Koti-Karjala

Kansalaisaloite ”Suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittaminen ja susivahinkojen estäminen” luovutettiin eduskunnalle Kansalaisinfossa keskiviikkona. Kuvassa oikealta vasemmalle apulaispääsihteeri Timo Tuovinen, lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulovesi sekä luovuttajat Jukka Immonen, Jaakko Silpola, Mickel Nyström ja Timo Leskinen. Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta

Susi-kansalaisaloite sai 50 000 kannatusta alle viikossa

04.11. 12:45

Kari Sarkkinen

”Suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittaminen ja susivahinkojen estäminen” -kansalaisaloite on luovutettu tänään eduskunnalle.

Aloitteessa esitetään, että tulee valmistella laki, joka luo puitteet suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamiseksi. Lisäksi lain tulee mahdollistaa nykyistä luotettavampi suden kannanarviointi, suden lajipuhtaus ja määrittää valtakunnallisesti yhtenäiset toimintatavat uhkaa tai vaaraa aiheuttavien susien poistamiseen.

Suomen Metsästäjäliitosta kerrotaan, että aloite keräsi vaaditut 50 000 kannatusta vajaassa viikossa. Yhteensä aloite keräsi 61 618 kannatusilmoitusta kuukaudessa. Sen jälkeen nimien keruu keskeytettiin, jotta aloite saataisiin eduskunnan käsiteltäväksi mahdollisimman pian.

SUDET OVAT aiheuttaneet kesän ja syksyn aikana merkittäviä vahinkoja sekä kotieläimille että metsästyskoirille. Kokonaisia lammaslaumoja on raadeltu, vasikoita on viety jopa pihatoista.

Metsästyskauden alussa 20.8.2020 – 31.10.2020 välisenä aikana sudet ovat tappaneet 21 metsästyskoiraa. Sen lisäksi ne ovat raadelleet 15 koiraa, jotka jäivät henkiin. Metsästyskausi jatkuu helmikuun loppuun saakka. Sudet ovat vieneet koiria ja kissoja myös pihoilta. Kiteen ja Tohmajärven alueella on useita koiria joutunut susien tappamiksi tai ahdistelemiksi.

Susikanta on Suomessa kasvanut. Susilaumojen määrä oli Luken mukaan maaliskuussa 2020 noin 25 prosenttia edellisvuotta suurempi. Tänä vuonna sudet ovat käyneet ihmisten pihoilla jo 2800 kertaa, käy ilmi Tassu-suurpetohavaintojärjestelmästä.

Kansalaisaloitteen valmistelusta vastasivat maa- ja metsätaloustuottajien järjestöt MTK ja SLC, Suomen Metsästäjäliitto ja useat metsästyskoirajärjestöt.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›