Mervi Venäläinen
Pian on aika juhlistaa ylioppilastutkinnon suorittaneita ja ammattiin valmistuneita. Tänä keväänä ylioppilastutkinnon suoritti lähes 25 000 kokelasta, ja arviolta noin 65 000 opiskelijaa saa käteensä todistuksen ammattitutkinnosta.
Toisen asteen tutkinnon suorittaminen on vaatinut suurimmalta osalta vähintään kolmen vuoden panostuksen. Kun siihen lisätään ”koronakerroin”, on juhlaan todellakin aihetta.
Tämän kevään ylioppilaat ja ammattiin valmistuvat ovat opiskelleet koronan varjossa ison osan opinnoistaan. Opiskelijat ja opettajat joutuivat omaksumaan etäopetuksen ja ottamaan käyttöön monenlaisia konsteja vaadittavien opintokokonaisuuksien suorittamiseksi. Pandemia on myös vaikeuttanut työharjoittelupaikkojen saamista, eikä opiskelijavaihtoihin ulkomaille ole ollut asiaa.
Korona eristi opiskelijat koteihinsa, kun harrastusryhmätkin jäivät pahimman vaiheen aikana tauolle. Asiantuntijat ovat lausuneet huolensa koronan kasvattamasta mielenterveyspalveluiden tarpeesta. Etenkin, kun hoitovelkaa nuorten palveluiden osalta oli kertynyt jo valmiiksi. Todelliset koronapandemian vaikutukset nähtänee vasta lähitulevaisuudessa.
Kiteellä Riveriassa opettajavaihdossa parhaillaan oleva amerikkalainen fysioterapian opettaja Stephanie Turner ihailee suomalaista sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmää sekä koulutusjärjestelmää. Hän myöntää, että suomalaiset maksavat amerikkalaisella mittapuulla reilusti veroja, mutta vastineena jokainen saa yhtäläisen hoidon sitä tarvitessaan, ja opiskelumahdollisuudet ovat samat kaikilla nuorilla perheen tulotasosta riippumatta.
Amerikassa terveydenhuoltojärjestelmä perustuu hinnakkaisiin vakuutuksiin, joiden perusteella ihmiset saavat hoitoa vakuutusyhtiöiden hyväksymiltä lääkäreiltä. Kouluissa opetuksen taso vaihtelee koulupiirien mukaan, ja mitä tasokkaampi opetus, sitä kalliimpaa myös asuminen alueella on. Puhumattakaan jatko-opinnoista, joista joutuu pulittamaan kymmeniä tuhansia dollareita vuosittain.
Tutustuttuaan Suomeen parin viikon ajan, Stephanie Turner ymmärtää, miksi Suomi on maailman onnellisin maa. Kuten luonnostamme, hän kannustaa meitä olemaan ylpeitä poikkeuksellisen tasa-arvoisesta koulutusjärjestelmästämme. Ja kahvitauoista. Niitä ei nimittäin Amerikassa harrasteta.
Onnea jokaiselle tutkinnon suorittaneelle! Olkaa ylpeitä saavutuksestanne. Uskokaa itseenne ja uskaltakaa tavoitella unelmianne!
MV