Kesätöistä arvokasta kokemusta nuorille

11.04. 09:44

Nuorten kesätöiden hankinta alkaa olla loppukiihdytysvaiheessa, mutta vielä kerkiää itselleen töitä hankkia.

Kuntien suorat kesätyöhaut ovat päättyneet, Kiteen helmikuun lopussa ja Tohmajärven maaliskuun lopussa. Yrityksiin, yhdistyksiin tai yksityishenkilön palvelukseen palkkautumiseen on kuitenkin vielä monia mahdollisuuksia.

Tohmajärvi palkkaa parikymmentä 16-25-vuotiasta nuorta mm. kiinteistöhoitoon, ruoka-ja siivouspalveluihin, museolle, musiikkiopistolle ja kirjastoon.

Kiteen kaupunki ottaa yli 18-vuotiaita nuoria kesätöihin kaikkiaan 29. Neljän matkailuneuvojan pestin lisäksi työtä on ollut tarjolla usealla kaupungin eri toimintasektorilla viheralueiden hoidosta varhaiskasvatukseen.

Kaikki Keski-Karjalan kunnat tarjoavat nuorille kesäseteliä, jolla nuoren palkkaama työnantaja saa huojennusta palkkauskuluihin. Vähintään kahden viikon työjaksoon Rääkkylä tarjoaa 150 euron ja Kitee 250 euron suuruista kesäseteliä. Tohmajärvellä palkkakuluista maksetaan puolet, mutta kuitenkin enintään 250 euroa.

Nuorten kesätyömahdollisuuden toteutuminen edellyttää paitsi aktiivisuutta ja oma-aloitteisuutta nuorilta itseltään, myös riittävästi tarjolle tulevia työmahdollisuuksia.

Kesätyökokemuksen saaminen on erittäin arvokasta nuoren kasvun sekä opiskeluihin ja myöhemmin työelämään suuntautumisen kannalta.

Käytännön kokemus kasvattaa ymmärrystä työelämän vaatimuksista, lisää nuoren itsevarmuutta ja elämänhallintakykyjä sekä auttaa pohtimaan itselle soveltuvaa ammattialaa.

Ansioluetteloon merkitty kesätyökokemus on osoitus nuoren aktiivisuudesta ja työelämätaitojen karttumisesta. Ensimmäisiä oikeita työpaikkoja hakiessa sillä voi olla ratkaiseva merkitys työpaikan saamiselle.

Kesätyömahdollisuuden tarjoaminen nuorille on arvokas teko ja viestii yhteiskuntavastuusta. Yhteiskunnan rattaisiin mukaan pääseminen ja itsensä osalliseksi kokeminen auttaa nuorta sitoutumaan opiskeluun ja suuntaamaan toiveikkaalla mielellä tulevaan.

Kiteellä yrityksiä haastetaan miettimään (Koti-Karjala 6.4.) nuorille soveltuvia työtehtäviä, jotka voisivat tuoda myös iloista ja myönteistä henkeä kaupunkikuvaan.

Näemmekö kesän aikana mahdollisesti tankkausapulaisia, astioiden kerääjiä itsepalveluruokaloissa, ikäihmisten asiointiapulaisia tai peräti yhteistä taidetta tuottavia nuoria?

Innovatiivisella otteella toteutettu #kesätöissäkitteellä tuottaa parhaimmillaan eloa ja iloa Kiteen kesäkatukuvaan, mutta tuo myös hyötyä paitsi paikallisille, matkailijoille, yrittäjille, mutta ennen kaikkea nuorille itselleen.

Kiteen työllisyyskoordinaattori Katja Asikainen on luvannut, että kesäsetelirahat eivät tule loppumaan, vaan seteli tarjotaan mielellään jokaiselle 15 – 19-vuotiaalle kiteeläisnuorelle.

Nuorten kesätyökokemuksista Koti-Karjala kertoo pitkin kesäkautta.

RH

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Käytätkö nasta- vai kitkarenkaita talvella?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›