Vuoden valoisin aika on käsillä. Siksi nukkumaankaan ei malta mennä samalla tavalla kuin pimeämpänä vuodenaikana. Ja saattaapa sattua kerran tai pari kesässä, että pieni hämärän hetki on jo ohi, kun alkaa suunnitella unten maille siirtymistä. Mutta niinhän sitä lauletaan tämän hetken melkeinpä soitetuimmassa kesäbiisissä, että Suomen kesä on hetken vaan…
Uni ja sen laatu on kuitenkin tärkeä asia ja ollut paljon esillä viime aikoina. Teoria ja käytäntö vaan eivät ole vielä kaikilta osin kohdanneet. Jo pitkään on ollut pienille lapsille unikouluja, mutta missä viipyvät aikuisten unikoulut. Australialainen dokumenttisarja Aivojen arvoitus nosti unta käsittelevässä jaksossa esiin jo tunnettuja mutta myös uusia tuloksia.
Uusimpien tutkimusten mukaan unen aikana aivotoiminta on hyvin aktiivista. Sen avulla voimme säilyttää muistoja, säädellä tunteita ja kehittää luovuutta. Tärkeä tutkimustulos on se, että unen aikana päivän tapahtumat kerrataan pikakelauksella ja sitten ne siirtyvät pitkäkestoiseen muistiin. Samalla pikamuisti tyhjentyy ja on valmis ottamaan vastaan uusia tietoja ja kokemuksia. Tämä ei kyllä ole monille mikään yllätys, sillä asia on tuttu käytännön elämästä. Olen ajatellut itse niin, että nukkuessa unohtaa vähemmän, eli esimerkiksi illalla opiskellun asian muistaa hyvin aamulla.
Nyt kun tälle asialle on löytynyt fysiologinen selitys, olisi se syytä ottaa huomioon kaikessa opiskelussa ja uuden omaksumisessa. Ehkä multitaskaaminen ja nopean mielihyvän hakeminen somealustoilta ei selitäkään kokonaan oppimistulosten laskua, vaan vähäisellä unella olisi siihen myös suuri vaikutus.
Yhtä tärkeää kuin välimuistin puhdistaminen on aivojen huuhtelu kuona-aineista unen aikana, jolloin aivonesteet pääsevät kiertämään ja aivot ovat kuin suihkussa. Tätä toimintaa varten ihmisen olisi nukuttava noin kolmannes elämästään.
Suomalainen tutkijaryhmä on jo pitkän aikaa toiminut aivopesuria tutkivan hankkeen parissa, ja rahoitus laitteen hankintaa on varmistunut. Oulun yliopisto on saanut riittävän määrän lahjoituksia hankkiakseen kehittyneen ultraäänilaitteiston. Veriaivoestettä aukaiseva laite mahdollistaa erilaisten täsmähoitojen tutkimisen, ja se voi olla ratkaisu parantavien hoitojen kehittämisessä esimerkiksi Alzheimerin tautiin, aivolymfoomaan ja epilepsiaan.
– Sielu lepää ja kuohkeutuu, kertoi näyttelijä ja mediapersoona Jaakko Saariluoma taannoin television haastatteluohjelmassa, kun hän kuvaili jokavuotista Lapin vaellustaan.
Katselen mielelläni maisemia, joissa näkee omia varpaita kauemmas: järvenselkä ja itäsuomalaiset vaaramaisemat pistävät pysähtymään ainakin hetkeksi. Ne antavat turvaa ja perspektiiviä, että mikään näkyvä ei uhkaa ainakaan siltä suunnalta ja voin rauhoittua. Ehkäpä siinä sielu kuohkeutuu samalla. Näitä luontokokemuksia voi käyttää myös mielikuvaharjoitteena unen reunaan kiinni päästäkseen.
Mirja Hurskainen