JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Pentti Pelkonen on puolisonsa Ellin kanssa ollut tänäkin talvena tuttu näky Peltolan laduilla. Viime viikonloppuun mennessä takana oli jo 175 kilometriä. Viime aikoina ladulle lähdön ajankohta on pitänyt miettiä lähes minuutilleen etukäteen, kun hiihtäminen on pitänyt sovittaa yhteen televisiosta tulevan runsaan urheilutarjonnan kanssa. Varsinkin Kiteen poikien kilpailusuoritukset tulee seurattua tarkkaan.

Pentti Pelkonen on puolisonsa Ellin kanssa ollut tänäkin talvena tuttu näky Peltolan laduilla. Viime viikonloppuun mennessä takana oli jo 175 kilometriä. Viime aikoina ladulle lähdön ajankohta on pitänyt miettiä lähes minuutilleen etukäteen, kun hiihtäminen on pitänyt sovittaa yhteen televisiosta tulevan runsaan urheilutarjonnan kanssa. Varsinkin Kiteen poikien kilpailusuoritukset tulee seurattua tarkkaan.

Jouko Väistö

4.2.2021 9.10

Pentti Pelkonen on Elämänura -palkintonsa ansainnut

KI­TEE

Jou­ko Väis­tö

Poh­jois-Kar­ja­lan Lii­kun­nan (Po­ka­li) Elä­mä­nu­ra -pal­kin­to tuli tänä vuon­na Ki­teel­le. Huo­mi­o­no­soi­tuk­sen sai Pent­ti Pel­ko­nen. Hän jos kuka on Elä­mä­nu­ra -pal­kin­non an­sain­nut. Ta­ka­na on pit­kä ja an­si­o­kas ura hiih­tä­jä­nä, suun­nis­ta­ja­na, kun­toi­li­ja­na ja seu­ra­toi­mi­ja­na sekä in­nok­kaa­na penk­kiur­hei­li­ja­na.

Ur­hei­lu­kär­pä­nen pu­rai­si Pent­tiä jo lap­se­na. La­ji­vaih­to­eh­dot syn­nyin­seu­dul­la Tam­mi­se­län ky­läs­sä Ki­ven­na­val­la oli­vat vä­his­sä. Omik­si la­jeik­si va­li­koi­tui­vat juok­su ja hiih­to. Jouk­ku­e­la­jien ku­ten jal­ka- tai pe­sä­pal­lon har­ras­ta­mi­nen ei ol­lut mah­dol­lis­ta. Pe­li­vä­li­nei­tä ei ol­lut, ei edes pal­lo­ja.

Kak­si­sia ei­vät ol­leet hiih­to­va­rus­teet­kaan. Suk­set tup­pa­si­vat ole­maan ko­ti­te­koi­sia. In­toa hiih­tä­mi­seen tämä ei kui­ten­kaan vie­nyt. Veri veti la­dul­le. Hiih­to­ha­lu­ja oli omi­aan li­sää­mään hyvä esi­ku­va.

– Jus­si Ku­rik­ka­laa tuli ihail­tua ko­vas­ti. En­nen so­tia hän saa­vut­ti kol­me mi­ta­lia maa­il­man­mes­ta­ruus­ki­sois­sa.

Ur­hei­lu py­syi ve­ris­sä so­ta­vuo­si­na­kin. Ur­hei­lu­hen­ki oli to­del­la tar­peen vai­keis­ta ajois­ta sel­viy­ty­mi­sek­si. Pen­til­le so­dan syt­ty­mi­nen mer­kit­si vai­heik­kai­den evak­ko­mat­ko­jen al­ka­mis­ta. Ki­ven­na­val­ta tie vei en­sin Ju­val­le ja Vir­ta­sal­mel­le ja siel­tä edel­leen Tam­pe­reen lä­hel­lä ole­van Kuh­ma­lah­den kaut­ta Jäm­sään.

En­sim­mäi­sel­tä evak­ko­reis­sul­ta mie­leen on jää­nyt pari ur­hei­lu-uraan­kin ken­ties vai­kut­ta­nut­ta muis­toa.

