Tuoko materia ihmiselle onnellisuutta?

24.08. 13:39

Mitä ihminen pohjimmiltaan tarvitsee elääkseen? Joissain kulttuureissa syödään käsin puiden lehdiltä. Taivasalla nukkuminenkaan ei ole mikään ongelma, vaan sitä voi tehdä myös talvella. Muutamilla kestävillä vaatteilla pärjäisi vallan mainiosti viikosta toiseen. Mikä sitten saa ihmiset nykyisin täyttämään kaappinsa tavaralla? Omanikin pursuavat astioita, vaikka asun yksin ja vain muutamia kertoja kuussa vieraakseni tulee ystäviä useampi kuin kaksi kerrallaan. Myös vaatekaapissani on läjä vaatteita, joita en ole käyttänyt vuoteen, mutta pidän niitä siellä ikään kuin kaiken varalta.

Ihmisillä on paljon tavaroita, joiden annetaan lojua kaapissa siksi, että niitä voi joskus tarvita. Pikku hiljaa asuntoihin kerääntyy esineitä, joita saa lahjaksi, eikä siksi viitsi heittää pois. Elämiseen ei kuitenkaan paljoa tarvitse, ja liiallinen määrä esineitä vain ahdistaa ja stressaa. Tyhjää ja minimalistista asuntoa on huomattavasti helpompi siivota, kun hyllyjen, purkkien ja laatikoiden täyttämää kotia. Lattian peseminen on usein kuin esterata kaikkine tuoleineen ja koriste-esineineen.

Monesti sanotaan, että yksinkertainen on kaunista, ja näin olisi ehkä hyvä ajatella myös arjessa. Miten rauhoittavaa olisikaan ajatella, että kaappien siivouksessa ei mene useaa päivää, koska siellä ei ole kuin ne asiat, mitkä oikeasti tarvitset. Miten mukavaa olisi, ettei huoneeseen tultaessa tarvitsisi väistellä turhaa tavaraa täynnä olevia koreja. Minimalistinen sisustaminen, pukeutuminen ja eläminen tuovat myös tiettyä mindfulnessia. Silmät näkevät kotona rauhoittavan miljöön, jossa jokaisella asialla on tärkeä sijansa ja tehtävänsä.

Miksi luopuminen sitten on vaikeaa? Usein tavaroihin liittyy muistoja, joiden ehkä pelätään katoavan esineen mukana. Eivät muistot kuitenkaan mihinkään katoa. Tavaroiden sijasta valokuvien ottaminen on hyvä tapa tallentaa ohi kiitäviä hetkiä. Valokuviin voi tallentaa juuri sen tunteen, mikä kuvanottohetkellä on ollut, eikä kuvan säilyttäminen täytä hyllyjäsi notkumispisteeseen asti.

Materia harvemmin tuo ihmiselle onnellisuutta. Vuorovaikutus muiden kanssa sekä hetkessä eläminen ja siitä nauttiminen antavat isomman merkityksen elämälle kuin se, miten monta paria kenkiä sinulla on kaapissasi. Toki tietyssä suhteessa esimerkiksi harrastuksiin tarvittavat välineet ovat tärkeitä ja tuovat iloa vapaa-aikaan. Mutta pohjimmiltaan arjessa pärjäämiseen ei paljoa tarvitse. Kun esineitä on vähemmän helpottuu siivoamisen lisäksi myös se, että voi käyttää rahaa itselle tärkeisiin ja iloa tuottaviin asioihin kuten vaikkapa matkustelemiseen.

Roosa Sallinen

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›