Monika Kernen ja Martin Iseli viihtyvät vapaa-ajan asunnollaan Rääkkylässä. Erityisesti heitä viehättää luonto ja maisema.
Päivi Lievonen
RÄÄKKYLÄ
Päivi Lievonen
Sveitsiläiset Monika Kernen ja Martin Iseli ihastuivat Suomeen lomaillessaan niin, että hankkivat eläkepäivikseen oman vapaa-ajan asunnon Rääkkylästä, tietysti järven rannalta.
Mutkainen pikkutie kiemurtelee pitkin peltoja muuttuen aina vaan kapeammaksi. Lopulta järven jo pilkahtaessa maisemassa, tullaan kuusikon reunaan, jonka suojissa sijaitsee pariskunnan lomaparatiisi. Pihamaalla tervehtii iloinen pariskunta, jolle Rääkkylä on tullut jo toiseksi kodiksi.
– Ostimme mökin juuri ennen koronapandemian alkua vuonna 2019. Tämä on yksi maailman kauneimmista paikoista, Iseli viittaa Niemisenlahdelle.
Viime kesä kului remontin keskellä, mutta nyt pihapiirissä on saunan kupeessa upealla kattoterassilla varustettu olo- ja makuuhuoneen yhdistävä lisämökki. Pihapiiriin kuuluu myös erillinen keittiörakennus, jossa on myös ruokailutila. Viimeisin laajennus on suunniteltu itse, ja sisustuksessa on paljon puuta. Koko seinän mittaisista ikkunoista on mukava katsella alati vaihtuvaa järvimaisemaa ja nauttia kamiinan lämmöstä.
Rääkkylässä viivytään kesäisin vähintään pari kuukautta, mutta tänä vuonna aika venyi peräti viiteen kuukauteen.
– Myös lapsemme rakastavat Suomea, ja he käyvät mökillä vuosittain, Kernen toteaa.
Martin Iselin ja Monika Kernin uusi olohuone on sisustettu suomalaiseen tyyliin ja puupintaa on paljon.
Päivi Lievonen
Mökiltä myös matkaillaan muualle Suomeen
Mökki toimii tukikohtana lähimatkailulle, esimerkiksi ruska-aikaan pariskunta suuntasi Lappiin luonnon väriloistoa ihailemaan.
– Kihauksessa käymme joka kesä. Paksuniemeen on vain 20 minuutin venematka, joten siellä tulee käytyä usein. Autolla ajoimme tänä syksynä Rukalle. Poikamme telttaili, ja kiersimme pienen karhunkierroksen. Kolilla käymme myös, he luettelevat
Asiointi onnistuu Iselin mukaan hyvin englanniksi niin kaupoissa kuin terveydenhuollossakin. Muutamia asiasanoja he osaavat jo suomea, mutta kielitaidon kartuttaminen tuntuu haastavalta.
– Suomen kieli vain on niin vaikea oppia. Olemme opiskelleet sitä Sveitsissä, ja kuulumme ystävyysseuraan. Olimme ensin huolissamme, että erakoidummeko mökillä kun emme osaa suomea. Se pelko on osoittautunut aiheettomaksi, vaan olemme saaneet monia hyviä ystäviä mökkinaapureista, ja autamme toisiamme, Iseli kertoo.
Naapuriapu yltää joskus hyvinkin kauas.
– Veljeni ihastui mökillämme ollessaan Rääkkylästä ostettuun puuveneeseen, ja teetti itselleenkin samanlaisen. Mökkinaapuri vei sen autonsa perässä Sveitsiin lomamatkallaan, Kernen kuvailee.
Lähiruokaa mökkikeittiöön
Viime talvi oli ensimmäinen, jolloin he kävivät mökillä myös talvella. Lähiluonto tarjoaa ainutlaatuisia elämyksiä, sillä vesistö on saimaannorpan suojelualuetta.
– Olimme kevättalvella pari viikkoa, ja saimme seurata myös kuutin elämää. Norpan olen nähnyt kaikkiaan neljä kertaa, Iseli muistelee.
Suomessa parasta aikaa sveitsiläisten mukaan on elokuu, ja lähiruoka kuuluu mökkikeittiön perusraaka-aineisiin.
– Silloin elämme kuin paratiisissa; järvestä saa kalaa, metsästä sieniä ja marjoja. Sienistä tunnemme vain kanttarellit ja tatit, joten keräämme niitä, Kernen luettelee.
– Kala on täällä Suomessa erityisen hyvää ja puhdasta. Pidämme paljon ahvenesta, kuhasta ja hauesta, ja meillä on aina katiska järvessä, Iseli jatkaa.
Sveitsin Bernissä asuvalla pariskunnalla on vapaa-ajan asunto myös kotimaassaan.
– Meillä on nämä kaksi upeaa paikkaa, saamme olla onnellisia niistä molemmista. Sveitsin mökki on vuorilla, joten hiihdämme ja laskettelemme siellä. Myös täällä Rääkkylässä voisi joskus kokeilla hiihtoa järven jäällä, Kernen suunnittelee.
Sveitsissä ollessaan pariskunta kaipaa mökkimaisemaa ja suomalaista erämaata. Rääkkylässä puolestaan ikävöidään sveitsiläisiä ystäviä, ja hiukkasen myös vuoria.