Jukka Turunen kalapöytineen on tuttu näky Kiteen torilla.
Mirja Hurskainen
KESÄLAHTI
Mirja Hurskainen
Vesa Turunen ja Jukka Turunen, isä ja poika, kalastavat ammatikseen. Vesan kalastusura on pitkä, yli 25 vuotta. Aluksi kalastaminen kulki rakentamisen ohella, mutta vuodesta 2012 se on ollut päätoimi. Jukka on opiskellut ja työskennellyt myös muualla, mutta palasi kuusi vuotta sitten kalastajaksi.
– Oma vapaus kalastuksessa, hän kertoo yhdeksi syyksi paluuseen.
Jukka Turusen myyntipöytä on tuttu näky Kiteen torilla perjantaiaamuisin. Vesa Turunen toimittaa kalaa ravintoloille Savonlinnan seudulle. Jos kalaa tulee runsaasti, myös hänet saattaa löytää Kiteen torilta lauantaiaamuisin. Heillä molemmilla on omat toiminimet.
Villalassa sijaitsevat Turusen Järvikalan kalankäsittelytilat. Sijainti on sikäli ihanteellinen, että siitä käsin voi kalastaa kolmella järvellä. Orivesi, Puruvesi ja Pyhäjärvi ovat kaikki yltömatkan päässä.
Pyynti vuodenaikojen mukaan
Vuodenaikojen vaikutus kalastukseen on suuri säiden ja olosuhteiden takia. Tuuli, kova pakkanen ja jäätilanne tuovat kalastukseen haasteensa. Jo monta vuotta on ollut poikkeukselliset jäät, joten alkutalvesta lähtien on pitänyt ajaa pohjia. Kevät, syksy ja alkutalvi ovat kalan tulon kannalta parhaita. Silloin työpäivät venyvät pitkiksi. Kesällä voi ottaa vähän rennommin.
– Kesä on semmosta kituuttelua, kun kala ei liiku, tuumii Jukka.
Pohjarysillä pyydetään kesällä kuhaa, ahventa ja haukea. Rysässä kala pysyy elossa, joten siitä voi valita otettavat ja laskea muut kasvamaan. Talvisaikaan kalastus tapahtuu verkoilla. Kalat myydään fileenä ja massana ja joskus savustettunakin. Tämä kesä on ollut muikkusaaliiden kannalta heikko. Torimyyntiin muikku ostetaan silloin Kerimäen kalatalolta, joka on kalastajien osuuskunta.
Syksyllä aloitetaan taas muikun rysäpyynti. Muikkurysät ovat pintarysiä. Muikusta saatavalle erikoistuotteelle, mädille, on myös kysyntää. Nytkin sitä on tilattu pääkaupunkiseudun ravintolaan sata kiloa, johon tarvitaan noin tuhannen muikkukilon mäti.
Norppa otettava huomioon
Norpan rauhoitusalue yltää Kiteellä Heinoniemen kärjen seutuville. Tämä asettaa rajoituksia erityisesti muikun rysäpyynnille. Vesa Turunen on ollut kehittämässä ja tekemässä norppaturvallista rysää Savonlinnan alueen hankkeessa. Rysässä on kalterit suuaukolla ja pakoaukot. Myös silmäkoolle on tarkat määritelmät.
– Muikkua ei pysty rysällä pyytämään norppa-alueella. Villalassa Paasiveden puolella varsinkin on norppia niin paljon, että kun rysää nostaa, voi norppa vielä sukeltaa tarkastamaan, että onko täällä kalaa, Vesa kertoo.
Kotimaista kalaa pannulle!
Perjantaisin Kiteen torilla kalatiskille on usein jopa jonotusta. Aamuaikako vaikuttanee, mutta kalan myyjän näkökulmasta ostajaporukka tahtoo laitanaan olla keski-ikäistä ja sitä vanhempaa. Nuorempia käy vain satunnaisesti.
– Kaupasta ostetaan kyllä lohta ja ravintolasta kalaa annoksina, Jukka tuumailee kotimaisen kalan menekkiä.
Pitkään kalastaneena Vesa Turunen näkee myös alueen järvissä tapahtuneita muutoksia: kalastetaan liian vähän. Siksi monissa järvissä on paljon esimerkiksi pientä lahnaa. Orivedessä lisääntyy särkikaloihin kuuluva sorva ja Pyhäjärvessä tavataan jo yleisesti tulokaslajia suutaria, jota istutettiin aikanaan Puhokseen. Rapua on myös nykyään paljon, ja se hankaloittaa verkkopyyntiä, kun alapaula roikkuu niitä täynnä.
Lopuksi ammattikalastajalta vielä vinkit kalan käsittelyyn. Kuhan, ahvenen ja hauen käsittelystä Vesa Turunen kertoo:
– Meillä kala aina verestetään jäävedessä. Sitten se jäähdytetään 1,5, asteeseen, jonka jälkeen se fileoidaan. Tällainen filee ei kutistu eikä kipristele pannulla.