KiU:n hiihtojaoston puheenjohtaja Aki Hukka (oik.) toivottaa Lasse Kankkusen tervetulleeksi KiU:n riveihin.
Elokuussa 24 vuotta täyttävä Lasse Kankkunen kertoo, että kisoihin päästäkseen pitää alkutalven kilpailuista saada tarpeeksi pisteitä. Piste-ero lasketaan aikaerosta voittajaan. Mitä pienempi pistemäärä on, sen parempi.
Suomi saa paralympialaisten hiihtoon viisi mies- ja kaksi naispaikkaa.
Pisteraja alittui jo viime talvena
– Vuokatissa hiihdin jo viime talvena yhden maailmancupin kilpailun ja alitin siinä pisterajan. Myös jatkossa menestysmahdollisuudet ovat hyvät, ellei satu mitään odottamatonta, Lasse kertoilee.
Todennäköisesti Vuokatissa on joulukuussa maailmancupin kisa ja Lasse pääsee kilpailemaan siellä. Lisäksi on tarkoitus matkustaa ennen Sotshin paralympialaisia maailmancupin kisoihin Saksaan.
Lasse on joutunut kustantamaan tähän saakka matkansa itse. Hän toivoo, että ensi talvena tilanne muuttuisi.
Kiinnostus vammaishiihtoon
Lasse sanoo harrastaneensa hiihtoa peruskoulusta alkaen. Myöhemmin kilpahiihto jäi pois.
– Kun siirryin Kesälahdelta Kiteelle opiskelemaan, ehdin hiihtää muutamia massahiihtoja ennen jalan menettämistä. Lumilinkotapaturma vei oikean jalan vähän polven alapuolelta saakka. Tämän jälkeen heräsi kiinnostus vammaishiihtoon. Otin yhteyttä paralympiakomiteaan ja vuoden päästä hiihdin jo Vuokatin maailmancupissa ulkopuolisena kilpailijana.
Toni Myllylä järjesti leirityksen ja siellä puhuttiin hiihtoon panostamisesta. Eikä aikaakaan, kun Myllylä ehdotti valmennusta, joka tähtää huipulle saakka. Sopimus virallistettiin viime lokakuussa. Sen jälkeen on kehitys lähtenyt hyvään nousuun.
Valmennukseen tuli Lassen lisäksi vielä kolme muuta vammaisurheilijaa.
Päivittäinen harjoitusohjelma
Heinäkuun viimeisellä viikolla Lassella on lyhytleiri ja syyskuussa toinen leiritys. Myöhemmin Vuokatissa on pari lumileiriä.
Lassella on päivittäinen harjoitusohjelma. Toistaiseksi harjoitustunteja on vuodessa 650, mutta vammaispuolella erimerkiksi norjalaisten harjoitusmäärä on 950 tuntia. Hiihdossa menestyneimmät vammaisurheilijat löytyvät Venäjältä ja Norjasta.
– Ilmeisesti en lähde ensi talvena SM-kisoihin, vaan kiertelen yleisiä kansallisia kisoja. Näin tekevät monet muutkin vammaisurheilijat. Ampumahiihtokin kiinnostaa Lassea.
Kiteen Urheilijoiden hiihtojaoston puheenjohtaja Aki Hukka selvittää, että seuran kautta pyritään avustamaan resurssien mukaan, ja muutenkin missä vain apua tarvitaan.
– On todella hyvä asia saada paraurheilija seuran riveihin. Rahapuoli on seurassa ongelma, mutta tarkoitus on antaa kuitenkin jonkinlaista taloudellista tukea ja tarjota peruspalvelut sekä leirityksiä toisten hiihtäjien tapaan.
Veijo Mustonen