Vir­ta­sal­mel­la ol­lees­saan Pel­ko­set ma­joit­tui­vat Ala­rik Pal­kei­sen ti­lal­la. Ti­lan isän­näs­tä ei ol­lut kes­tä­vyy­sur­hei­li­jan esi­ku­vak­si. Pai­noa hä­nel­lä oli yli 150 ki­loa ja vyö­tä­rö­kin pyö­ris­ty­nyt niin, et­tä evak­ko­mat­ka­lai­sia piti käyt­tää apu­na ken­gän­nau­ho­jen si­to­mi­ses­sa.

Kuh­ma­lah­des­sa Pent­ti muis­taa pääs­seen­sä si­sa­rus­ten­sa kans­sa kan­sa­kou­lun opet­ta­jan syys­tal­koi­siin. Niis­tä pal­kak­si tuli me­hua ja lenk­ki­mak­ka­raa, nii­tä sa­mo­ja herk­ku­ja, joi­den tuok­su tuli hy­vin tu­tuk­si myö­hem­min kil­pai­lu­mat­koil­la.

Jäm­säs­tä Pel­ko­set pa­la­si­vat ase­ma­so­dan ai­kaan ta­kai­sin ko­ti­kon­nuil­leen Ki­ven­na­val­le. Pent­ti ih­met­te­lee yl­hääl­tä tul­lut­ta käs­kyä. Mik­si pa­la­ta ta­kai­sin, kun sota oli edel­leen kes­ken?

Ko­ti­seu­dul­la pa­luu­muut­ta­jia odot­ti yl­lä­tys. Kylä oli hä­vi­tet­ty. Ra­ken­nuk­set oli pu­ret­tu ja siir­ret­ty muu­hun käyt­töön. Oli aloi­tet­ta­va alus­ta ja en­si­töik­seen ra­ken­net­ta­va na­vet­ta kar­jal­le. It­sel­le riit­ti­vät al­ku­vai­hees­sa pe­sey­ty­mis­ti­lat.

Elä­mä ko­ti­seu­dul­la ei eh­ti­nyt kun­nol­la va­kiin­tua, kun edes­sä oli uu­si läh­tö. Se tuli no­pe­as­ti. Pen­tin per­hees­sä­kin il­ta­lyp­sy jäi iso­sis­kol­ta kes­ken, kun pom­mi pu­to­si muu­ta­man kym­me­nen met­rin pää­hän na­vet­ta­ra­ken­nuk­ses­ta kaa­ta­en leh­mät ja rik­ko­en ik­ku­nat. Hen­gis­sä on­nek­si sel­vit­tiin.

Suo­je­lus oli per­heen mu­ka­na myös evak­ko­mat­kan al­ku­vai­hees­sa Lin­tu­lan luos­ta­rin koh­dal­la.

– Maan­tie oli tu­pa­ten täyn­nä eva­koi­ta, kun ve­nä­läi­nen pom­mi­ko­ne il­mes­tyi pai­kal­le. Pe­lot­ta­vas­ta ti­lan­tees­ta sel­vit­tiin säi­käh­dyk­sel­lä, kun pom­me­ja ei pu­do­tet­tu vi­at­to­mien kul­ki­joi­den nis­kaan, vaan kau­em­mak­si ties­tä.

Ki­ven­na­val­ta mat­ka jat­kui Ju­van, Jäm­sän ja Hol­lo­lan kaut­ta Län­gel­mä­el­le, mis­sä pääs­tiin aloit­ta­maan uu­si elä­mä.

Pel­ko­sen per­hees­sä jäl­leen­ra­ken­nus­työ al­koi asu­tus­ti­lan rai­vaa­mi­sel­la. Li­has­kun­to ja kes­tä­vyys oli­vat tar­peen, kun ke­säi­sin kyl­mään kor­peen rai­vat­tiin 8,5 heh­taa­ria pel­toa puh­taas­ti mies­voi­min ja tal­vet ol­tiin sa­vo­toil­la.

