Rääkkylän asukkaat emme ole vain potilaita tai palvelujen käyttäjiä, vaan aktiivisia kuntalaisia, jotka haluamme vaikuttaa, emmekä ole samaa mieltä esitetyistä palvelujen tuottamisen kriteereistä 2023-2038 Rääkkylän osalta.
Alkuperäinen Sote-uudistuksen tarkoitus oli perusterveydenhuollon vahvistaminen ja tasavertaisuus palvelujen saannissa. Saavutettavuuden parantaminen ja oikea-aikaisuus piti olla ”keskiössä”. Uudistuksissa on otettava huomioon se, että erilaisilla alueilla on erilaisia tarpeita. Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä: 4 § Hyvinvointialueen on turvattava järjestämis-vastuullaan olevien sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen esteettömyys ja saavutettavuus.
Itä-Suomen yliopiston professori Aini Pehkonen varoittaa: ”Huomioimmehan varmasti sen, ettei jollakin uudella toimintatavalla syrjäytetä ketään”.
Kuinka Rääkkylässä varmistetaan, ettei yksikään kuntalainen putoa turvaverkkojen ulkopuolelle?
Rääkkylän n. 2000 asukkaan kunnassa lähes puolet on yli 65-vuotiaita, joista kaikilla ei ole autoa, ei lähellä omaisia, ei nettiä eikä tarvittavaa digiosaamista. Kuntalaisten, erityisesti ns. suurten ikäluokkien ikääntyvien hoidon tarve ajoittuu 2020-luvulle ja kasvaa vuoteen 2035 saakka.
Asukkaillamme on maakuntamme pienimmät tulot ja eläkkeet. Elinkustannukset ovat nousseet, ja kun esim. yksi käynti Kela-taksilla maksaa jo 50 euroa – jonka päälle tulevat mahdollisten jatkotutkimusten kulut – on sairastaminen kallista. Julkiset liikennepalvelut eivät toimi.
Perusterveydenhoidon on oltava lähipalveluna kunnossa: tämä vähentää hyvinvointialueen muuta kuormitusta. Tarvitsemme toimivan terveyskeskuksen, vuodeosaston, lääkäri-, hoitaja-, laboratorio-, hammashoito- ja fysioterapiapalvelut, samoin kouluterveydenhoidon lähipalveluna. Harvennetun palveluverkkoesityksen toteutuessa myös kunnan apteekkipalvelut olisivat vaarassa. Hammashoitopalvelujen puuttuminen vaikuttaisi terveyteen laajasti, mm. sydänsairauksiin ja leikkausten mahdollistumiseen.
Toimiva ikäneuvola on käynnistettävä Rääkkylään ja kutsuttava ikääntyneet säännöllisiin tarkastuksiin ns. yhden luukun periaatteella. Tämä edullisin hoitomuoto – ehkäisevä toiminta – tuo parasta ja edullisinta tulosta ja säästöä. Terveystarkastukset tulisi tehdä 1-2 vuoden kuluttua eläkkeelle jäämisestä ja sitten viiden vuoden välein.
Rääkkylän terveyskeskus, vuodeosasto ja Pihlajakoti ovat hyväkuntoisia. Niissä on sisäilman puhdistuslaitteet ja toimiva ilmastointi. Varavoima tulee käyttöön tänä vuonna. Tarvitaan oikeanlaista ja ajantasaista tiedotusta hoitajille, henkilökunnalle ja asiakkaille. Työnhakijoilla ja henkilökunnalla on pelko vuodeosastosta, jonka sulkemisuhka vaikuttaa henkilöstön saatavuuteen Rääkkylässä.
Palvelustrategiassa korostetaan tarpeenmukaisten palvelujen järjestämistä. Rääkkylän ikäihmisten määrä ja sairastavuus, samoin kuin kaikenikäisten kuntalaisten, myös eriasteisten vammaisten hoidontarpeista johtuen: Sähköisten ja liikkuvien palvelujen varaan meitä ei saa jättää!
RAILI MAKKONEN
Vanhusneuvoston puheenjohtaja