KITEE
Mirja Hurskainen
Myllyrakennus nousee ryhdikkäänä kanavauomasta. Jokaisessa sen neljästä kerroksesta riitti kuultavaa, tarinoita myllyn historiasta ja toiminnasta, kun rakennusta kierrettiin myllärimestari Tuomo Monton opastuksessa. Myllyn tarinat kuuluivat osana Puhoksen kehittämisyhdistyksen järjestämään kesän päätöstapahtumaan Vanhassa Puhoksessa.
Puhoksen vanhan myllyn historia yltää pitkälle. Puhoksenkoski on Kiteen vanhimpia myllynpaikkoja. Puhos kuului Suorlahden hoville, ja myydessään sen vuonna 1770 Suorlahden kruununvouti Andersin piti Puhoksen myllyn itsellään. Kun omistus siirtyi edelleen kruununvouti Gabriel Walleniukselle, hän perusti alueelle sahan vuonna 1774. Vesiratasmyllyn käyttövoima vaihtui sähköksi vuonna 1963, kun voimalaitos tehtiin vierelle.
Tuomo Monto tuntee Puhoksen myllyn historiaa pitkältä ajalta. Hän oli sukunsa kolmannen polven mylläri Puhoksessa. Myllärin oppia hän kertoo saaneensa myös enoiltaan.
– Sodan jälkeen ukkini Matti Monto aloitti myllärinä siellä.
Vuonna 1971 hän vuokrasi myllyn isänsä kanssa, kun Kaukas Oy lopetti myllyn toiminnan.
– Olisivat ehkä purkaneet tämänkin niin kuin kävi monille muille alueen rakennuksille.
Puhoksen myllyssä käytiin kaukaakin. Erityisesti Savonlinnasta päin oli paljon jauhattajia. Täällä käytiin myös Tohmajärveltä ja Joensuun suunnalta.
Kaupungin omistukseen
Myllyn on 1980-luvulta lähtien omistanut Kiteen kunta, sittemmin kaupunki. Alue rakennuksineen ostettiin Kaukas Oy:ltä. Tuomo Monto vuokrasi myllyn taas uudelleen vuonna 1984. Kaiken kaikkiaan hän toimi myllärinä Puhoksessa yli 30 vuotta.
– Muutamia vuosia sitten vaikutti jo siltä, että myllyrakennus lähtee liikenteeseen. Soitin kaupungille, että nyt on jotain tehtävä, kertoo Tuomo Monto.
Sukellustarkastuksessa havaittiin, että myllyn perustusten alla virrannut vesi oli vienyt maan myllyn alta. Kun Pohjois-Karjalan Sähkö kunnosti myllyn lähellä säännöstelypadon, rakennettiin myllyn yläpuolelle kanavaan työpato, jolloin myllyn perustuksiin voitiin porata syvät reiät, jotka täytettiin betonilla.
Monipuolinen ja tehokas mylly
Kaukas Oy:n aikana jauhatusmäärät olivat suurimmillaan: vuonna 1954 jopa 3 miljoonaa kiloa. Yhtiöllä oli paljon työntekijöitä, joita kiireaikana käytettiin myös myllyn töissä.
– Miehet olivat uitolla ja metsätöissä päivät ja yöt myllyllä. Lopulta Lauritsalasta kieltivät, kun lienevät hankkineet paremmin kuin herrat, myhäilee Tuomo Monto.
Vielä 1970-luku oli kulta-aikaa, kun viljaa käytettiin paljon karjan rehuksi. Yhdellä kertaa saatettiin jauhattaa vaikkapa kärrykuorma kauraa. Kun karjatiloille hankittiin omat myllyt, loppui rehuviljan jauhaminen. Eri viljoja riitti kuitenkin jauhettavaksi elintarvikkeeksi.
Puhoksen myllyn erikoisuus on suuri ja tehokas vehnämylly. Seulat ja valssien pituus ovat ratkaiseva tekijä. Vehnämyllyn takia rakennukselta vaaditaan korkeutta. Näkyvin, korkea osa on rakennettu vuonna 1951.
