Pitkämatkalaisellekin kotiin viemisiksi soveltuvat hyvin Sirolan lammastilaa nykyisin pyörittävän Roosa Honkasen esittelemät lammassäilykkeet ja palvituotteet.
Jouko Väistö
TOHMAJÄRVI
Jouko Väistö
Monella matkailijalla on erilaisissa matkakohteissa vieraillessaan tapana tehdä ostoksia ja hankkia paikkakunnalle leimallisia tuotteita. Tohmajärvelle leimallisia matkamuistoja ovat jo vuosikymmeniä olleet tulitikut. Niillä on onnistuneesti tuotu esiin Potsipitäjän rikasta kulttuuriperintöä.
Lammasherkkuja kotiinviemisiksi
Nykyään Potsipitäjän imagon rakentamiseen sopivat erinomaisesti myös paikkakunnalla tuotetut elintarvikkeet. Hyvästä esimerkistä käyvät Sirolan tilalla kasvatetuista lampaista valmistetut lihajalosteet. Purkitettu pihvilammasherkku tai lempeällä leppäsavulla savusaunassa valmistetut palvituotteet sopivat pitkämatkalaisellekin hyvin kotiin viemisiksi.
Näissä molemmissa tuotteissa on vahvasti Tohmajärven leima. Sen lisäksi että lampaat on kasvatettu Sirolan tilan laitumilla, on ne myös jalostettu saman perheen voimin vain muutaman kilometrin päässä olevassa Raja-Karjalan Liha-Hovissa.
Raja-Karjalan Liha-Hovi on erikoistunut leikkuupalveluihin ja lihajalosteiden valmistukseen. Tässä Jari Sirolan käsiteltävänä on karitsanliha.
Jouko Väistö
Kahden sukupolven ja kahden yrityksen yhteistyötä
Sirolan lammastila on nykyään Roosa Honkasen hoteissa. Hän jatkaa vanhempiensa Outi ja Jari Sirolan työtä lampaiden kasvattajana ja jalostajana sekä lihajalosteiden ja muiden oheistuotteiden myyjänä. Siteet vanhempiin ovat kuitenkin edelleen vahvat. Hän käyttää äitinsä ja isänsä omistuksessa olevan Liha-Hovin palveluja lähes päivittäin.
Lampureina toimiessaan Outi ja Jari Sirola tekivät pitkään yhteistyötä Farmisavu Rantasen kanssa. Vuonna 2014 oltiin kuitenkin uuden tilanteen edessä, kun niin karitsanleikkuu kuin jalosteiden valmistuskin päättyi Farmisavun lopettaessa toimintansa.
Parin vuoden ajan Sirolat joutuivat hakemaan tarvitsemansa palvelut eri puolilta maakuntaa, kunnes vuonna 2016 päättivät Heikki ja Aino Rantasen rohkaisemina kokeilla siipiään myös liha-alan yrittäjinä.
Makkaran valmistuksellakin on Liha-Hovin palveluvalikoimassa oma paikkansa. Outi Sirolalle makkaroiden pakkaaminen on tuttua puuhaa.
Jouko Väistö
Lihankäsittelyä monenlaisille asiakkaille
Pelkästään oman tilan karitsanlihatuotannon varaan toimintaa ei ollut järkevää rakentaa. Alusta pitäen palveluja alettiin myydä muillekin lihantuottajille, kotiteurastajille, riistantarhaajille ja myös metsästäjille, joille heilläkin tiedettiin olevan tarvetta lihanleikkuusta ja riistanlihan jalostamisesta herkullisiksi tuotteiksi.
Liha-Hovi ei osta lihaa, eikä sitä myöskään myy, vaan tarjoaa ainoastaan lihankäsittelyyn ja -jalostukseen liittyviä palvelua. Ominta alaa on lampaan ja karitsan leikkuu, mutta muidenkin eläinten kuten sian, naudan, hirven, peuran tai villisian pieniminen sujuu ammattitaidolla.
Leikkuupalveluiden ohella Liha-Hovi valmistaa palvituotteita aidossa, leppäpuulla lämmitettävässä saunassa ja niiden lisäksi palveluvalikoimaan kuuluu myös makkaroiden, täyssäilykkeiden ja jauhelihan valmistus.
Tarkastettu ja tarkastamaton liha käsitellään erikseen
Kuten palvelutarjonnasta saattaa päätellä, Liha-Hovi käsittelee sekä tarkastettua että tarkastamatonta lihaa. Tiukan lainsäädännön takia tarkastettua ja tarkastamatonta lihaa ei kuitenkaan käsitellä samaan aikaan. Nytkin tarkastamattoman lihan leikkuupalveluja tarvitsevat joutuvat odottamaan vuoroaan joulun yli. Seuraavan kerran heitä palvellaan tammikuun 10. päivästä lähtien neljän viikon ajan.