Aleksi Hyttinen ja Petri Makkonen voittivat sekä auton että veneen napattuaan vuoden 2011 lohiuistelukilpailussa tapahtuman tähänastisen historian suurimman taimenen.
Katja Asikainen
KESÄLAHTI
Jouko Väistö
Puruveden lohikuninkuuskisan vuonna 1983 alkaneeseen historiaan mahtuu paljon tärppejä, paljon komeita kaloja ja paljon arvokkaita palkintoja.
Tähän mennessä kruunajaisia on juhlittu 37 kertaa. Ainoastaan vuonna 2018 lohikuninkaan kruunu on jäänyt jakamatta. Neljä vuotta sitten yksikään venekunta ei saanut lohikaloja.
Tähänastisen kilpailuhistorian suurin jytky ajoittuu vuoteen 2011, jolloin Hummovaarasta kotoisin oleva Petri Makkonen nosti soutukaverinsa Aleksi Hyttisen kanssa paattiinsa 7,055 kilon taimenen. Koti-Karjalan lehtijutussa ikimuistoista tärppiä ja kalan väsyttämistä muisteltiin tähän tapaan:
Aamukuuden maissa se nappasi. Se iski vaappuun lähellä Mantsin matalikkoa.
– Rehellisesti sanottuna ajattelin ensin, että vaappu tarttui kiveen. Vasta ensimmäisen kerran selkäevän nähtyäni osasin arvata, että nyt on iso kala kyseessä, Petri kertoili.
Voittokalan kesyttäminen vei aikansa. Dramatiikkaakaan ei puuttunut. Lähellä olleet kilpakumppanit tulivat seuraamaan väsytystä ja pahaksi onneksi siimat menivät solmuun taimenen syöksähdellessä.
Tunnin ja vartin väsytyksen jälkeen kala saatiin kuitenkin nostettua haavilla veneeseen ja siimojen sotkutkin oikenivat.
– Ja sitten huudettiin, Aleksi jatkoi.
Käyttämänsä vieheen valmistajaa ja väriä he eivät suostuneet paljastamaan.
– Taimen hajotti vaapun, joten se on nykyään käyttökelvoton, Petri kuittasi kisan jälkeen vieheeseen liittyvät utelut.
Palkinnoksi voittajat saivat Toyota Aygon ja veneen.
Kuusi kiloa haamurajana
Kuuden kilon haamuraja ylittyi ensimmäisen kerran vuonna 2008, jolloin Jaakko Forssista ja Miika Qvintuksesta tuli Aygon omistaja 6,05 kilon taimenella. He saivat kuninkuuden tuoneen kalan Poroniemen kupeesta sunnuntaina aamuneljältä omatekoisella luottovieheellä.
Kuuden kilon raja oli lähellä jo vuonna 1985, kun Jaakobin sitkeyttä osoittaneet kiteeläiset Lasse Torni ja Teuvo Väistö kesyttivät 5,96 kilon lohen. He sijoittuivat vonkaleellaan toiseksi.
Lohisarjan voiton historian kolmannessa kisassa veivät kesälahtelainen Heimo Tolvanen ja parikkalalainen Martti Neuvonen, joiden neljän lohen yhteispainoksi mitattiin 6,87 kiloa.
Yli viiden tuloksia on kilpailun historiassa kirjattu myös vuosina 2014 ja 2006. 2014 Sami Rämö vei lohikuninkuuden Onttolaan 5,32 kilon järvilohella ja 2006 punkaharjulaiset Petri Pulkkinen ja Olavi Laukkanen uistelivat kunkuiksi 5,22 kilon taimenella.
Rämön voittokala tuli perinteiseltä haukipaikalta Tiirasaaren ja mantereen välistä lauantai-iltana muikunvärisellä, mustamahaisella vaapulla. Pulkkisen ja Laukkasen vieheeseen taimen iski parin tunnin uistelun jälkeen Mantsin ja Selkäsaaren välisessä syvänteessä.
Vuoden 2014 kilpailuun osallistui myös seiväshypystä tutuksi tullut, kolmiloikkaaja Senni Salmisen valmentajana nykyisin toimiva Matti Mononen.
Hän pääsi lohikalan makuun helposti saatuaan järvilohen seitsemän minuutin uistelun jälkeen Ruokkeen Lomakylän edustalta parin metrin vedestä kaislikon reunasta. Kilpailun kakkossijan tuonut 3,59 kilon hopeakylki tarttui papukaija -vaappuun.
Vuonna 2004 voittoon riitti 1,02 kilon taimen. Petri Kukkamäki ja Perttu Mustonen veivät tuolloin lohikuninkuuden kiteeläisten Onni Hurskaisen ja Tapani Kankkusen nenän edestä 65 gramman marginaalilla.
Lohikuninkaan kruunajaisia on tähän mennessä juhlittu 37 kertaa. Kaikkien kuninkaiden nimet on ikuistettu Ruokkeen Lomakylän päärakennuksen seinään.
Jouko Väistö
Lohikuninkuus kerran myös naisille
Naisille lohikuninkuus on mennyt yhden kerran. Historiallisen tempun tekivät Leena Ketolainen ja Mervi Tuhkanen vuonna 1998 3,9 kilon taimenella.
Kuninkuutta napatessaan he käyttivät todellista väsytystaktiikkaa. Lehtijutussa he kertasivat lohijahtiaan tähän tapaan:
– Se tarras puoli viijjen maissa kiinni Aittosuaren kuppeella. Kovassa tuulessa myö ei uskallettu ruveta sitä huaviin yrittämään.
– Myö pähkäiltiin mualaisjärellä, jotta tyynemp paikka on löyvyttävä. Niinpä myö souvettiin suaren taakse tuulelta suojaan ja nostettiin kala venneeseen semmosen puolen tunnin väsytyksen jäläkeen.
– Kyllä siinä melekone naurun rätkätys käv, kun kala lötkötti siinä venneen pohjala.
Samaa rataa kulki myös käytössä olleen vieheen esittely:
– Ai minkälainenko uistin? Ei myö sitä paljasteta. No sanotaan nyt sen verran, jotta siinä on ruskeeta…ja vihreetä…ja oranssii…niin tosi nätti se on.
Kyllä kelpasi nättiä vaappua suosia. Palkinnoksi tuli mainetta, kunniaa ja sen päälle vielä pikku-Peugeot.
Menneen vuosituhannen puolella kilpailussa oli palkintona kaksi lomamökkiä tontteineen. Ensimmäisen mökin omistajiksi uistelivat kiteeläiset Marko Björn ja Seppo Kuikka 2,7 ja toisen savonlinnalaiset Aki ja Henrik Laukkanen 4,52 kilon taimenella.