Koti-Karjala

Villit ja vapaat ideat kantaneet

13.11. 07:56

KESÄLAHTI

Riitta Hakulinen

Paikallisten käsitöiden myynti on ollut aina Sovintolan toiminnan keskeinen osa. Lokakuussa tuli täyteen 20 vuotta siitä, kun toiminta käynnistyi KitiKatin porstuasta.

– Kaiken tämän alkujuuret on 90-luvun lopulla toteutetussa Joensuun yliopiston vetämässä Me Kehittäjät -hankkeessa, kertoo Silja Muje.

– Meitä oli useampi nainen siinä mukana ja kaikilla oli jokin idea. Naisten talo -ajatus oli silloin muodissa ja itse ideoin, että Kesälahdelle saataisiin naisia yhteenkokoava paikka, hän jatkaa.

– Minulla oli puolestaan mielessäni koota käsitöiden tekijöitä yhteen ja saada töitä näytille ja myyntiin, kertoo Pirkko Tiainen.

SYKSYLLÄ 2000 nykyisin Sovintolana hyvin tunnetussa entisessä koulurakennuksessa käynnistyi Naistentalo-hanke, joka toi kymmenien harrastekäsityöläisten töitä myyntiin.

– Katri Tirkkosen KitiKati toimi täällä toisessa päädyssä silloin ja Kesälahden Kulttuuriseuralla oli käytössään jo Hekmannin kammari. Yläkerrassa ja toisessa päädyssä oli asuntoja, muistelee Sovintola yhdistyksen puheenjohtaja Marjaleena Malinen.

– Se hanke toimi kolme vuotta ja sinä aikana järjestettiin paljon erilaisia kursseja. Ideoita pursui ja oltiin villejä ja vapaita toteuttamaan vaikka mitä, Silja Muje naurahtaa.

– Haluttiin tuoda eloa ja intoa vähän apaattiseen tunnelmaan. Kunnassa oli vähällä aikaa loppunut teollisuuslaitoksia ja oli mennyt leipomo, kirjakauppa, pesula ja mattotehdas. Tämä vihonviimeinen kilpailuttaminen vei mahdollisuuksia paikallisilta toimijoilta,

Käsityöharrastajat saivat mahdollisuuden toteuttaa luovia ideoitaan ja saada hyvää lisää peruselantoon. Vuonna 2001 kirjoilla oli peräti 52 tavarantoimittajaa. Nykyinen määrä on reilu 20 aktiivista toimittajaa.

– Alkuun yritettiin käsityöläisten yhteisiä kokoontumisia, mutta se jäi. Kyllä täällä kuitenkin käydään ja seurataan, mitä uutta kenellekin tullut esille ja mikä omien tuotteiden menekki on, Malinen kertoo.

SOVINTOLAN toiminta käynnistyi Naistentalo-hankkeen jälkeen ja kulttuurikeskuskokonaisuudesta puhutaan nykyisin Keski-Karjalan helmenä.

– Mennyt kesä oli kaikkien aikojen vilkkain. 4 000 kävijää on arvio, mutta se voi olla enemmänkin. Kotimaan matkailu on selvässä nousussa nyt, toteaa Marjaleena Malinen.

– Jokainen meistä Sovintolan aktiiveista oli joka päivä täällä kesällä, kertoo Soile Heinonen.

– Ihmiset ovat ihmetelleet ihmettelemästä päästyään, kuinka tällaista käsityötarjontaa voi olla ja näin edullisesti. Mattoja ihaillaan erityisesti, toteaa Pirkko Tiainen.

– Selvästi on nähtävissä, että käsitöitä osataan arvostaa ihan eri tavalla kuin vaikka kymmenen vuotta sitten, Malinen lisää.

Jetinan suotuisaa suhtautumista useiden hankkeiden mahdollistajana naiset kiittelevät vuolaasti. Toimijajoukkoon kaivattaisiin mukaan erityisesti nuorempaa väkeä.

– Joulukausi meillä käynnistyy pitäjän yhteiselle jouluavauksella 5.12. ja heti itsenäisyyspäivän jälkeen olemme avoinna maanantaista lauantaihin, Malinen kertoo.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›