Koti-Karjala

Kiteen saha lopettamassa toimintansa

02.07. 13:24

Viime viikko oli yritysuutisten suhteen kaksijakoinen Keski-Karjalassa. Positiivisiin uutisiin lukeutui lannoitevalmistaja Cemagro Oy:n toiminnan aloittaminen Niiralassa. Lannoitevalmistaja ja Tohmajärven kunta ostivat Nurmisen Logisticsin vajaakäytöllä olleet terminaalit maa-alueineen. Käynnistyvän tehtaan vaikutukset työllisyyteen tulevat olemaan arvioiden mukaan suoraan ja välillisesti useita kymmeniä henkilötyövuosia.

Torstai-iltapäivästä tuli kuitenkin lunta tupaan, ja oikein kunnolla. Stora Enso tiedotti Kiteen sahan lakkauttamisesta. Stora Enso suunnittelee keskittävänsä kuusisahatavaran tuotantonsa Suomessa Varkauteen.

Kiteen ja Varkauden välille näyttää muodostuvan kova kädenvääntö tuotantolaitoksista ja työpaikoista. Varmasti monella keskikarjalaisella on edelleen mielessä Puhokseen suunnitellun jätteenpolttolaitoksen lipuminen Varkauteen Kiteen sijaan. Varkaus näyttää vetävän pidemmän korren toistuvasti.

Onko Stora Enson suunnitelma Kiteen sahan osalta lopullinen? Näin ei soisi missään nimessä olevan, mutta markkinatalous on raakaa peliä.

Stora Enson tavoitteena on kannattavuuden ja kilpailukyvyn parantaminen luomalla täysin integroitu kuusta jatkojalostava puutuoteyksikkö Varkauteen, jossa voidaan hyödyntää synergioita olemassa oleviin LVL (viilupuu)-, sellu- ja kartonkitehtaisiin.

Suunniteltu tehtaan sulkeminen johtaisi Kiteellä enintään 85 henkilötyövuoden vähennykseen. Työllisyysvaikutukset eivät kuitenkaan jää tuohon määrään. Välillinen työllistävä vaikutus menee reilusti yli sadan henkilötyövuoden, kun huomioi kaikki aliurakoitsijat, kuten puukuljetukset, laitteistohuollon- ja ylläpidon sekä muut tehtaan käyttämät yrittäjät.

Stora Enso on Kiteen suurin yksityinen työnantaja. Näin suuren työpaikkojen menetyksen korvaaminen on äärimmäisen hankalaa. Ennestäänkin Puhoksessa on valitettavan paljon tyhjillään olevia tehdashalleja.

Kiteen kaupunki on ryhtynyt välittömästi toimeen uutisen myötä. Kaupunginjohtaja Eeva-Liisa Auvinen on keskusteluissaan Stora Enson johtajien kanssa tiedustellut olisiko mahdollisesti muuta toimintaa, jota yhtiö voisi Kiteelle sijoittaa. Kaupunki on myös valtioneuvostoon yhteydessä asian suhteen.

Kitee ja Keski-Karjala tarvitsee nyt valtiovallan tukea.

Stora Enson Suomen ja Ruotsin toiminnoista vastaava johtaja Jarkko Nevalainen tässä vaiheessa luvannut mitään korvaavia toimintoja sijoittuvaksi Kiteelle. Tuotannon Kiteen sahalla suunnitellaan päättyväksi vaiheittain vuoden 2019 loppuun mennessä.

Jos korvaavia työpaikkoja ei saada luotua, työpaikkojen menetys tulee näkymään vuosittain laskevissa asukasmäärissä. On luonnollista, että työikäiset muuttavat työn perässä muualle.

MT

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›