Liikunta on yksi työhyvinvointia tukevista harrastuksista. Kuvituskuva.
Pixabay
Töissä vietetään niin suuri osa arjesta, ettei päivän velvoitteiden soisi olevan tervanjuontia. Stressi ja työuupumus ovat nykypäivänä yleisiä, vaikka esimerkiksi sadan vuoden takaiseen arkeen verrattuna elämämme pitäisi olla nyt helppoa ja huoletonta. On ergonomiset työpisteet, työterveyshuolto, lakisääteiset tauot ja lomat korvauksineen. Palautumisen mahdollisuudet pitäisi olla erinomaiset, mutta työn kuormittavuus puhuttaa.
Työhyvinvointi pitää yllä työkykyä, joka koostuu monista pienistä päivittäisistä valinnoista, kunkin yksilön fyysisten ja psyykkisten ominaisuuksien lisäksi.
Työhyvinvointiin puitteet järjestää työnantaja, mutta suurin vastuu on yksilöllä itsellään. Yksi eniten vaikuttavista asioista on oma asenne; jos jo aamulla ajattelee, että päivä on hankala, se melko todennäköisesti sellaiseksi muodostuu kun virittää itsensä etsimään kaikki päivän vastukset. Toki asenteellakaan ei kaikkia pulmia selätetä, mutta monessa pienemmässä ongelmassa esimerkiksi ratkaisukeskeinen lähestymistapa antaa enemmän keinoja kuin negatiivinen suhtautuminen haasteen selättämiseen.
Yksinkertaistettuna työhyvinvointiin voi vaikuttaa huolehtimalla riittävästä palautumisesta, levosta, liikunnasta ja ravinnosta. Eniten työkyvyn eteen tehdäänkin työpaikan sijaan vapaa-ajalla; siellä lenkkipolulla ja hiihtoladulla, yöllä sikeästi nukkuen ja terveellisiä ilta- ja aamupaloja napostellen. Työpäivän aikana tauot mahdollistavat niin ruokatankkauksen kuin aivojen levonkin. Lounaan jättäminen välistä voi tuntua tehokkaalta, mutta itselleen siinä tekee eniten hallaa. Elimistö tarvitsee energiaa myös kevyemmissä konttorihommissa, ja sitä ei kurnivasta vatsasta löydy.
Lomalla rentoutuminen edistää myös työhyvinvointia, kun vain lomalla malttaa irtautua työelämän askareista ja olla vilkuilematta edes sähköposteja.
Työilmapiiri on keskeinen tekijä työhyvinvointiin; hyvässä porukassa haasteet selättyvät, ja vastakohtaisesti hankalassa ilmapiirissä pienetkin asiat tuntuvat työläiltä. Jokaisella on oma panoksensa työilmapiiriin, niin hyvässä kuin pahassa. Erilaiset persoonatyypit kohtaavat työpaikoilla; joskus yksikin lehmänhermoinen henkilö loihtii ympärilleen leppoisan työilmapiirin, joka saa sähäkämmänkin tyypin rauhoittumaan työnsä äärellä. Sama toimii myös päinvastoin; haastava persoona voi pitää koko porukan varpaillaan vuodesta toiseen.
Työhyvinvoinnin ylläpito on ennen kaikkea satsaus tulevaisuuteen, johon kannattaa aina panostaa.
Päivi Lievonen
paivi.lievonen@kotikarjala.fi