Jo ennen aluevaaleja kirjoitettiin soten korjausta vaativista valuvioista. Isoissa organisaatioissa osaoptimointi on ehkä eniten valuvikoja ylläpitävä vitsaus.
Hyvinvointialueessa on siirryttävä osaoptimoinnista kokonaisvaltaiseen toimintaan. Vahvoja suunnannäyttäjiä ja muutoksen käynnistäjiä ovat aluehallituksen ja -valtuuston puheenjohtajat, koko aluehallitus sekä lautakunnat.
Käytännössä osaoptimoinnin kitkeminen eli toimintojen muuttaminen kuuluu talousarviovalmistelusta vastaaville viranhaltijoille. Hyvinvointialueen hallintosääntö luettelee, mistä nämä viranhaltijat löytyvät:
”(20§ Organisaation rakenne ja johtaminen): Hyvinvointialueen palvelutuotannon organisaatio jakautuu toimialueisiin, palvelualueisiin, vastuualueisiin, toimintayksikköryhmiin ja toimintayksiköihin (kustannuspaikkoihin)”.
Heille olisi hyvä järjestää koulutusta osaoptimoinnin tunnistamiseen. Henkilöstö osaa antaa ehdotuksia nykyistä fiksummista tavoista, kun kysytään. Samalla henkilöstö sitoutuu uusiin toimintamalleihin. Ehkä em. aluerakennetta ja hallintoportaiden määrää kannattaa tarkastella kriittisesti.
Eero Reijonen kirjoitti (Karjalainen 13.7) että keskusta puolustaisi asukkaita, mutta muut eivät hyväksy. Keskustalaisten esitys olisi betonoinut nykyisen toimintamallin. Kuitenkin kaikki aluepäättäjät puhuvat samaa mantraa: raha ja henkilöstö ei riitä toimintaan nykyisellä mallilla. Muutos on välttämätön. Miksi keskustajohtoinen Siun sote ajautui tähän ahdinkoon, olisi hyvä aihe useampaan opinnäytetyöhön.
Kouluesimerkin osaoptimoinnista sain kesäkuussa. Jokainen marevania käyttävä joutuu tarkkailemaan säännöllisesti veren hyytymisarvoa laboratoriokäynnein tai itse mittaamalla. Minulla on ollut kaupungin luovuttama inr-mittari jo vuosia. Testiliuskat olen hakenut terveysasemalta. Sain puhelun, että liuskoja ei enää anneta, menepä labraan. Joku oli katsonut, että hänen momentille syntyy liuskapaketeista säästöä, kun ihmiset pakotetaan laboratorioon. Se toisi pienen säästön talousarvion yhdelle riville, mutta aiheuttaisi suuremman menon toiselle riville
Puhelinpalvelussa henkilöstöä on ympäri maakunnan, vaikka sen voisi keskittää. Kirjeitse vahvistetaan ajanvaraus ja kuitenkin muistutetaan tekstiviestillä. Yönylipaikat on hävitetty terveysasemilta, seurauksena ruuhka Tikkamäellä. Omaishoidon rahat loppuvat kesken, koska aina on nipistetty siltä kohtaa, vaikka se on ylivoimaisesti edullisin hoitomuoto. Laskutus toimii hyvin, sähköisenä. Samanlaisia pieniä ja suuria valuvikoja löytyy tukuttain johtuen siiloajattelusta eli osaoptimoinnista.
ARI TIELINEN
aluevaltuutettu, sd