Joulu on toiveiden aikaa. Kuvituskuva.
Kari Sarkkinen
Joulu tulee joka vuosi ajallaan, olimmepa valmistautuneet siihen kuinka tahansa. Joulu on vuotuisista juhlista se, johon moni lataa eniten odotuksia ja yrittää vaalia jopa vuosikymmenten takaisia perinteitä liki muuttumattomana. Elämä opettaa, että joulukaan ei säily muuttumattomana läpi vuosien, vaan jokaisessa joulussa on myös jotain uutta.
Tämä on jo kolmas joulu, jota sävyttävät poikkeusolosuhteet. Kaksi edellistä on mennyt koronan kanssa, nyt Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan tuntuu jokaisen suomalaisenkin joulussa.
Toivo liittyy jouluun, puhutaanpa juhlan vietosta sitten kristillisen sanoman tai maallisempien tapojen kautta. Toivotaan hyvää tahtoa ja maailman rauhaa, ja eittämättä molemmille on tarvetta erityisesti tänä vuonna.
Joulu ei itsessään pysty vastaamaan kaikkiin toiveisiin, mutta jokaisella meistä on keinoja luoda toivoa joulun ympärille.
Keski-Karjalassa on sotaa pakoon tulleita ukrainalaisia, joille toivo on joulun tärkein sanoma. Huoli kotimaassa olevista läheisistä ja kotien kohtalosta on heille läsnä jokaisessa päivässä, ja suomalaisten tehtävä on auttaa heitä selviämään parhaimmalla mahdollisella tavalla. Tukea ja auttaa, tarjota myös niitä huolet haihduttavia ilon hetkiä arjen keskelle. Apua tarvitsevia on myös suomalaisten joukossa, sillä inflaatio tuntuu kevyempinä kukkaroina ja kasvavina kustannuksina. Keskitalven sähkölaskut ovat vain yksi huolenaiheista.
Auttamisenhalua voi kohdentaa monella tavalla; jos aikaa on käytettävissä enemmän kuin rahaa, toiselle annettu aika ja yhdessä tekeminen ovat kallisarvoinen lahja. Jos ajan suhteen ollaan tiukilla, joululahjakeräykseen osallistuminen tai lahjoitus apua antavalle järjestölle luo joulumieltä myös antajalle.
Hintojen nousu tuntuu konkreettisesti jouluvalmisteluissa ja moni joutuu tekemään tiukkoja valintoja. Joulupöydässä ei tarvitse olla sen seitsemää sorttia ja erityisen tärkeää on, että kaikki tarjolle laitettu tulee myös syödyksi eikä päädy hävikkiin pyhien jälkeen. Vain perinteen vuoksi ei kannata pöytään laittaa mitään sellaista, jota syödään vain velvollisuudentunnosta. Monilla joulun juhlinta jää lyhyeksi kun pyhät painottuvat viikonloppuun, tai työvuorot rytmittävät juhlan viettoa.
Toivottavasti nämä poikkeukselliset ajat opettavat meille, että joulutunnelmaan pääsee vähemmälläkin materialla ja kiirehtimisellä. Joulun tunnelmasta ja tai'asta soisi jokaiselle lohkeavan myös palasen toivoa juhlan jälkeen koittavaa arkea siivittämään.
P.L.