Koti-Karjala

Kiteen kivikirkossa järjestetään maanantaina 7. syyskuuta kirkkoherran valinnan avoin tilaisuus seurakuntalaisille. Päätöksen kirkkoherrasta tekee kirkkovaltuusto tiistaina 8. syyskuuta.

Kirkkoherraehdokkaita yhdistää rakkaus Pohjois-Karjalaan

04.09. 12:17

KITEE

Tuija Marienberg

Kiteen seurakunnan kirkkoherran vaali lähestyy.

Vaikka asiasta on useaan kertaa uutisoitu myös Koti-Karjalassa, osalla seurakuntalaisista on epäselvyyttä, miten vaali toteutetaan, ketkä ovat ehdolla ja voivatko seurakuntalaiset vaikuttaa valintaan.

– Kiteen kirkkovaltuusto tekee päätöksen kirkkoherrasta ensi viikon tiistaina, 8. syyskuuta, informoi seurakunnan talouspäällikkö Rauni Ikonen.

– Äänioikeutettuja Kiteellä ovat kaikki kirkkovaltuuston jäsenet. Muilla ei äänioikeutta ole, vs. kirkkoherra Juha Aronen tarkentaa.

– Toivomme, että seurakuntalaiset puhuisivat valintaan liittyvistä toiveistaan oman luottamushenkilönsä kanssa.

SEURAKUNNAN kirkkoherra voidaan valita joko välittömällä tai välillisellä vaalilla.

Edellinen kirkkoherran vaali toimitettiin Kiteellä välittömällä vaalilla. Äänioikeutettuja olivat tuolloin kaikki 18 vuotta täyttäneet seurakunnan jäsenet, jotka oli merkitty jäseniksi vähintään 70 päivää ennen vaalia.

Nykyisin suurimmassa osassa seurakuntia kirkkoherran valinta toimitetaan välillisellä vaalilla, jolloin äänioikeutettuja ovat kirkkovaltuuston tai seurakuntaneuvoston jäsenet.

Näin on päätetty toimia myös Kiteellä.

– Seurakunnan hallinnon kannalta tämä on kevyempi toteuttaa kuin täysimittainen vaali, Aronen perustelee.

MAANANTAINA 7. syyskuuta, Kiteen kivikirkossa järjestetään kirkkoherran valinnan avoin tilaisuus seurakuntalaisille.

Paikalla ovat ehdokkaat Hyrynsalmen kirkkoherra Pirkko Hänninen ja Harjun seurakunnan johtava kappalainen Markku Komulainen.

Jo aiemmin maanantai-iltapäivällä Hänninen ja Komulainen esittäytyvät Kiteen seurakunnan henkilökunnalle ja luottamushenkilöille.

Seurakuntalaiset ovat aiemmilta vuosilta tottuneet, että ehdokkaat pitävät kirkossa vaalisaarnat. Tällä kertaa vaalisaarnoja ei ole, joten seurakuntalaiset ovat tervetulleita maanantai-illan tilaisuuteen tutustumaan ehdokkaisiin.

RAKKAUS Pohjois-Karjalaan ja karjalaisuuteen on ehdokkaille yhteistä.

Markku Komulainen on Nurmeksessa syntynyt ja 19-vuotiaaksi siellä asunut.

– Karjalan punamustat värit ovat aina olleet minulle asteen verran muita rakkaammat, nimeää liikuntaa, luonnossa liikkumista ja paikallishistoriaa harrastava Komulainen.

Pohjois-Karjalaan Komulaisen ja hammashoitajana työskentelevät vaimonsa liittävät myös perheen kaksi aikuista poikaa, jotka molemmat asuvat Joensuussa.

– Toivon ihmisille, joita palvelen, että elämä vie heitä hyvin eteenpäin, vaikka vastoinkäymisiäkin on, lähettää Komulainen seurakuntalaisille terveisensä.

– SYDÄN ei koskaan lähtenyt sieltä pois, vaikka jalat läksivätkin, muistelee Pirkko Hänninen lämmöllä Kiteetä.

Hänninen on syntyisin Lappeenrannasta, mutta pappisvihkimyksensä hän on saanut Kiteellä, jossa hän työskenteli pappina vuosina 1999-2002.

Kiteellä hän kohtasi myös puolisonsa, ja pariskunnalla on edelleen metsätilan Juurikassa. Perheeseen kuuluu lisäksi peruskouluikäinen poika.

Hänninen toteaa, ettei kirkkoherrana hänellä ole aikaa säännöllisiin harrastuksiin, mutta hän liikkuu mielellään metsässä sieniä ja marjoja poimien. Puhelinhaastattelun aikanakin hän oli parhaillaan mustikkametsässä. Hän viihtyy myös konserteissa, elokuvissa ja taidenäyttelyissä.

Kiteeltä Hänninen kertoo kaipaavansa luonnon ja ihmisten lisäksi aitoja, käsintehtyjä karjalanpiirakoita sekä pyörösiä.

KIRKOSSA maanantaina järjestettävä tilaisuus striimataan eli lähetetään suorana Kiteen seurakunnan Facebook-sivulla, josta ne seurakuntalaiset, jotka eivät pääse paikalle, voivat tapahtumaa seurata.

Tapahtuman juontaa lääninrovasti Petri Rask, joka esittää ehdokkaille ennalta valmistelemiaan kysymyksiä. Tämän jälkeen seurakuntalaisilla on mahdollisuus omien kysymysten esittämiseen.

Tiistai-illan kirkkovaltuuston kokous striimataan Koti-Karjala Facebook-sivulle, josta kaikki voivat seurata kirkkoherran vaalin etenemistä.

Valtuuston kokouspöytäkirjan tarkastamisen jälkeen alkaa 30 vuorokauden valitusaika, jonka jälkeen päätös astuu voimaan.

Kiteen seurakunnan tavoitteena on, että uusi kirkkoherra aloittaisi työnsä 1. joulukuuta.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›