Te­ke­mis­tä riit­ti aa­mus­ta il­taan, sil­lä pel­lon rai­vauk­sen ja sa­la­o­ji­tuk­sen kans­sa sa­maan ai­kaan oli­vat käyn­nis­sä myös ra­ken­nus­työt. En­sin ra­ken­net­tiin na­vet­ta ja kar­ja­keit­tiö ja vas­ta sen jäl­keen asuin­ta­lo.

Ra­ken­nus­töi­hin liit­tyy myös yk­si mie­len­kiin­toi­nen sat­tu­ma; kir­ves­mie­he­nä toi­mi toh­ma­jär­ve­läis­läh­töi­nen Vil­jo Im­mo­nen.

Hol­lo­lan vuo­si­naan Pent­ti pää­si en­sim­mäis­tä ker­taa ha­ke­maan tun­tu­maa ar­vo­ki­soi­hin. Hän osal­lis­tui maas­to­juok­sun SM-kil­pai­lui­hin 16-vuo­ti­ai­den sar­jas­sa so­ta­vuo­sien jäl­keen pe­rus­te­tun Hol­lo­lan Ur­hei­li­jat -46:n edus­tu­sa­sus­sa. Kil­pai­li­joi­ta oli tuol­loin run­saas­ti. Pen­tin sar­jas­sa juok­si­joi­ta oli yli 50.

Hiih­dos­sa Pen­tin en­sim­mäi­set mi­ta­li­saa­vu­tuk­set ajoit­tu­vat 1950-lu­vun tait­tee­seen, jol­loin hän si­va­koi kah­des­ti Hä­meen pii­rin mes­ta­rik­si.

Vuon­na 1952 Hel­sin­gin olym­pi­a­lais­ten lä­hes­ty­es­sä hän sai kun­ni­an­teh­tä­vän; hän pää­si kan­ta­maan Pal­las­tun­tu­rin Pal­las­ke­rol­la sy­ty­tet­tyä olym­pi­a­soih­tua ki­lo­met­rin mat­kan. Sii­tä on pal­kin­to­kaa­pis­sa muis­to­na his­to­ri­al­li­nen soih­dun­kan­ta­jien pla­kaat­ti.

Kol­me vuot­ta myö­hem­min pal­kin­to­kaap­pi ko­mis­tui SM-mi­ta­lil­la, kun Pent­ti voit­ti SM-kul­taa 3x10 ki­lo­met­rin vies­ti­hiih­dos­sa Evon Met­sä-Poi­kien jouk­ku­ees­sa. Kol­mi­kon muut jä­se­net oli­vat Mart­ti Mä­hö­nen ja Pau­li Huh­ta­la. He kaik­ki oli­vat Evon Met­sä­o­pis­ton opis­ke­li­joi­ta.

Vies­ti­kul­ta jäi Pen­tin ai­no­ak­si SM-kil­pai­lu­jen mi­ta­lik­si. Lä­hel­lä pal­kin­to­pal­lia hän oli mo­nes­ti­kin, mut­ta hy­vis­tä yri­tyk­sis­tä huo­li­mat­ta mi­ta­li jäi saa­mat­ta.

Lä­him­pä­nä po­diu­mia hän muis­taa ol­leen­sa Squaw Val­leyn olym­pi­a­lai­sia edel­tä­vä­nä vuon­na 1959, jol­loin SM-hiih­dot suk­sit­tiin Ka­jaa­nis­sa.

Hän oli Kai­nuun lu­mil­la sekä 30 et­tä 50 ki­lo­met­ril­lä vii­des.

– Olin sil­loin hy­väs­sä kun­nos­sa ja mi­nul­la oli hy­vät mah­dol­li­suu­det voit­taa hen­ki­lö­koh­tai­nen Suo­men mes­ta­ruus. Sor­ruin kui­ten­kin 30 ki­lo­met­rin ki­sas­sa voi­te­luun ja mes­ta­ruus meni sivu suun lip­su­vien suk­sien ta­kia.

– Lip­su­mi­sen vai­ku­tuk­set tun­tui­vat myös 50 ki­lo­met­rin kil­pai­lus­sa. Ja­lat ei­vät eh­ti­neet ly­hy­es­sä ajas­sa ver­tyä ja mi­ta­li jäi sii­nä­kin ki­sas­sa haa­veek­si, hän muis­te­lee.

