Keski-Karjalan kunnat muistavat vauvaperheitään monilla tavoin. Tohmajärvellä järjestettiin viime keväänä lapsiperheille yhteinen juhla. Kuva: Kari Sarkkinen
Kari Sarkkinen
KESKI-KARJALA
Mirja Hurskainen
Hammasraha, lapsiraha, vauvaperhetuki – viime vuosina yleistyneellä lapsiperheiden edulla on monta nimeä. Kaikki Keski-Karjalan kunnat tukevat vauvaperheitä samalla summalla, mutta edun käytöstä on kolme eri variaatiota.
Kiteellä ostoseteleinä
Vuoden 2020 alusta lähtien Kiteen kaupunki on maksanut Kiteelle syntyneistä vauvoista ja adoptoiduista lapsista 500 euron suuruista lapsirahaa.
Lapsiraha maksetaan ostoseteleinä, jotka käyvät maksuvälineenä Kiteen kaupungin alueella toimiviin yrityksiin. Kymmenen ostosetelin paketissa kukin seteli on 50 euron arvoinen.
Seteleiden saamiseksi lapsen ja hänen huoltajansa tulee olla kirjoilla Kiteellä. Lapsiraha on saajalleen veronalaista ansiotuloa. Seteliin tulevat huoltajien tiedot saadaan väestörekisteristä. Lapsirahaseteleiden käyttöaikaa ei ole rajattu, vaan ne ovat voimassa toistaiseksi. Ostoseteli käy myös palveluiden hankintaan yrityksiltä. Alkoholia ja tupakkatuotteita seteleillä ei voi ostaa.
Hallintopäällikkö Pasi Lamminluodolla on tilasto edun käytöstä. Vuonna 2020 syntyneitä lapsia oli 49 ja lapsirahaseteleitä käytettiin 22 300 euron edestä. Vuonna 2021 syntyneitä oli 52 ja lapsirahaseteleitä käytettiin 24 050 euron verran. Tänä vuonna tähän mennessä lapsia on 31, mutta seteleitä on vielä paljon käyttämättä tai yrityksillä laskuttamatta.
Liikekeskus Lumouksen yrityksissä lapsirahasetelit ovat tuttuja. Kahvila Wilhelmiinan yrittäjä Marjut Muukkonen kertoo, että setelillä on hankittu lähinnä ristiäiskakkuja.
– Voisimme tarjota muutakin, vaikkapa pakkaseen ruokaa arkea helpottamaan, hän muistuttaa.
Kirja-Infon Riikka Toropainen kertoo, että seteleitä käytetään heillä lähinnä kirjoihin ja peleihin.
– Kun listaa liikkeistä ei ole olemassa, ensimmäinen kysymys on aina, että käykö seteli meille. Mutta kyllä kaikki ovat kertoneet olevansa tosi tyytyväisiä tähän etuun, Riikka Toropainen painottaa.
Tohmajärvellä palveluseteleitä
Tohmajärvellä edun nimi on vauvaperhetuki. Vuoden 2021 alusta alkaen tohmajärveläisen vauvan perhe on ollut oikeutettu tilaamaan erikseen hyväksytyiltä yrityksiltä kunnan maksamaa palvelua kotiin 500 euron arvosta vuoden kuluessa vauvan syntymästä. Vauvaperhetuen käytön edellytyksenä on, että perhe on kirjoilla Tohmajärvellä. Kunta saa tiedot väestötietojärjestelmästä ja lähettää kirjeen, jossa edusta kerrotaan. Kirjeet lähetetään kuukausittain syntyvien vauvojen tietojen päivityttyä väestötietojärjestelmään.
Kotiin ostettava palvelu voi olla esimerkiksi lastenhoitoapua, ruuanlaittoa, siivousta tai vaikka piha-alueiden hoitoa. Kotiin ostettavaa palvelua ei ole haluttu liian tarkkaan rajata, jotta erilaisille perheille jää todellinen valintamahdollisuus siitä. Kunta hyväksyy maksettavakseen vain työn osuuden. Palvelu on saajalleen verotonta.
Perhe tilaa haluamansa palvelut itse saamiensa ohjeiden mukaan hyväksytyiltä palveluntuottajilta ja palveluntuottaja laskuttaa tuottamistaan palveluista kuntaa.
Henkilöstösihteeri Arja Kuosmanen listaa käytetyn vauvaperhetuen määrät. Vuonna 2020 syntyneitä lapsia oli 30, joista 25 perhe käytti tukea. Vuonna 2021 syntyneitä oli 15, joista 13 lapsen perhe käytti tukea. Tänä vuonna tähän mennessä syntyneitä on 17, mutta vain 6 perhettä on käyttänyt tukea tähän mennessä.
Riitta Hassinen hoitaa Rhiannon-yrityksessään mm. vauvojen vatsaongelmia ja koliikkia refleksologialla eli koko kehon vyöhyketerapialla.
– Asiakkainani on ollut muutamia tohmajärveläisiä perheitä, jotka ovat toivoneet laskutusta vauvaperhetuesta. Asiakkaat ovat olleet hyvin tyytyväisiä, että lapsiperheitä tuetaan näin konkreettisella tavalla, sillä tukeahan voi käyttää monenlaisen arkea auttavan palvelun hankintaan.
– Yrittäjän näkökulmasta tuki on tervetullut, sillä se motivoi lapsiperheitä hakemaan apua ehkä aikaisemmin kuin muuten tulisi tehtyä. Systeemi on siis kaikin puolin tervetullut ja toimiva, Riitta Hassinen kertoo.
Rääkkylässä rahana
Rääkkylässä perhe saa lapsirahaa 500 euroa, kun perhe on lapsen syntyessä asunut Rääkkylässä ja asuu siellä vielä vuoden päästä syntymästä.
Raha on veronalaista tuloa. Tiedot saadaan väestörekisteristä ja perheeseen otetaan yhteyttä kirjeitse. Hallintosihteeri Heidi Karttunen kertoo, että rahaa on maksettu vuoden sisällä seitsemälle lapsiperheelle.