Koti-Karjala

Tervetuloa aloittamaanuusi työvuosi

06.09. 08:32

”Lomat on lusittu!” ”On pidettyjä lomia ja pitämättömiä lomia.” Nämä ovat sutkauksia, jonka lähes jokainen työelämässä oleva on tämänkin kesän jälkeen saanut kuulla kerran jos toisenkin. Olemmehan jo edenneet syyskuun alkuun, jolloin eurooppalainenkin lomakausi alkaa olla päätöksessään. Ehkä vielä muutama onnellinen viettää loman rippeitään jonkin matkaa syykuun puolelle ja mitä tunnen metsästysharrastukseen vihkiytyneitä, heillä se lomakausi vasta alkaa.

Vitsinveistelyn vastapainoksi lomien ”jälkihoitoon” voi liittyä vakaviakin ajatuksia. Töihin paluu saattaa oikeasti tökkiä.

Miksi töihin palaaminen loman jälkeen tuntuu joskus niin vaikealta?

Syitä on useita, mutta apua on saatavilla ja useimmiten helposti. Aivan alkuun kannattaa kuunnella omaa kehoaan ja mieltään. Yleensä tietty hitaalla käyminen ja nihkeys työtä kohtaan ei myöskään ole merkki siitä, että työpaikkaa olisi syytä vaihtaa tai että elämässä olisi jokin vinossa. Kun on tottunut valvomaan aamuyölle ja nukkumaan pitkälle aamuun niin jo pelkkä päivärytmin vaihdos vaatii sopeutumista ja selittää töissä alkuun pääsemisen vaikeutta. Tämä tunne jokaisen lomalta palaavan kannattaa sallia itselleen. Muutoksesta selviää yleensä helposti muutamassa viikossa.

Mutta todellinen motivaation puute sen sijaan saattaa kertoa muutostarpeesta työ- tai yksityiselämässä. Tein viime talvena Koti-Karjalaan jutun työssä jaksamisesta. Jutussa Siun soten työterveyspsykologi Henna Eugenio toi esille näkökohtia, joita kannattaa miettiä, jos lomalta palaaminen tuntuu liian raskaalta.

Haastattelussa kävi selkeästi ilmi, että me olemme yksilöitä ja jokaisen meidän tilanne on ainutlaatuinen. Työssä jaksaminen on tosi yksilöllistä. Mieleenpainuvin viesti Eugeniolta oli, että jos ihmisen elämän kokonaisrakenne on kunnossa myös työssä jaksaa. Jos useilla elämän alueilla tapahtuu kuormittavia asioita, pienikin asia työssä voi johtaa uupumiseen.

Tietyn tasoinen stressi työssä on aivan luonnollista. Se voi olla vireyttä ylläpitävänä myös hyvä asia. Mutta, riittääkö vireyttä vielä työpäivän jälkeen?

Jos työpäivä viedään jaksavan rooli päällä ja kotiin ei jääkään enää energiaa, hälytysmerkkeihin kannattaa tarttua. Elimistö voi reagoida myös fyysisesti. Kun ihminen uupuu, mukavat asiat, kuten esimerkiksi lenkkeily jää pois, kun ei jaksa. Ongelmakierre alkaa rakentua, sillä ne mukavat asiat ovat juuri niitä, jotka auttavat jaksamaan.

Onneksi näistä asioista on alettu puhua. Omatoimisia konsteja tilanteen auttamiseksi on niin työssä kuin kotona. Jos kotikonstit eivät riitä, on hyvä hakea ulkopuolista apua mahdollisimman pian. Työterveyshuoltoon on matala kynnys. Työssä jaksamisestaan voi puhua työterveyshoitajalle, -lääkärille tai vaikkapa -fysioterapeutille. He kyllä ohjaavat eteen päin tarvittaessa.

K.S.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›