit ovat monen paikallisen mielestä väärin kirjoitettuja. Murteet ovatkin hyvin henkilökohtainen asia ja herättävät mielestäni jopa yllättävän suuria tunteita. Minulla ei ole koskaan ollut erityisen herkkä murrekorva, eikä Savon murre ole koskaan ollut vahva osa identiteettiäni. Puhun kai jonkinlaista yleiskieltä kuopiolaisella intonaatiolla. Jo lapsena minua kiellettiin edes yrittämästä savoa: ”elä viännä, kun et ossoo”. Ratkaisuni oli, että aloin puhua tekomurretta. Se olikin helppo tapa ärsyttää kuopiolaisia. Kun kysyin, että ”mitittee kululluu?”, niin lähinnä pohjalainen isäni nauroi. Jotkut väittivät minun puhuvan Oulun murretta.
Vaikka keksittyjen murteiden puhuminen on sittemmin jäänyt vähemmälle, ovat murteet tulleet osaksi elämääni myös hieman yllättävästä suunnasta. Pikkuhiljaa joensuulaistuva neljävuotiaamme on nimittäin alkanut sanoa ihan luontevasti ”sie”. Itse käytän sanaa vain kotioloissa. Lapsena saamani palautteen vuoksi en nimittäin kehtaa – sanan ei-savolaisessa merkityksessä.
Miikka Kivinen