Koti-Karjala

10.09. 13:34

POHJOIS-KARJALA

Aladár Bayer

Pohjois-Karjalan maakuntakaava 2040 hyväksyttiin maakuntavaltuuston kokouksessa maanantaina 7.9.

Kun maakuntakaava on saanut lainvoiman, se kumoaa kaikki voimassa olevat maakuntakaavat eli neljä vaihemaakuntakaavaa. Vain kolmannen vaihemaakuntakaavan tuulivoimaloiden alueet jätetään edelleen voimaan.

Kyseessä on siis koko Pohjois-Karjalan kattava ja kaikki keskeiset maankäytön teemat käsittävä kokonaismaakuntakaava, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto kertoo tiedotteessaan.

KAAVASSA otetaan kantaa ylimaakunnallisiin kehittämisvyöhykkeisiin, maakunnan kehittämisen kohdealueisiin, rakentamisalueiden merkintöihin, yhteysverkkoihin, kulttuuriympäristöihin, luonnonvarojen käyttöön, luonnonsuojeluun ja arvokkaisiin luontoalueisiin, erityistoimintojen alueisiin sekä rantoihin, virkistykseen ja matkailuun sekä reitistöihin.

UUSIA merkintöjä ovat tiedotteen mukaan mm. liikenteen kehittämiskäytävät - Kuutoskäytävä ja Ysikäytävä - ja Kolin kehittämisen kohdealue. Joensuusta etelään esitetään nopean junaliikenteen rataa. Koko muu maakunnan rataverkko on esitetty pääratana.

TOHMAJÄRVEN Niiralaan esitetään kansainvälistä rajanylityspaikkaa ja kansainvälisesti kehitettäväksi rajanylityspaikaksi Lieksan Inaria. Koli-Vuonislahti-Lieksan keskusta -liikenteelle osoitetaan ympärivuotinen yhteystarve.

Uusia luonnonsuojelualueita on kuusi kappaletta. Saimaannorppa ja arvokkaat pienvedet huomioidaan Alu-merkintänä.

MAAKUNTAKAAVAN laatiminen käynnistettiin joulukuussa 2015. Eri vaiheiden jälkeen se saatiin maakuntahallituksen käsittelyyn 18.5.2020.

Kaavatyö jatkuu vaihemaakuntakaavojen laadinnalla. Käynnissä olevan 1. vaihemaakuntakaavan pääteemoina ovat turve, arvokkaat suot sekä rakennettu kulttuuriympäristö, joita ei ole kokonaismaakuntakaavassa resurssien vuoksi pystytty selvittämään ja käymään läpi. Rakennetun kulttuuriympäristön inventointi on jo aloitettu, ja siinä keskitytään moderniin rakennusperintöön, maakuntaliitosta kerrotaan.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›