Koti-Karjala

”Äitee” Siiri Rantasen tarina -kirja julkaistiin eilen.

Siiri Rantasesta julkaistiin muistelmakirja

14.10. 10:35

Riitta Hakulinen

Hiihtäjälegenda Siiri ”Äitee” Rantasesta julkaistiin eilen elämäkertakirja. Kirjan ovat toimittaneet urheilutoimittaja Jari Porttila ja hiihtourheilun asiantuntija Osmo Kärkkäinen.

Tohmajärven Kaurilassa vuonna 1924 syntynyt Siiri Rantanen on kautta aikain merkittävimpiä suomalaisia naisurheilijoita. Hänet on valittu neljä kertaa Vuoden naisurheilijaksi ja uran jälkeen Suomen urheilun Hall of Fameen. Hän on suomalaisen naisurheilun suuria uranuurtajia.

Kirjan tarina kertoo, että Rantanen sai ensimmäiset suksensa enoltaan, joka oli veistänyt ne kahdesta koivuhalosta. Sauvoiksi taitettiin näreet metsästä. Siitä alkoi suomalaisen naisurheilun supertähden tie kohti arvokisamenestystä lajissa, joka otti naisten sarjassa vasta ensimmäisiä askeliaan.

SIIRIN tie hiihtomaailman huipulle oli varsin erikoinen. Hän oli jo kahden poika lapsen äiti osallistuessaan ensimmäisiin olympialaisiin vuonna 1952 ja hän voitti äitinä kaikki kahdeksan arvokisamitaliaan, mikä oli tuohon aikaan tavatonta.

Siiri Rantanen mursi aktiiviaikoinaan monta lasikattoa kannanotoillaan naisurheilun puolesta. Häntä voidaan syystäkin pitää tasa-arvoisuuden esitaistelijana.

Siiri sai myös vastaanottaa monta kolhua puolustaessaan naisten asemaa urheilussa. Onpa hänen kilpailukieltonsakin uran loppuvaiheessa nähty yhtenä sellaisena. Kirja on myös huomionosoitus Siirin arvokkaalle työlle naisurheilun aseman vahvistamisessa Suomessa ja maailmalla.

RANTANEN edusti Suomea kolmissa eri olympialaisissa. Jo Oslon olympialaisissa 1952, jolloin maastohiihto otettiin ensimmäisen kerran olympialaisten ohjelmaan naisten osalta. Hän otti ensimmäisissä arvokisoissaan pronssia. Cortinan olympialaisissa hän johdatti hurjalla loppuvedollaan suomalaisnaiset viestin olympiakultaan.

Rantanen tunnettiin jo aktiiviaikoinaan suorapuheisena naisena, joka ei herroja kumarrellut. Cortinan olympialaisissa 1956 ja Squaw Valleyn olympialaisissa 1960 hän paljasti joukkueenjohdon yrityksen myydä naisten varasukset hankkiakseen rahaa itselleen.

”Äitee” muistelee kirjassa myös kilpakavereitaan, Veikko Hakulista, Eero Mäntyrantaa ja Sylvi Saimoa. Hän puhuu muistelmissaan avoimesti aikansa erikoisista harjoituksista, hevoskyydillä tehdyistä kilpailumatkoista ja 50- ja 60-luvun ammattimaisuudesta.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›