Huijareita on ollut ihmisten keskuudessa koko tunnetun historian ajan. Raamatussakin mainitaan muutamassa kohtaa huijari tai huijattavaksi tuleminen. Kyse ei siis ole mitenkään uudesta ilmiöstä. Huijausyritykset tai onnistuneet huijaukset ovat kehittyneet ajan mukanaan tuomien mahdollisuuksien myötä. Perusjuttu on ollut aina kuitenkin sama: Valehdella muille ihmisille saadakseen taloudellista hyötyä.
Ovatko huijarit tulleet entistä ovelammiksi? Vai onko meitä entistä helpompi huijata? Varmasti molempia, mutta onnistuneitten huijausten määrän kasvamisen nykyisiin mittasuhteisiin on mahdollistanut huima tekninen kehitys. Nykyajan digihuijarit tai niiden uhrit eivät ole historiallisia kumppaneitaan kummempia. Raamatun ajan huijari pärjäisi varmasti oveluudessa nykyisille tekijöille jos hänellä olisi mahdollisuus käyttää nykyajan työkaluja. Yhteistä historian ja nykyajan huijareille on se, että he saavat hyväuskoisen uhrinsa uskomaan parempaan elämään, äkkirikastumiseen, uskomattoman edulliseen kauppaan tai vaikka onnelliseen unelmien rakkauteen.
Huijauksissa liikkuva rahamäärä on kasvanut nykyaikaisten huijaustapojen myötä mittavaksi. Kuluttajaliiton kouluttaja Jaana Savolainen kertoo viime viikon Koti-Karjalan jutussa kylmiä tilastolukuja: Vuonna 2021 suomalaiset menettivät verkkorikollisille virallisten tilastojen mukaan 47 miljoonaa euroa. Savolaisen mukaan todellisuus on virallisia tietoja karumpi, sillä moni ei valitettavasti tee ilmoitusta pankkiin tai poliisille menettäessään rahaa.
Verkkohuijausten lisäksi lähes huijaukseksi katsottavaa toimintaa tehdään edelleen myös aivan fyysisesti. Tälläkin hetkellä kylillä kiertää ovelta ovelle aurinkopaneelikauppiaita myymässä väkisin järjestelmiään. Tietoon on tullut, että ylihintaisia ja liian suuria aurinkosähköjärjestelmiä on myyty taloihin, joissa ne eivät toimi, kun ovat metsän keskellä puiden varjossa. Näemme, että esimerkiksi sähkön hinnan nousun tuoma kansalaisten ahdinko saa huijarit liikkeelle.
Onneksi nykyisin on saatavilla myös paljon tietoa, millä voimme ehkäistä huijatuksi tulemista. Aiemmin mainitun Kuluttajaliiton lisäksi tietoa jakavat ainakin Kilpailu- ja kuluttajavirasto ja Rikosuhripäivystys.
Huijatuksi voi joutua kuka tahansa. Huijatuksi tuleminen ei ole häpeä. Asiasta ei ole syytä vaieta, vaan puhumalla voi auttaa muita. Pidetään huolta läheisistämme jos näyttää siltä, että hän on joutumassa tai jo joutunut huijarin uhriksi. Huijauksesta tulee myös ilmoittaa viranomaisille.
K.S.