Hyvä me­nes­tys SM-hiih­dois­sa ava­si kui­ten­kin tie­tä Squaw Val­leyn olym­pi­a­lai­siin. Hä­net va­lit­tiin olym­pi­a­lais­ten val­men­nus­ren­kaa­seen ja lo­pul­li­ses­ti paik­ka olym­pi­a­ko­nees­sa var­mis­tui Jäm­sän­kos­kel­la pi­de­tyis­sä kar­sin­nois­sa, jois­sa hän si­joit­tui kol­man­nek­si jät­tä­en taak­seen mm. Ant­to­lan Ur­hei­li­joi­den Ee­ro Ko­leh­mai­sen.

Sa­vo­lai­sil­le Ko­leh­mai­sen pu­to­a­mi­nen olym­pi­a­ko­nees­ta oli kova pala niel­tä­väk­si ja tuli nä­ky­väs­ti esiin leh­tien pals­toil­la.

OLYM­PI­A­LAIS­TEN ku­nin­kuus­mat­ka muo­dos­tui Pen­tin hiih­tou­ran hui­pen­nuk­sek­si. Hän saa­vut­ti Ka­le­vi Hä­mä­läi­sen ja Veik­ko Ha­ku­li­sen hal­lit­se­mas­sa kil­pai­lus­sa kuu­den­nen si­jan. Sa­mal­la hän teki tem­pun, mi­hin suo­ma­lai­set ei­vät ole vii­me ai­koi­na yl­tä­neet. Taak­se jäi­vät kaik­ki nor­ja­lai­set ja ve­nä­läi­set.

Olym­pi­a­kil­pai­lua muis­tel­les­saan hän ha­lu­aa ot­taa kan­taa ny­ky­a­jan yh­teis­läh­töi­hin. Ne ei­vät hä­nen mie­les­tään ole mi­tään kil­pai­lua, kun 45 ki­lo­met­riä hiih­del­lään po­ru­kas­sa ja rat­kai­sut teh­dään vas­ta vii­meis­ten ki­lo­met­rien ai­ka­na, jol­loin sprint­te­rit pää­se­vät hy­vien no­peu­so­mi­nai­suuk­sien­sa an­si­os­ta juh­li­maan.

Sy­käh­dyt­tä­vän het­ken hiih­tou­ral­laan Pent­ti ker­too ko­ke­neen­sa myös Hy­vin­kääl­lä Sveit­sin la­duil­la kil­pail­les­saan. Siel­lä kil­pa- ja ret­kei­ly­la­dut kul­ki­vat lä­hek­käin.

Kil­pai­lun tuok­si­nas­sa hän ta­voit­ti sa­maan ai­kaan kol­me hiih­tä­jää. Ohit­ta­jien ta­pa­na oli tuol­loin pyy­tää hi­taam­mil­ta ää­nek­kääs­ti LA­TUA. Niin teki Pent­ti­kin.

Ohi­tet­ta­vien koh­dal­le saa­vut­tu­aan hän ha­vait­si, et­tei­vät nämä hiih­tä­jät ihan mitä ta­han­sa ly­lyn lyk­ki­jöi­tä ole­kaan. Ta­sa­val­lan pre­si­dent­ti Ur­ho Kek­ko­nen teki sii­nä tai­val­ta seu­ru­een­sa kans­sa. La­tua kui­ten­kin tuli. Ta­sa­val­lan pää­mie­hel­lä oli hy­vin tie­dos­sa, et­tä hi­taan on an­net­ta­va no­pe­al­le tie­tä.

Työ­u­ran­sa Pent­ti teki met­sä­a­lal­la. En­si­ko­ke­muk­set met­sä­töis­tä hän hank­ki sa­vo­toil­ta. En­nen met­sä­o­pis­toon ha­keu­tu­mis­ta hän eh­ti teh­dä pa­rin vuo­den ajan alan töi­tä met­sän­hoi­to­yh­dis­tyk­sen pal­ve­luk­ses­sa.