– Rakentajista on elossa vielä Parviaisen Heikki ja Rouvisen Ahti.
Vehnä kiertää myllyssä pitkän matkan, jopa 400 metriä erilaisten seulojen, valssien, kuorimien ja harjojen läpi. Onpa aspiraattorikin, joka erottaa suurimmat roskat. On erottelijaa ja lajittelijaa. Vanhat systeemit ovat toimivia ja yksinkertaisia. Puiset rakenteet eivät hikoile lämpötilan nopeasti vaihtuessa.
Valmista tuotetta tulee monesta tuutista. Pelkästään vehnästä saadaan lesettä, grahamia, hiivaleipäjauhoja, mannaryyniä ja vehnäjauhoa eri karkeuksilla.
– Kun lese erotetaan, syntyy hiivaleipäjauhoa. Graham syntyy tässä lopussa, kun jauho alkaa tummua ja siinä on kuorta seassa. Grahamiksi sanotaan myös, jos jauhetaan kivellä vehnä kaikkine kuorineen. Mannaryyniä syntyy muuten sadasta kilosta jyviä vain noin 15 kiloa, kun muuta jauhoja saadaan 65 kiloa, Tuomo Monto valottaa jauhamisen saloja.
Jauhojen ominaisuudet kilpailuvaltti
Ennen kilpailtiin vehnäjauhon valkoisuudella. Kun jauho laitettiin kahden lasilevyn väliin, ei siinä saanut näkyä ruskeita täpliä. Leipomisominaisuudet ovat myös olleet aina tärkeä ominaisuus jauhoissa
– Nykyisin ei ole niin nuuka. Parempi maku, kun ei niin valkoista. Ja ihan oppikirjassa sanotaan, että neljän viikon päästä jauhamisesta alkaa olla leivontaominaisuudet parhaimmillaan. Vehnäjauhon pitää levätä. Sama koskee ruista.
Kesällä oli huoltotauko, kun myllyn kiviin taottiin urat jyviä varten ja mylly siivottiin. Urien hiominen oli tarkkaa työtä. Myllärin konttorista löytyy vieläkin paperi, joissa hionnasta on tarkka selvitys.
Nykyisillä viljelytekniikoilla eivät välttämättä saada parasta jauhoa.
– Vanhat myllärit jo sanoivat, että hyvä ruis loppui siihen, kun loppui seivästys. Viljat kuivataan liian kuivaksi ja joukossa on vihreitä jyviä. Ja tietysti puuttuu se riihessä kuivatun rukiin maku.
Myllyn tarinoita
Myllyyn liittyvä tarinaperinne on värikästä. Kiivaimpaan aikaan 50-luvulla jauhatusvuoroa jonotettiin ja kerrotaan, että vuoroa sai siirrettyä eteenpäin esimerkiksi voipaketilla. Huhuttiin myös, että eräällä ”Kutseitin” tilanhoitajista olisi ollut myllyssä salainen putki, jota myöten osa jauhosta valui hänen yksityiseen laariinsa.
Myös aarteita myllyssä kerrotaan olleen. Ikkunalaudalla on nähty nippu Arppen aikaisia seteleitä, mutta ne hävisivät 1983 pidettyjen höyrylaivajuhlien yhteydessä.
Mylly on ollut tärkeä kohtaamispaikka. Myllyreissulla saatettiin viipyä pitempään, kun oli tarvis. Myllytupa oli lämmitetty odottelukoppi myllyn toisessa kerroksessa. Sinne johtavat kuluneet porrasaskelmat ja hienopintaisiksi silenneet kaiteet kertovat omaa tarinaansa monista niitä hioneista jalka- ja käsipareista.
– Seinillä oli paljon kirjoituksia. Kyllä nyt harmittaa, että maalasin sen. Arvelin silloin, että en ilkeä jättää, kun siellä oli vaikka mitä, harmittelee Tuomo Monto perinteen tuhoutumista.