Koti-Karjala

Lasten piirtämät omakuvat innostivat eskariryhmän aikuisia teettämään koko ryhmällä tiimipaidat. Kuva: Viivi Turunen

Puhoksen eskarin ”huipputiimi” sai tiimipaidat

17.11. 08:24

KITEE

Roosa Sallinen

”Minulla on oikeus olla juuri minä, ja sinäkin voit olla juuri sinä…”, laulu kantautuu Puhoksen eskarin luokkahuoneesta.

PERJANTAINA 20.11. vietetään lasten oikeuksien päivää. Kouluissa, esikouluissa ja päiväkodeissa ollaan viikon aikana tutustuttu erilaisilla tavoilla lasten oikeuksiin. Puhoksen eskarissa lapset opettelevat lasten oikeuksia laulaen, tanssien, piirtäen sekä videoiden muodossa. Varhaiskasvatuksen opettaja Jaana Myyryläinen kysyy eskareilta, mitä erilaisia lasten oikeuksia he muistavat. Kädet nousevat ja vuorotellen lapset kertovat muistavansa oikeuksien liittyvän esimerkiksi terveyteen, rokotuksiin, ruokaan, kotiin, koulutukseen sekä leikkimiseen.

– Ollaan tutustuttu myös siihen, miten asiat muissa maissa ovat. Kaikilla ei välttämättä ole asiat niin hyvin kuin meillä Suomessa, Jaana kuvailee.

Lapset kertovatkin ihmeissään, kuinka videoilla nähdyt lapset olivat asuneet ullakolla, pellolla tai jopa pahvilaatikossa. Aamupiirissä tulemme yhdessä siihen lopputulemaan, että meillä täällä Suomessa on asiat erittäin hyvin.

6-VUOTIAAT eskarit Saimi Lehmuksela, Selma Tiainen ja Mila Vermonen pohtivat yhdessä sitä, mikä on heistä lasten oikeuksista tärkein. Onko tärkein lasten oikeus heistä oikeus koulutukseen, lepoon ja vapaa-aikaan, terveydenhuoltoon, mielipiteiden ilmaisuun vai johonkin aivan muuhun?

– Terveys on tärkein, koska ihmiset haluaa, että lapset pysyy terveinä, Mila pohtii.

Kolmikon puheissa esiin nousee myös aikuisten velvollisuus lasten oikeuksien toteutumiseen. He pohtivat, että aikuisten pitää käydä töissä, että saavat rahaa ostaa lapsille ruokaa.

– Ruoka on tärkein oikeus, että lapset elää ja jaksaa, Selma miettii.

Yhdessä Saimi, Selma ja Mila toteavat myös, että leikkiminen on tärkeä lasten oikeus, ettei ole tylsää.

– Lapsen oikeus nukkua on tärkein, että ne jaksaa sitten leikkiä ja olla hoidossa, Saimi kertoo.

KOLMIKOLLA on haastattelussa päällään samanlaiset T-paidat. Samanlaisia näkyy myös koko eskariryhmällä. Miksi jokaisella lapsella on päällään valkoinen paita, hieman erilaisilla kuvilla ja väreillä?

– Lasten piirtämät omakuvat näyttivät seinällä niin kivoilta, että halusimme käyttää niitä johonkin. Meillä on niin hyvä jengi, niin haluttiin meille tiimipaidat, Jaana kertoo.

– Eka harjoiteltiin kirjoittamaan omaa nimeä ja sitten piirrettiin omat kuvat, Selma kuvailee.

– Sitten aikuiset kopioi ne ja he yllätti meidät paidoilla, Mila jatkaa innoissaan.

Lasten paidoissa on jokaisen omakuva sekä oma nimi, itse kirjoitettuna, värillisellä pohjalla. Ryhmän aikuisille hankittiin myös omat tiimipaidat. Niihin liitettiin jokaisen lapsen omakuva.

– Paidoissa kannamme heitä mukanamme. Meillä on tämmöinen huipputiimi, eikö niin? Jaana kysyy hymyillen.

– Joo, kolmikko vastaa kuorossa.

JAANA suunnitteli ja toteutti paidat yhdessä ryhmän varhaiskasvatuksen lähihoitaja, Soile Karhapään, ja henkilökohtaisen avustajan, Valentina Pirhosen, sekä Kiteen Photo Skyn kanssa. Paidat on annettu lapsille kotiin ja niiden käyttö on vapaata. Monet käyttävät paitoja eskaripäivinä, mikä yhtenäistää tiiviiltä vaikuttavaa eskariryhmää entisestään.

– Tuohan nämä semmoista yhteishenkeä. Kodeissakin paidoista oli tykätty kovasti, Jaana kertoo.

Ylpeänä eskaripaitojaan esitellyt eskarilaiskolmikko kiirehtii haastattelun jälkeen takaisin muun ryhmän luo. Vilkutukset täyttävät luokan, ja olessani ulko-ovella perääni oviaukosta huikataan vielä iloisesti ”hei hei” tarmokkaan vilkutuksen saattelemana.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›