Evon met­sä­o­pis­ton käy­ty­ään hän ha­keu­tui Yh­ty­nei­den Pa­pe­ri­teh­tai­den pal­ve­luk­seen ko­va­na ur­hei­lu­mie­he­nä tun­ne­tun teh­das­pat­ruu­na Juu­so Wal­de­nin lei­piin. Työ­paik­ka löy­tyi Sim­pe­leel­tä.

Ak­tii­viu­ran ai­ka­na työ pal­ve­li hy­vin kil­pa­hiih­toa. Pit­kät, kym­me­nien ki­lo­met­rien työ­mat­kat pit­kin pi­tä­jiä teh­tiin enim­mäk­seen hiih­tä­en, kun au­toa ei ol­lut käy­tet­tä­vis­sä. Au­ton käyt­tö­oi­keu­den hän sai vas­ta vuon­na 1961.

Ki­tee­läi­nen Pen­tis­tä tuli vuon­na 1962. Sa­mal­la työn luon­ne muut­tui ja hiih­tä­mi­nen kil­pai­lu­mie­les­sä al­koi jää­dä taka-alal­le. Ti­lal­le tuli suun­nis­tus.

En­si­ko­ke­muk­set ras­tien ha­ke­mi­ses­ta hän oli hank­ki­nut jo Län­gel­mä­el­lä asu­es­saan pi­tä­jän­mes­ta­ruus­ki­sois­sa Nes­te -ral­lis­ta tu­tun Ou­nin­poh­jan maas­tois­sa. Avaus­ki­sa ei eri­tyi­sen hy­vin su­ju­nut; yk­si­kään ras­ti ei löy­ty­nyt.

Vai­keuk­sia oli mo­nel­la muul­la­kin. Maa­liin as­ti pää­si vain yk­si suun­nis­ta­ja. Syy sel­vi­si myö­hem­min. Ra­ta­mes­ta­ri oli ta­hal­laan tai tah­to­mat­ta­maan si­joit­ta­nut yh­den ras­ti­li­pun erään lam­men ete­lä­pää­hän, kun sen kar­tan mu­kaan piti ol­la poh­jois­pääs­sä.

Sit­tem­min ras­ti­lip­pu­jen ha­ke­mi­nen ei ole tuot­ta­nut on­gel­mia. Omaa kiel­tään täs­tä pu­hu­vat pal­kin­to­kaa­pis­sa ole­vat mi­ta­lit. SM-ta­son mi­ta­lei­ta hä­nel­lä on 28. MM-ki­sois­sa hän on saa­vut­ta­nut nel­jä kul­taa, kak­si ho­pe­aa ja nel­jä prons­sia.

90 vuo­den ikään pääs­ty­ään hän on har­mi­tel­lut, kun SM-ki­sois­sa ei ole 90-vuo­ti­ai­den sar­jaa. MM-ki­sois­sa sen si­jaan on ja nii­den mi­ta­li­jah­tiin hän ai­koo jat­kos­sa­kin osal­lis­tua.

Kes­ki-Kar­ja­lan Ras­tin edus­tu­sa­sus­sa Pent­ti on kil­pail­lut ja kun­toil­lut seu­ran al­ku­a­jois­ta läh­tien. Hän an­taa ison ar­von työl­le, mitä Ke­Ka­Ras­sa teh­dään.

– Ar­vos­tan suu­res­ti sitä, et­tä Ke­Ka­Ra jär­jes­tää kun­to­suun­nis­tuk­sia kah­des­ti vii­kos­sa. Moni isom­pi seu­ra ei vas­taa­vaan pys­ty.

Ar­vos­tus nä­kyy myös sii­nä, et­tä hän lah­joit­ti Elä­mä­nu­ra -pal­kin­non kyl­ki­äi­si­nä Veik­kauk­sel­ta saa­man­sa 500 ar­voi­sen Jo­ke­ri -pal­kin­non Ke­Ka­Ran ju­ni­o­ri­toi­min­taan.

Palaa takaisin näköislehteen

Lisää aiheesta

Kysely